Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość najfajniejsza lodzianka

DO POLAKÓW W NIEMCZECH

Polecane posty

Witam nie wiem czy dobrze tu trafiłam ale chciałam zapytać osób które mieszkają w Niemczech jak naprawdę tam jest.Czy warto rzucić to życie i wszystko w Polsce i wyjechać.Dość mam już takiego kombinowania ,żeby przeżyć ( mam 2 prace i nawet to mi nie wystarcza),dziecko moje chodzi do 1-szej gimnazjum i już zaczynam sie martwic jaka czeka ją tu przyszłość.Prosiła bym o jakiś normalne odpowiedzi a nie nabijanie sie i ubliżanie. Z góry dziękuje

a co chcesz robic w niemczech? Masz zalatwiona jakos prace?oczywiscie przez agencje( to gora 3 miesiace.).zeby tutaj pracowac musisz miec firme jednoosobowa:-)

Gość ereeso
jest lepiej niz w Polsce , ale nie ma tam raju . Jezeli wyjechałabys z Ukrainy do Niemiec to roznica byłaby ogromna , ale juz miedzy Polska a Niemcami nie ma wielkiej przepasci .

Gość Nie ma wody na pustyni
Na pewno jest latwiej niz w Polsce,ale na poczatek musisz cos miec:prace,mieszkanie,jak wszedzie.

Gość ereeso
Ukraina jest 3 razy biedniejsza od Polski , a Polska jest 2 razy biedniejsza niz Niemcy .

Gość ereeso
Ukraina jest wiec 6 razy biedniejsza od Niemiec i to jest bardzo widoczne

Gość raju na pewno nie ma
niemcy mają tu Polaków za najgorszych robali

Zaczynam własnie szukac pracy przez neta,może jakas polsko-niemiecka rodzina poszukuje,jak nie to moge nawet sprzatać,byle by mi wystarczało na normalne życie i opłaty.Za mieszkaniami też patrzę w necie,bo nie mam nikogo znajmego kto by mieszkał w Niemczech. A orientujecie się jak to jest z tymi mieszkaniami przy granicy,czy naprawdę tak łatwo je otrzymać??

Do anakonda 3 Jak to jest z tą firmą własną,wiem że to sie szybko formalności zakłada,jak wygląda sprawa z podatkami czy Zusem tamtejszym???

Gość ereeso
I jeszcze dochod na mieszkanca w dolarach Polska - 18 300 $ Ukraina - 6050 $ Niemcy 34 000 $ Z tego wynika ze Niemcy sa prawie 2 razy bogatsze od Polski i 6 razy bogatsze od Ukrainy

Gość ereeso
A czy warto wyjechac ? To zalezy od osoby jak bardzo jest zdesperowana itd ..

Gość ereeso
jezeli brakuje ci na chleb to uwazam ze powinnas poszukac swojej szansy za granica

Gość kiok
Pamietaj, ze jestes odpowiedzialna za dziecko i nie mozesz mu fundowac takich zmian, bo nagle masz kaprys, aby wyjechac:O Nasluchalas sie chyba za wiele nieprawdziwych opowiesci rodakow, ja to im sie dobrze wiedzie za granica. Jak ty to sobie wyobrazasz? jak sie utrzymasz z dzieckiem? za co wynajmniesz mieszkanie i kto ci w ogole je wynajmnie? Nie pisalas nic o mezu, a to sprawa kluczowa. Gdyby facet mial prace, to sytuacja inaczej wyglada, ale ty sama z dzieckiem?? Szans nie ma:O

firme mozesz zalozyc w kilka minut ale oplaty sa na poczatku .no i musisz miec pobyt na podstawie wynajetego mieszkania i oczywiscie meldunek..U rodzin niemieckich zarobisz sporo ale pomysl co zrobisz z corka bo praca jest przez caly dzien.spadam do pracy< ale podaj mi @ to pomoge:-)

Niestety jestem sama z dzieckiem :( Myślę o tym juz od jakiegos pól roku.Tu jak pisałam wczesniej pracuję na dwóch etetach,ojciec dziecka nie płaci alimentów,zaliczki z funduszu czy jak to tam jest tez nie mam ,bo przekroczyło mi dochód o 11 zł :( Pieniądze które zarabiam starczają na opłaty,skromne wyżywienie ( niestety nie chodzimy sobie na miasto żeby zjeść pizze czy podobne rzeczy)-szkoda kasy,do kina dziecko chodzi tylko ze szkołą,wakacje-ja niestety nie byłam a moja córka pojechała na tydzień za 800 zl i bardzo to odczułam :(.Nie latam po super sklepach,kupuję na allegro żeby było taniej,wiecznie na czyms oszczędzam,ale powoli zaczynam miec dość :(

dziecko chciałabym posłac do szkoly,może jakieś kursy językowe jak by mi pieniążków starczyło. Myślę,że u takich rodzin jak się opiekujesz to chyba można być z dzieckiem???

Mieszkan za sama granica jest full,ale nie wiem czy z praca tak rozowo.Co ty chcesz w DDRach robic?jesli juz to dalej od Polski. Poszukaj na portalach,najlatwiej znalezc prace jako opiekunka do starszych osob,ale to praca z mieszkaniem,czyli mieszkasz z taka osoba i sie nia zajmujesz 24/h.Masz dziecko,wiec to odpada. Na twoim miejscu nie wyjezdzalabym.Za duzo zmian,a nie masz pewnosci czy znajdziesz cokolwiek.I jak chcesz jechac?Najpierw ty sama,a potem dziecko?

Nie sadze,ze jakakolwiek rodzina zgodzi sie na twoj przyjazd z dzieckiem.

Moja mama pracuje jako opielkunka do osoby starszej,dostaje 1400 euro plus wyzywienie i mieszkanie.Praca ok,ale nie dla kogos,kto ma dziecko.

Gość iojo
Moja mama pracuje jako opielkunka do osoby starszej,dostaje 1400 euro plus wyzywienie i mieszkanie to trafila na jakas zajebista rodzine, bo w wiekszosci przypadkow daja opiekunkce 700-8000 euro za prace od rana do nocy przez 6-7 dni w tygodniu.

teraz uciekam do pracy ,ale będę wieczorkiem milego dnia :)

Gość hggfv
moja znajoma robi jako opieknuka w niemczech i zarabia 2500 zł ... Niby psie pieniadze , ale w koncu to tylko opiekunka

Moze i zajebista,moze nie.Do tej pory dostawala 1200,ale przez posrednika,teraz pracuje bezposrednio dla tej rodziny,oczywiscie praca jest legalna,musi wystawiac im rachunki,placic podatki,jak kazdy.Zadowolona jest. Te 800 euro to placa niektorzy,tez slyszalam,ale raczej na czarno i jak sie nie zna jezyka,wiec wiedza takie cwaniaki,ze sie z nimi wyklocac nie beda o kase.

Posrednicy tez swoje sciagaja,a faktycznie praca wymagajaca,bo jestes 24/h,najczesciej jeden dzien sie ma wychodne,wszystkie noce,zajmowanie sie domem,wozenie do lekarza,ogolnie wszystko,oprocz opieki medycznej.

Gość 857463475
Witaj :) byc moze zaraz poleca gromy, ze Cie zniechecam, ale powiem Ci jak to wyglada z mojego punktu widzenia. Jesli nie znasz porzadnie jezyka i nie masz obywatelstwa,a na dodatek jestes sama z dzieckiem, to wybij to sobie z glowy. Bo sie wykonczysz. Takie przypadki ze biora osobe z dzieckiem i daja jej godziwie zarobic to wyjatkowy fart. Normalnie nikt cie z dzieckiem nie wezmie, bo do pracy w domu biora starsi ludzie i oni chca ,,miec spokoj. Mieszkanie kosztuje u mnie na peryferiach Hannoveru 450 euro. Do tego jedzenie... A z dzieckiem to sie dodatkowo zastanow bo jesli ono nie zna jezyka to 100 procent zostanie skierowane do najgorszej szkoly tzw hauptschule i bedzie mialo tylko problemy bo tam chodzi misz masz dzieci z calego swiata ktore nie chca sie uczyc i sprawiaja problemy wychowawcze. Moja kuzynka trafila tu w wieku 12 lat i skierowali ja wlasnie tam z powodu jezyka (nizszy poziom - mniej nauki). Dziecko dostalo takiej nerwicy ze drapala sie do krwi, rece, buzie. Balismy sie na nia patrzec. Nie chcialabys zeby ktos twoje dziecko nazywal ,,polska swiniaitd.

No juz nie przesadzaj,ze az tak zle jest z dzieckiem,mam mase znajomych,ktorzy przyjechali tu z duzymi dziecmi i sobie radza,ale z jednym sie zgodze:zapomnij o pracy jako opiekunka z dzieckiem,nie widze szansy,zeby cie ktos wzial na takich warunkach.