Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karolcia27653

Jakie technikum wybrać? Myślę nad gastronomikiem.

Polecane posty

Gość Karolcia27653

Hej. Chciałam się doradzić. Mam 16 lat,więc już powinnam być szkole średniej,ale był w moim życiu rok kiedy przenosiłam się z miasta do miasta przez sprawy rodzinne i mnie nie przepuścili. teraz jestem w 3 klasie gimnazjum i muszę podjąć życiową decyzję. Generalnie to mieszkam od 3 lat z tatą,wczesniej mieszkałam z mamą. wyszło jak wyszło. Uczę się w miare dobrze. Mam szanse aby dostać sie do gastronomika? co myślicie o takiej szkole? orientuje się ktoś jakie przedmioty dochodzą itp? Proszę o pomoc.

Gość Karolcia27653
To ważna decyzja w moim życiu. Lubię kuchnie i myślę że to najodpowiedniejsza szkoła, wybrałam technikum dlatego,że mam po tym i zawód i maturę. A,że od 18 idę na swoje to bede musiała sobie jakoś radzić. Chętnie poczytam wasze opinie na ten temat-rzecz jasna,prawdziwe.

Gość kjskjf vjhsa j
A ja chodzę do technikum gastronomicznego i jest w porządku . Jestem w 2 klasie i no i nie narzekam , bardzo Ci je polecam . Mozesz dużo się nauczyć (ale więcej na praktykach niż w szkole ). No ale za to gorzej już z nauką bo 1 klasa jak dla mnie była łatwa ale za to teraz jest o wiele wiecej nauki .

Gość Karolcia27653
no własnie,a wtedy chciałabym iść gdzieś zaocznie. a w tygodniu jakaś praca. dzięki za link.

Gość kjskjf vjhsa j
Droga kitana2000 zapomniałaś dopisać że trzeba zaliczyć także egzamin zawodowy ;)

obawiam się tylko że technikum gastronomiczne może cię rozczarować... jesli chodzi o gotowanie to więcej nauczysz się w zawodówce w technikum nacisk kładzie się na zarządzanie produktami spożywczymi organizacje finanse do przygotowań posiłków

Gość Karolcia27653
a gdzie chodzisz do technikum? i ile trzeba mieć punktów na egzaminie? pod jakim katem przyjmują?

no przyznaje jest egzamin sprawdzający umiejętności zawodowe ... takowy miałam ale w technikum handlowo-ekonomicznym:)

Gość Karolcia27653
kjskjf vjhsa j ----> a jakie przedmioty dochodzą w 1 klasie?

ilość punktów by cię przyjęli zalezy od szkoły, w niektórcyh to naprawdę nie trzeba sie za bardzo starać by sie ta dostać.. w technikum gasstronomicznym już od 1 klasy jest 1 dzien praktyczny , a 4 dni w szkole ( przynajmniej w moim mieście)

Gość kjskjf vjhsa j
Ja mam technologie gastronomiczną ( 4 lata ) Podstawy żywienia (2 lata) Technologia informacyjna ( 1 rok) BHP(1 rok) A w 2 nie doszły mi żadne ;) oprócz praktyk zawodowych no i w 3 klasie dochodzi mi niemiecki zawodowy , wyposażenie gastronomiczne , podstawy rachunkowosci i ekonomiki ;)

Gość gość
Myśl o pracy - im bardziej szkoła będzie związana z tym co chcesz robić, tym oczywiście lepiej dla Ciebie. Od razu nie zrealizujesz wszystkich celów - wszystko wymaga czasu, szkoleń. Ja również do pracy kosmetyczki dochodziłam dosyć długo.

Gość gość
Wszystko zrobione przez technikum, a później kilka szkoleń. Naprawdę robienie studiów tak sobie żeby tylko je mieć mija się z celem. To wam nic nie da. Lepiej od razu nastawcie się na szkolenia zawodowe - one do pracy przygotują.