Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość psychotropka

Czy po psychotropach sie tyje?

Polecane posty

Gość qqwweerrttyyy
mądra jesteś? wiesz czym sa psychotropy? po odłożeniu takich tabletek masz prawie mur beton choroby psychiczne, zaburzenia, uzależnienie NIE JEDZ TEGO!!!!!!!!!!!!

Gość psychotropka
Ja sie na razie pytam, czy łykając je sie tyje.

Gość łykałam przez rok z zalecenia
lekarza i nie przytyłam, ale jesli ktos ma depresje, moze przytyc lub bardzo chudnac, i nie ma to nic wspolnego z psychotropami, tylko z choroba nerwowa ktora lecza potencjalne psychotropole

Gość zależy jakie i na co
podaj nazwę i na co się leczysz

Gość psychotropka
łykałam przez rok - bardzo dziękuję za odpowiedź. 🌼

Gość psychotropka
Neuroleptyk, na zaburzenia odżywiania.

podaj nazwę leku i na jaki typ zaburzeń się leczysz

Ewcia jak zwykle wie najlepiej, a tak naprawdę gówno wie :O

Gówno nie odpowiedź. Sa dziesiątki leków psychotropowych i ich działania są różne. Jedne powodują wzrost łaknienia, drugie je normalizują, a trzecie osłabiają.

Gość psychotropka
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, juz mi sie troche wyklarowało :D i za linka dziękuje ;)

cześć powsinoga mamy 230 pacjentów, nie zauważyłam, zeby to były osoby bardziej otyłe niż ludzie na ulicach, a żrą psychotropy garściami i latami

Gość jo hana
ja niestety tyje....hmm w ciagu 3 miesiecy przybylo mi 10 kg..jestem przerazona!!! dodam jeszcze, ze lecze sie na depresje.

Gość gość
biore bardzo bardzo bardzo dlugo.na etapie uzaleznienia jestem ,no ale na temat nie tyje sie po nich. tyje przy depresji. w moim przypadku gdy wpadam w stan depresyjny w ktory wpedza mnie najblizsza rodzina / jestem taka batreria na zle emocje innych/......wtedy rzucam sie na jedzenie mimo tego ze kilka dni bylam na diecie. obecnie sama zaczelam zmiejszac dawke tabletke dziele na pol.

Gość gość
jak kiedys nie wzielam bo akurat sie skonczyly to lezalam pol dnia patrzac w sufif. skutki odstawienia sa straszne mysle ze skoro musisz brac to bierz ale pilnuj zeby sie nie uzaleznic.bo wtedy po odstawieniu depresja wroci spowrotem pozdrawiam

Gość gość
dodam ze nie mozna odstawic nagle odstawia sie stopniowo redukujac dawke

Gość gość
Dla mnie nazwa "psychotropy" ma wydźwięk pejoratywny. Lepiej używac określenia leki antydepresyjne. Wspomniane lekarstwa działają na ośrodkowy układ nerwowy. Ja - po "Citalu" schudłam. Leki najnowszej generacji nie powinny powodowac tycia. Jedynie - w przypadku ciężkiej depresji - może nastąpic spowolnienie ruchu, a przez to wrażenie tycia. Te leki - dobrze dobrane - ratują życie.

Gość gość
U mnie leki nie maja wpływu na łaknienie. Teraz chudnę, bo jestem na zwolnieniu z pracy i w końcu trochę lęk i stres odpuszczają. Widać do tej pory je zajadałam.

Gość gość
ja mialam na mysli leki na sen ktore zaczelam brac ot tak zeby lepiej spac nie wiedzialam ze sie uzaleznie choc jak lezalam w szpitalu na chorobe spowodowana niewydolnoscia krazenia to dostawalam.w dzien tez cos na uspokojenie zauwazyli ze jestem bardzo nerwowa,chociaz o tym nie wiedzialam.obecnie pije ziolka a tamte jak napisalam zmniejszam

Gość gość
Zależy po jakich. Mój brat po 5 latach przyjmowania psychotropów przytył prawie 20kg. Nie jadł wcale dużo. Pewnie to zależne i od grupy leków i od organizmu, który je przyjmuje.

Gość gość
Zażywam również leki na bezsennośc. Nie zauważyłam, abym przytyła po nich. Współczesne leki są tak "czyste" chemicznie, że nie powinny wpływac na wagę ciała. Jak ktoś tutaj słusznie zauważył zażywając tego typu leki zaczynamy mniej jeśc, bo uspakajamy się.wewnętrznie. Ja zajadam stres i cierpienie. Lecząc się nie sięgam tak często do lodówki.

Gość gość
biore ptawie 14 lat jak pezestrzegam diety to chudne jak sie objadam to tyje

Gość gość
zalezy jakie, niektóre leki powoduje zwolnienie metabolizmu przez co waga moze wzrosnać ale nalezy pamietać, ze tyje sie od JEDZENIA a nie samych leków.

Gość gość
ja brałam ripsolept 4mg dziennie i miałam same skutki uboczne! wiec jestem okropnie zawiedziona lekarka w szpitalu wykryła u mnie zaburzenie schizo typowe,a ja uważam ze miałam depresje bo wszystkie objawy się zgadzały i przytyłam kilka kg do tego;/ a ten lek stosuje się na ostre i przewlekłe psychozy schizofreniczne. Odstawiłam odrazu lek jak przyjechałam ze szpitala po miesiącu choć wiedziałam ze tak nie wolno,ale to zrobilam skutki uboczne utrzymywały się do miesiąca i stopniowo znikały.Jakby co nie polecam no chyba ze chcecie chodzić jak robot i czuć się jak roślinka. Teraz nic nie zażywam a czuje się bardzo dobrze,no wiadomo czasem ma się te smutne dni ale po dniu znów ok i dalej cieszymy się życiem;D a jakie działanie nieporządne miałam: -drętwienie nóg i rak -na nogach zrobiy mi sie sińce miałam ich na jednej nodze ok.50(dali na to jakiś lek i ustąpiło) -nie mogłam się na niczym skupić -brak miesiączki -nadmierne wydzielanie śliny -światłowstręt oraz zaburzenia widzenia(widziałam zamglone światła) -mdłości -pobudzenie -zaburzenia snu -.bylam słaba,bez emocji -krew z nosa mi ciekła -ciągle chciało mi się spać i inne. Jedno co działało kiedy brałam ten lek to to ze teraz normalnie rozmawiam z ludźmi(pozbyłam się leku),zawsze trzęsły mi się nogi i miałam zaburzenia mowy.Do dziś jest ok,ale nigdy więcej żadnych psychotrpow!!

Gość gość
tez kiedyś bralam rispolept ale tez mi nie pasowal, nie moglam sie skupić, bylam pobudzona oraz znacznie sie poglebila u mnie depresja... ale faktem jest, ze na psychozy pomógl

Gość gość
tak . byłam w szpitalu psychiatrycznym . biorąc tabletki nie tyłam lecz 2 tygodnie pierwsze nie mogłam usiedziec w miejscu , nie mogłam pisać , trzęsłam się , i uczuciowo byłam jakby obojętna . wróciłam do domu stwierdziłam ze tabletki mi nie potrzebne po paru dniach się zwazyłam i 10 kg więcej .

Gość gość
Tyje!!ja mialam 20kg wiecej lrzy diecie i ruchu