Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytająca 30latka

Badanie nasienia - interpretacja :-)

Polecane posty

Gość Pytająca 30latka

Mam prośbę do Was o zinterpretowanie wyników nasienia M... Bardzo proszę o pomoc.... Z góry dziękuję Ocena makroskopowa: objętość: 1,5 norma >2.0 ph 7,6 norma >7.2 Ocena mikroskopowa: RUCHLIWOŚĆ PLEMNIKÓW ogólny % ruchliwych 50 norma >50 ruchliwość postępowa (%) -szybka linearna 15 norma >25 -wolna linearna i nielinearna 25 -brak ruchliwości postępowej 10 -brak ruchu w ogóle 50 norma 50 Liczba plemników /ml 89 000 000 norma > 20 000 000 ogólna liczba plemników w ejakulacie 134 000 000 norma >40 000 000

Gość masz przecież
podane normy, z czym masz problem?

Gość Pytająca 30latka
Wiem, ale pomimo tego jest to dla mnie czarna magia....Chodzi mi oto czy przy takim wyniku nasienia możemy mieć dzieci.....Czy mogą być jakieś problemy...itp

Gość Masz przecież
Napiszę ci dla porównania wyniki mojego M;) Objętość- 7ml Ph- 8,5 Plemn. o ruchu żwawym- 56% Plemn. o ruchu zwolnionym- 18% Plemn. o ruchu wolnym- 8% Plemn. nieruchome- 16% Ilość w 1ml- 106,2mln Plemn, o budowie prawidłowej- 70% Plemn. o budowie nieprawidlowej- 30% Dodam jeszcze tylko, ze dwa dni po badaniu zaszłam w ciążę;) Po 1,5 roku prób bez skutku:)

Gość Masz przecież
To tylko część wszystkich pozycji, a u ciebie? Nie było więcej pozycji na wyniku?

Gość Pytająca 30latka
Nie, to jest wszystko co było na wyniku :(:(

Gość masz przecież
a co tak konkretnie Cię martwi?

Gość Pytająca 30latka
szczerze???? wszystko.....

Gość Pytająca 30latka
Chodzi mi o to czy przy takich wynikach możemy naturalną metodą począć dzieciaczka.....

Gość masz przecież
No co ty? Według mnie wyniki nie są złe, są mniej szczegółowe niz mojego M. Myslę, że 50% rychliwych plemników to ok, ale nie ma nic o prawidłowej budowie (chyba, ze sie mylę). Mogę wiedzieć, gdzie zlecaliście badanie i ile kosztowalo?

Gość masz przecież
Ruchliwych miało być;)

Gość Pytająca 30latka
W Invi Med -jakieś 120zł mąż zapłacił :(:( hmmm w morfologii plemników znalazłam jeszcze coś - GŁÓWKI prawidłowe 48% i test hipoosmotyczny plemników 62 % przy normie 60% a w uwagach zapisane : w normie....

Gość masz przecież
No to ok, jak główki prawidłowe to chyba to samo co budowa prawidłowa, tak myślę:) Pytam, bo niedawno była dyskusja tu na kafe o cenie badania nasienia. Kobietki pisały, że 100, 200, 250zł. A nasze 3 lata temu kosztowało 20zł w Sląskich Laboratoriach Medycznych. Moje wyniki konsultowałam z moją ginekolog, ty też zapytaj i będziesz wiedziala na czym stoisz, ale moim zdaniem wyniki są dobre. A jeszcze zapytam, macie problemy z zajściem w ciążę? Czy może dopiero zaczynacie starania?

Gość Pytająca 30latka
Wcześniej jak robiliśmy w innym mieście to płaciliśmy ok.30zł.... Tak, mamy problemy....staramy się 2lata....Jakiś czas temu okazało się, ze nie mam owulki i jestem stymulowana bromergonem i clo....No i padło teraz na męża dlatego się tak denerwuję.....To jego drugie badanie...hmm troszkę słabsze od poprzedniego, z tego co pamiętammmm

Gość masz przecież
Co do CLO to zupełnie się nie znam, ale bromergon... cóż nabrałam sie go sporo, nic nie dał, zaszłam w ciążę jakiś czas po tym jak przestalam go brać, skutki uboczne doprowadzaly mnie do szału. Może to właśnie wina progesteronu u ciebie? Albo brak owulacji... Ja dopiero po 2 ciążach i po 15 latach miesiączkowania, zaczęłąm mieć naturalne, regularne miesiączki i cykle owulacyjne;) W pierwszą ciążę zaszłam po Duphastonie, a w drugą po laparoskopii. Wiem jak się czujesz, ale staraj się nie panikować i nie stresuj męża;) oni są na punkcie swoich "żołnierzyków" strasznie wyczuleni, wiem coś o tym;)

Gość Pytająca 30latka
Ja biorę bromergon już prawie rok i ŻADNYCH skutków ubocznych. Normalnie jak witaminki.....Jak sobie odpuszczałam jego branie to cykle z 28-30 przesunęły mi się do 35-37 dniowych. Nie wiem czy to akurat przez odstawienie bromergonu czy z innej przyczyny...A to, ze nie miałam owulki to juz wiem....Ale właśnie po clo zaczęła występować.....czasami.... Mam nadzieję, ze niebawem się uda...teraz jestem po wakacyjnej przerwie i myślę, ze od następnego cyklu znowu pojadę na clo....Zobaczymy....

Gość masz przecież
To zyczę ci powodzenia, daj znac, co lekarz powiedział na wyniki twojego M;)

Gość Pytająca 30latka
Dzięki....:-D Oki, odezwę się jakby co... Pozdrawiam :):)