Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość komu komu bo ide do domu

Prosze, napiszcie po angielsku - 2 zdania

Polecane posty

Gość luuuuudzie co wy gadacie!
autorko - you're welcome :) babaruda- nie spotkalam sie nigdy z roznicami w nauczani since i for. Zasada jest jedna i odstepstw nie ma. :) poczytajcie np tu : http://www.usingenglish.com/forum/ask-teacher/31151-how-use-words-since.html nic juz nie wiem- nie nie mozna, bo zaczelas czekac 15 minut temu i wciaz czekasz- wiec- present perfect cont. We are married sie mowi dla stwierdzenia faktu np :) :Are you guys together? : yes, we are married.

Gość propozycja nie do odrzucenia
"swoją drogą, dwa zdania, a 30 postów..." o tym samym pomyślałam ;) ale ciekawie było poczytać.

Gość njuihiu
tyle postow, bo ludzie, ktorzy nie maja pojecia o podstawach gramatyki sie wypowiadaja:D

Gość luuuuudzie co wy gadacie!
po porstu czasy perfect sa dla nas abstrakcja ;) i ciezko nam je zrozumiec a jeszcze ciezej nauczyc sie ich poprawnie uzywac :) ja tak naparwde zaczailam o co w tym chodzi jak przeprowadzilam sie do usa. W polskich szkolach to tak ucza ze az rece opadaja...

Gość jak bylam w anglii to
pytalam o to samych angoli, jaka jest roznica, czy mowic have you been reading np czy did you read? i oni nie umieli mi powiedziec , powiedzieli ze obojetnie, ze to to samo znaczy!! potem stwierdzili ze lepiej umiemy gramatykę niz sami angole!!

Gość luuuuudzie co wy gadacie
jak bylam w anglii- tak ale to dotyczy present perfect a nei present perfect cont amerykanie potocznie tez mowia np did you see this show, zamiast have you seen this show

Gość njuihiu
pytalam o to samych angoli, jaka jest roznica, czy mowic have you been reading np czy did you read? Nie potrafia powiedziec jaka jest roznica, ale kazdy Amerykanin uzyje w odpowiednim kontekscie, odpowiedniego czasu, bo to jego jezyk ojczysty i gadanie, ze my lepiej znamy ich gramatyke jest bzdura. Polacy znaja sama teorie, regulki gramatyczne, ktore czesto ulatwiaja wybor czasu, ale nie zawsze i kazdy kto uczyl sie z ksiazek brzmi momentami sztucznie. Co do tych dwoch pytan, to uzywa je w kompletnie roznych sytuacjach, wiec bez sensu je porownywac.

Gość no wlasnie uzywa sie
ich w innych sytuacjach a oni powiedzieli ze to bez roznicy jak powiem!! ze wszystko jedno kumasz??????????????

Gość partyzantka z doskoku
a ja jeszcze z innej beczki czy jest roznica w a hundred a one hundred tzn. czy obojetnie czy wstawie a czy one czy jednak nie bez znaczenia ?

Gość partyzantka z doskoku
fajnie, ze mi nikt nie odpowiedzial, tyleeeeee dni :(