Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nauka soczewek

soczewki

Polecane posty

Gość mały odkrywca
Pudełka wymienia się co miesiąc bo się najzwyczajniej w świecie brudzą a higiena jest bardzo ważna inaczej możesz mieć zapalenie spojówek albo inne badziewie. Następne soczewki kup z takimi samymi parametrami jak masz na opakowaniu tych starych dlatego na razie go nie wyrzucaj. Przyda się też kartka w portfelu że nosisz soczewki-ja taką mam, dostałam od okulistki i nosze przy sobie. gdybym miała jakiś wypadek to w szpitalu wiedzą że muszę mi zdjąc soczewki. Tu masz filmiki jak się zdejmuje i zakłada soczewki http://www.youtube.com/watch?v=qKAMGKFQgZ8 http://www.youtube.com/watch?v=bft7X5q4oNE&feature=related generalnie chodzi o to że trzymasz soczewkę na palcu wskazującym jednej ręki, palcem środkowym tej samej ręki przytrzymujesz dolna powiekę, palcem wskazującym drugiej ręki trzymasz górną powieke i wsadzasz soczewkę. Pierwszy raz jest koszmarny dla kogos kto boi się dotykać swojej gałki ocznej więc jeśli się boisz najpierw się musisz oswoić dotykając delikatnie opuszkiem palca białko oka. Jak się juz oswoisz działasz. Zdejmusze podobnie trzymając powieki jak przy zakładaniu tylko że musisz mieć wolny kciuk i palec wskazujący którejś ręki, przesunąc soczewke z tęczówki na dół oka i zebrać ją po bokach palcami.

Gość nauka soczewek
Dziękuje miłym panią :) Chodziłem do tego okulisty prywatnie z 5 lat... ale z soczewkami widze ze chodził nie będę... Nie wiem czy mierzył... na opakowniu mam krzywizne 8,6 Badał mnie jak do okularów potem popatrzył w jakieś tabelki i tylo... Wiem że w Rzeszowie jest jakieś centrum soczewek czy coś... może tam zacznę chodzić

Gość mały odkrywca
a jeszcze miskapyska1 wspomniała o dobrej stronie soczewki. Prawidłowo soczewka wygląda jak mała miseczka z równymi brzegami. Jeśli jest na lewej stronie brzegi soczewki wygięte są na zewnątrz. Jeśli twoje soczewki róznią się mocą (dioptriami) zapamiętaj w którą przegródkę pojemniczka wsadzasz którą soczewkę. Mój stały numer to zakładanie ich na odwrót;)

Gość mały odkrywca
najlepiej będzie jak umówisz się na prywatną wizytę przy jakimś zakładzie optycznym- wszystkoci pokażą wyjaśnią a jak trafisz do dobrego dostaniesz płytke jak się obchodzić z soczewkami. Powodzenia;)

Gość nauka soczewek
Wiesz zawsze gościa uważałem za dobrego i tak jak mówisz przy zakładzie optycznym... Ale widze ze na soczewkach to sie nie zna.... Nie rozumie co tu chciałeś powiedzieć : "Jeśli jest na lewej stronie brzegi soczewki wygięte są na zewnątrz." Zawsze miałem palcowstręt... ale czasem trzeba :)

Gość mały odkrywca
"Jeśli jest na lewej stronie brzegi soczewki wygięte są na zewnątrz." soczewka żeby przykleiła się do oka musi być idealnie pół okrągła i taka własnie jest na prawej stronie- ma kształt miseczki. Jeśli jest przełożona na lewą stronę to ma kształt talerza na zupę- tzn jej brzegi są wywinięte na zewnątrz i nie bardzo będą się dały przykleić do oka, albo jeśli już je wciśniesz na chama będę bardzo drażnić oko. Weź te soczewki jednodniowe i przyjrzyj im się z bliska, powyginaj-zobaczysz o co mi chodzi;)

Gość mały odkrywca
PS. tez zawsze bałam się dotknąc oka ale pragnienie pozbycia się okularów było silniejsze. No i trafiłam na fajna okulistke która była cierpliwa i spędziła ze mną ponad pół godziny oswajając dotykanie gałek;)

Gość miskapyska1
Ja jak pierwszy raz zakładałam soczewki to się cała zapłakałam tak mi łzy leciały i soczewka nie chciała w ogóle wejść. To było u okulistki to w końcu ona chciała mi wsadzić to gdzieś wpadła mi za bluzkę i było po soczewce. Na szczęście szybko oko się przyzwyczaiło. Samo zakładanie trudne nie jest ale kurcze to oko może dziwnie reagować jak nagle coś poczuje innego w oku. Tak więc musisz oczko przyzwyczaić do dotyku. Poświęcisz na to trochę czasu i będzie git. Moim zdaniem wydawać kasy na wizytę kolejną u okulisty tylko po to ty by Ci pokazał jak się z nimi obchodzić jest bez sensu. Obejrzyj coś na you tube, poczytaj, a zresztą sam po 1-2 razach zobaczysz, że to nic trudnego.

Gość mały odkrywca
no tylko że jak nigdy nie widział jak się wkłada, zdejmuje, jakie to uczucie to lepiej niech wyda kase. tzn ja bym wydała ale ja to panikara jestem;)

Gość nauka soczewek
Tak wogole to zarejstrowany jestem u polecanej okulistki za miesiac blisko :) Ale chciałęm szybko bo studia sie zaczynają w weekend... Mnie to wlasnie zdziwiło chodzę do gościa 5 lat.... masz zestaw i książeczkę ech... Jedynie że jak nie będę mógł zdjąć to żeby przyjść

Gość MrOptic.pl
Jeżeli ktoś z Was szuka dobrych soczewek w atrakcyjnej cenie,to zapraszam na naszą stronę www.MrOptic.pl chętnie pomogę podczas wyboru.