Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sizi

prośba do Was o pomoc w sformulowaniu pytania do ankiety do pracy mgr!!!

Polecane posty

Gość sizi

Witam mam do Państwa goraca prośbę! jestem studentką filo.germańskiej i jestem w trakcie pisania pracy mgr na temat antropomorfizacji jezyka. W pracy tej chciałam umieścić ankiete w jęz. polskim dotyczącym własnie najczęściej spotykanych antropomorfizmów w języku codziennym. Wybrałam kilka rzeczowników oznaczających cześci ciała i ankietowanych chciałam poprosić by do każdego z nich dopasowali rzeczownik/ skojarzenie? na zasadzie: ja podaję NÓŻKA- ankietowany np. nóżka od stołu, STOPA-u stóp góry itp..Mój problem polega na tym, że nie za bardzo mam pomysł na sformułowanie takiego polecenia w ankiecie tak aby przeciętny ankietowany wiedział o co mi dokładnie chodzi i nieświadomie nie podawał skojarzeń niebędących antropomorfizmami. najprostszym byłoby pytanie " Od czego może byc np. oczko" ale nie byłoby ono zbyt poprawne i nadające się do zamieszczenia w ankiecie... Bardzo prosze o pomoc w utworzeniu takiego polecenia/pytania!

Gość Oleandra21
Może tak: Proszę podać ZESTAWIENIA z wyrazem NOGA, np noga od stołu

Gość Oleandra21
Chroń Boże od forumowiczów mądrali, którzy wchodzą na forum żeby się dowartościować w ten sposób zamiast pomoc komuś jak to w temacie było poproszone. Autorka zaznaczyła, że studiuje filologię germańską i nie prosi o głupotę, tylko chce aby jej praca dobrze wypadła. Taki Polak z Ciebie a nie znasz powiedzenia "Kto pyta nie błądzi"?

jak studiuje filologie germanska to nie musi umiec po polsku??? rozumiem prosbe o pomoc w rozwiazaniu trudnego zadania, problemu, ale nie w sformulowaniu prostego pytania w ojczystym jezyku!

Gość Oleandra21
Nie powiedziałam, że nie musi umieć posługiwać się językiem polskim, ale moim zdaniem lepiej jeżeli ktoś zapyta, niż później miałby z siebie zrobić idiotę. Poproszenie kogoś o taką pomoc jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziło:)

samym zapytaniem zrobila z siebie hmm... niezbyt rozgarniete stworzenie. owszem, kto pyta nie bladzi, ale, na milosc boska, niech to sa madre pytania!

Gość sizi
--> dobre mzimu... poziom swojej kultury pokazałeś i niczym nie różnisz się od przeciętnego, mało rozgarnietego, zazdrosnego forumowicza wypowiadającego się w taki sposób... jeśli nie chcesz po cóż taki trud sobie zadajesz i odpisujesz w tym temacie...mogłabym porozmawiac z toba na tematy w których A ani B nie umiałbyś odpowiedzieć, wiadomo każdy jest dobry w swoim fachu i zakładam się że o tym o czym ja piszę nieweile pojęcia masz...ok dośc zniżania sie do twojego poziomu...powtórzę raz jeszcze- jeśli ci się nie podoba to pisz w innych watkach i nie obrażaj mądralo ludzi za pomoca klawiszy, ale poznaj najpierw!

Gość sizi
Oleandra21--> dziękuję za pomoc, czasem po prostu potrzeba pomysłu:) zastanowię się jeszcze nad wyrazem 'zestawienia'...Sęk własnie w tym że w pytaniu chciałam uniknąc podawania przykładu i tylko na tym polegała dla mnie trudność w sformułowaniu...podając przykład odbieram ankietowanym już jedną możliwość, a takich wyrażeń wbrew pozorom jest niewiele...ale chyba jednak trzeba podać, żeby zostać lepiej zrozumianą.. bardzo dziękuję i pozdrawiam:)

Gość Różostan
heh, świeta racja...dodam tylko że użytkownika Dobre Mzimu znam dobrze z udzielania się na forum o zyciu erotycznym...widać gdzies odreagowuje swoją agresję na świat! tez na tym forum pisuję bo "człowiekiem jestem i nic co udzkie..".. i do tego się przyznaję a nie farmazony piszę ! ha!

Gość sizi
nie ma to jak odwracac kota ogonem i cierpiec z braku wyczerpania argumentów... pozdrawiasz więc siebie !

Gość sizi
powstało...polecam wizyte u okulisty