Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ankaa maankaaa

czym sie różni 'odpis' od 'kopii' ???? pomóżcie !!!

Polecane posty

Gość ankaa maankaaa

wytłumaczy mi ktoś??

Gość tak trzeba a nawet mus
kopia-ksero,pisana przez kalke. odpis -jeszcze raz napisane z oryginalu i potwierdzone.

Gość ankaa maankaaa
'potwierdzone' - czyli dokument zawierający nie-skserowaną, kolorowa pieczątka -'stwierdzam zgodność z oryginałem' - jest odpisem?

Gość ankaa maankaaa
* kolorową pieczątkę

nie to jest kopia , jeśli trzeba potwierdzac zgodne z oryginałem. masz np :akt urodzenia - odpis , wszystko jak na oryginale ale zaznaczone kiedy wydano odpis i że to odpis.

Odpis, kopia Pewna korespondentka spytała Radę o znaczenia wyrazów kopia i odpis, a także spytała o wymóg poświadczenia przez urzędnika czy notariusza zgodności odpisu z oryginałem. Odpowiedziała jej Agnieszka Choduń, sekretarz Komisji Języka Prawnego: () Jeśli chodzi o pierwsze zagadnienie, to należy zauważyć, że w tekstach aktów prawnych, oba wyrazy są często spotykane (niekiedy w jednym przepisie występują obok siebie), brak jednak ich definicji legalnych. Objaśnienia znaczeń wyrazów, o których mowa, dostarcza orzecznictwo Sądu Najwyższego, które nie jest w tym zakresie jednolite (np. postanowienie SN z 27.08 1998 IIICZ 107/98, OSNC 1999/3/52 i powoływane tam orzeczenia SN, postanowienie SN z 18.10.2002, V CKN 1830/00, OSNC 2004/1/9 i powoływane tam orzeczenia SN czy uchwała z 29.03.1994 III CZP 37/94, OSNC 1994/11/206 i powoływane tam orzeczenia SN). Najnowsze słowniki języka polskiego podają zbliżone znaczenia obu wyrazów. Niemniej jednak, o ile kopia jest wiernym odtworzeniem oryginału (np. w przypadku dokumentów jest to zgodność nie tylko z treścią oryginału, ale również zachowanie takiego samego układu graficznego), inaczej jest to dokładne powtórzenie czegoś, np. poprzez „skserowanie, o tyle odpis dokumentu odnosił się będzie do przepisania tekstu oryginalnego z wiernym zachowaniem zgodności co do treści tego tekstu z tekstem oryginalnym. Jeśli chodzi o drugie zagadnienie, to ono również znalazło swoje odzwierciedlenie w rozważaniach Sądu Najwyższego (stanowisko SN także w tej kwestii nie jest jednolite por. wyżej cytowane orzeczenia i uchwała). Wydaje się jednak, że odpis dokumentu, dla którego istnieje wymóg urzędowego poświadczenia zgodności z oryginałem, jest po prostu odpisem urzędowo poświadczonym, natomiast gdyby taki wymóg dotyczył kopii dokumentu, mielibyśmy do czynienia z kopią urzędowo poświadczoną.

i weż bądz tu mądra:D

Gość ankaa maankaaa
chodzi dokładnie o świadectwo szkolne, które dostaje się razem z ukonczeniem szkoły(gimnazjum), moja szkoła dostała wtedy odrazu 2 - oryginał i to drugie - właśnie nie wiem czy to kopia czy odpis -wszystko zgadza się z oryginałem, tyle że ma dodatkowe 3 kolor. pieczątki - ''stwierdzam zgodność z oryginałem'', pięczątka referenta + podpis i pieczątka skończonej szkoły, nie mam oryginału, bo zgubiłam :O powiedzieli, że nie może być kopia, tylko odpis, więc jak? mogę to dać czy muszę iść do szkoły po odpis?

Gość ankaa maankaaa
help, nie ma tu jakiś prawników czy coś :O a jeszcze z tego co wyczytałam z for, szkoła nie zawsze chce dać odpis, kurfa tyle problemów przez jeden durny papierek :O

Gość upupupuuuuu
upppppppp

Gość aha i achh
z mojego punktu widzenia: odpis to już poświadczony urzędowymi pieczeciami drugi egzemplarz np. świadectwa. I nawet na takich "dodatkowych' świadectwach widnieje słowo "odpis" wtedy. Są tam oryginalne podpisy dyrektora i nauczycieli na przykład. Natomiast kopia to jest to, co możesz zrobic sama, np. poprzez skserowanie czy sfotografowanie oryginalnego dokumentu. I jeśli taka kopia ma być ważna, to musisz ją poswiadczyć. Jest jeszcze jeden rodzaj odpisu: gdy przepisuje sie dane z dokumentu, nie trzeba w takim ukladzie jak ma oryginał, i po takim przepisaniu żeby dokument byl ważny, tez trzeba go poświadczyć u notariusza chyba.

Gość lemna

Ja się zgłosiłam do notariusz Cejrowskiej i wszystkie formalności miałam dzięki temu z głowy. Dobrze oceniam tę współpracę.