Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

przyjdz ja bede

pomozcie prosze

Polecane posty

zna sie ktos choc troche na matmie? moglby mi ktos jasno , na chlopski rozum wytlumaczyc po co i dlaczego jest cos takiego jak wartosc bezwzgledna? jak sie rozwiazuje jakies rownania z tym? nie mam zielonego pojeciaa o co w tym chodzi, nowy nauczyciel i wytlumaczyc nie umie, a jak mowie ze nie rozumiem, to on na to ze dla paru osob nie bedzie specjalnie tlumaczyl.. a na matematyka.pl nie odpisuja.

Gość masz jakis przyklad?

mam wiele.zaczne moze od najprostrzego la-3l - la+4l , jesli a nalezy do (3, nieskonczonosc( czyli taka osemka odwrocona)) i tresc: podaj wartosc wyrazenia

czyli a jest liczba dodatnia, prawda? bo nalezy do takiego przedzialu i zeby podac wartosc tego wyrazenia trzeba pozbyc sie wartosci bezwzglednej, czyli "pominac" te nawiasy a ze a jest dodatnie, to opuszczajac wartosc bezwzgledna NIE zmieniamy znakow tego co jest pod wartoscia na przeciwne, czyli bedzie la-3l - la+4l = a-3 - a +4 = 1

ale blad :O :( 😭 ma byc tak la-3l - la+4l = a-3 - (a +4) = a - 3 - a - 4 = -7

ok juz to rozumiem mniej wiecej. a dlaczego akurat 1 ? co ono oznacza? a np. l3 - pierwiastek z 2l - lpierwiastek z 2 +1,3l oblicz wartosc wyrazenia. albo rozwiaaz nierownosc lx+2l >(wieksze lub rowne) -3

ok teraz rozumiem. czyli poprostu pozbyc sie tych kresek i rozwiazac rownanie tak? a jakby a bylo liczba ujemna to zmienic znaki miedzy tymi kreskami pionowymi na przeciwne, i rozwiazac?

jakby np a nalezalo do przedzialu od minus nieskonczonosc do -3 to wtedy przy opuszczaniu tych nawiasow oznaczajacych wartosc bezwzgledna zmieniasz a na - a, -3 na 3, itd z pierwiastkami to musisz wyciagnac za pomoca kalkulatora przyblizona wartosc pierwiastka z dwoch to jest 1,41 i podstawic np w pierwszym l3 - pierwiastek z 2l jest wieksze od zera czyli znowu jak bedziesz opuszczac wartosc bezwzgledna to nie zmieniasz znaku tej liczbie

okej, juz przez ten internet wiecej czaje niz jak siedze na lekcji, dziekuje bardzo. a jak jest cos takiego lxl - 1/3 < (wieksze lub rowne) 0 to co mam robic? oposic te kreski i rozwiazac nierownosc?

lx+2l >(wieksze lub rowne) -3 jest taki wzor |x|>=a wtedy i tylko wtedy, gdy x>=a lub x

zjadlo mi... tam po lub mialo byc x jest mniejsze rowne od -a

lxl - 1/3 < (wieksze lub rowne) 0 przenosisz -1/3 na prawa strone czyli bedzie |x|mniejsze lub rowne 1/3 i tu rozpisujesz z takiego wzoru |x|mniejsza lub równa a wtedy i tylko wtedy, gdy x wieksze lub rowne -a i x mniejsze lub rowne a a tak w ogóle posiadasz tablice matematyczne ? :)

to tam sa wzory :)

i wtedy tylko do wzoru i tyle? czylli glownie to polega na tym zeby usuwac te wartosci bezwzgledne, jak ujemne to zmieniac znaki i robic zadanie jakby nigdy tego nie bylo?

ogolnie to tak chodzi o to zeby sie pozbyc tych nawiasow oznaczajacych wartosc bezwzgledna i w rownaniach robi sie to tak ze jak wyrazenie "pod wartoscia bezwzgledna", czyli w tym naiwasie jest dodatnie, to opuszczajac NIE zmienia sie znaku wszystkiego tego co tam jest a jak z kolei to wyrazenie jest ujemne, to zmienia sie znak na przeciwny

Gość nie ma sprawy
jak cos to pisz na kaffe, jesli tylko bede, postaram sie pomoc :) 🖐️