Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przerażonaaaaaapomocyyy

piewsza wizyta u ginekologaczego się spodziewać???

Polecane posty

Niedługo pójdę na pierwszą wizytę u ginekologa . Jestem tą myślą trochę zażenowana i się wstydzę . Nie mam z kim o tym porozmawiać więc może któraś z pań podzieli się doświadczeniami i powie jak to wygląda . Czy to boli czy czuje się jakiś dyskomfort /???

Gość monysiaks
jak jestes dziewica to zbada przez tyłek, a to boli. Ałłłł. A jak nie tospoko loko

Gość BĘDZIE ŹLE NIESTETY
Będzie fatalnie, krępująco i poniżająco. :( Spodziewaj się złych wspomnień. A najlepiej daruj sobie wizytę.

ej ja się pytam poważnie i prosze nie pisać głupot ;///

Gość emilka1888.
witaj.Wizyta u ginekologa nie nalezy do przyjemnosci ale nie ma sie czego obawiac. na poczatku wizyty lekarz zadaje kilka pytan dotyczcych przybytych chorob ostatniej i pierwszej miesiaczki itp. potem zaprasza do badania ginekologicznego . badanie to nie boli trzeba sie tylko rozluznic ,wiadomo ze kazda z nas sie wstydzi ale naprawde nie ma czego lekarz jak kazdy inny:)

Gość BezDoświadczenia
ooo koleżanka dobrym tematem rzuciła. :) ja też nie mam za soba jeszcze wizyty u ginekologa. może mi ktoś powiedziec jak to wyglada? i jak sie czułyscie jak musiałyscie"rozłożyc nogi" przed lekarzem??

no to jesteśmy dwie ;p

Gość dfqerewd
jak jestes dziewica a uzywasz tamponow to zbada cie normalnie, przez pochwe. na poczatku wypyta cie, kiedy mialas pierwsza miesiaczke, kiedy ostatnia, jakie masz objawy przed, czy obfita itp. ja bylam u fajnej babki, przy badaniu mowila mi co robi i po co . nie ma sie czego bac.

Ja mam 16 , a co ?

Gość emilka1888.
Ja osobiscie chodze do faceta i jestem zadowolona.

mnie osobiście przeraza myśl o kobiecie a co dopiero do faceta xdd

Gość blablablaaaaaaaaaaaa
Ja też mam miłe wspomnienia. Mnie zbadała przez odbyt ale była strasznie delikatna. Co do rozkładania nogami, fakt było to krępujące ale tylko chwilę. Mi dała fajne wskazówk, zagadywała mnie i było okej ;)

Gość gryczka
Nie jest to przyjemność życia, ale.. ja np. wolę ginekologa niż dentystę :-) Za pierwszym razem na pewno będzie dokładny wywiad (choroby, choroby w rodzinie, przyjmowane leki, ostatnia miesiączka, długość cykli, czy współżyjesz itp). Potem badanie, być może również badanie piersi. Ani przyjemne, ani nieprzyjemne. Obojętne, trzeba się tylko postarać rozluźnić. Przez wiele lat chodziłam do kobiety, od półtora roku do faceta - i chwalę sobie - jest delikatny, ale skrupulatny. Do tego fajny człowiek. Nie zastanawiam się, czy "rozkładam nogi" przed obcym facetem - dla mnie to lekarz jak każdy inny, a ja dla niego - pacjentka jakich ma setki.

Gość emilka1888.
ja bylam kiedys u kobiety i milo tego nie wspominam.

pytam z ciekawości :) ja pierwszy raz jak byłam to miałam 17. A po co idziesz do gina? Bo ja byłam z powodu torbieli jajnika :( A teraz chodzę na kontrole, czy znów się nie zrobił.

Gość 22 lata
ja też tylko do faceta, do kobiety nigdy!! Byłam 2x i nigdy więcej :P

przez odbyt O.O?????????????????

Gość gryczka
Badanie przez odbyt polega na tym, że zamiast do pochwy, lekarz wsuwa palec do odbytu, a drugą ręka uciska brzuch. Średnio przyjemne, ale trwa tylko chwilę przecież.

cyba jestem bardziej przerażona niz wczesniej xdd

Gość emilka1888.
będzie dobrze:)

*chyba

Dzięki wszystkim za miłe odpisanie ;*

Gość dfghfghasdj
Ja pierwszą wizytę przeżyłam prawie rok temu. W sumie to mam już swoje lata ale że nigdy nic mi się nie działo to nie czułam potrzeby pójścia do lekarza /nie brać ze mnie przykładu/. Dopiero jak zaczęłam współżyć to postanowiłam sie przelamać i zbadać. Lekarz od razu mnie spytał, czy jestem pierwszy raz, bo mam strasznie przestraszoną minę. Potem była rozmowa o wiek, choroby typu cukrzyca w rodzinie, czy leczyłam się szpitalnie, o grupę krwi, data pierwszej i ost. miesiączki. No a potem to czego się najbardziej obawiałam. Cóż, do przyjemności to nie należy, sam fakt rozebrania się jest niezwykle krępujący ale cały czas sobie myślalam, że to przecież lekarz i codziennie widzi po kilkanaście kobiet. Wytłumaczył mi jak usiąść, co bierze do badania cytologicznego i tłumaczył co robi po kolei. Na koniec pokazal mi ten wymaz co pobrał. Potem jeszcze badał brzuch palcami, chodziło o to, czy miednica jest prawidłowo ułożona i czy jajniki mnie nie bolą. Stwierdził, że nie widzi powodu do robienia usg, bo wg niego wszystko jest w porządku. Potem przepisał mi jakieś tabletki, bo okazało się, że mam stan zapalny. I tyle. Niedługo wybieram się ponownie, bo postanowiłam teraz regularnie co roku robić sobie cytologię. Głowa do góry, wszystko jest do przeżycia. :)

Gość dfqerewd
nie ma sie czego bac. to nie boli, czujesz po prostu dotyk, ale nie bol. no chyba, ze trafisz na jakiegos 'buraka', ale na pewno tak nie bedzie.3maj sie.

Gość gryczka
Ale nie ma czym. Przecież nic Ci się nie stanie złego. Nastaw się, że nie będzie to super miłe, jak większość wizyt u lekarzy, ale jakoś trzeba przeżyć i szybko minie. A potem się przyzwyczaisz:-) Powiem Ci, że mam 27 lat, pierwszy raz u gina (dziecięcego) byłam mając 11 lat (tego nie wspominam dobrze), potem do normalnego zaczęłam chodzić jak miałam 15 lat i od tamtej pory chodzę regularnie, a ostatnio - co 3 tygodnie, bo jestem w ciąży:-) I naprawdę wolę to od borowania zęba ;-)

do gryczka gratulacje życzę Ci ślicznego i zdrowego dzidziusia

Gość dfghfghasdj
Dokładnie, jeśli lekarz jest dobrym fachowcem to zrobi to tak delikatnie, ze nic nie boli. Czuje się tylko dotyk ale na pewno nie ból.

Gość gryczka
A, dziękuję:-) Urodzi się już za kilka tygodni:-) A z lekarza jestem bardzo zadowolona i w ogóle juz nie mam oporów przed rozbieraniem się u niego, choć to facet:-p Do wszystkiego się można przyzwyczaić:-)

No dobra skoro zapewniacie że to nie jest straszne i się przyzwyczaję to przestaje się martwić . Jeszcze raz dziękuje ;*