Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sterylizator do butelek

czy jest jakaś alternatywa dla sterylizatora

Polecane posty

zastanawiam się nad tym, czy wszystkie mamy używają sterylizatorów do butelek, czy radzą sobie inaczej. jestem w temacie zielona, proszę o opinie

Ja nie miałam, myłam butelkę płynem do naczyń i albo gotowałam w garnku z wodą albo zalewałam wrzątkiem.

sterylizatorów to używa chyba 1 na 20 jak nie mniej :D:D:D oczywiście że jest alternatywa i nawet na ulotkach dołączonych do butelek masz napisane że albo sterylizator albo wygotować jakieś 5 minut :)

no oczywiście te 5 minut to za pierwszym razem bo potem zlanie wrzątkiem po uprzednim umyciu płynem wystarczy :)

Gość słuchaj swojego instynktu
pierwszy raz wygotowałam a pozniej przez jakies 2 miesiące przepłukiwałam wrzątkiem, a teraz normalnie myję w gorącej wodzie

Gość ja uzywam
sterylizatora parowego i jestem zadowolona :-) 8 minut i 6 butelek wyparzonych łacznie ze smoczkami i calym ekwipunkiem ;-)

ja uzywalam sterylizatora przy 1 dziecku przy drugim normalnie gotowalam butelki, smoczki itp czasami wkladalam do mikrofali butelke z ok 30 ml przegotowanej wody, dokladalam na gore smoczki itp i nastawialam srednio na 3 minuty-jak nie mialam czasu bawic sie w gotowanie

w sumie to mam sterylny program w zmywarce, wiec chyba sobie daruj ę ten sterylizator. Mam jeszcze jedno pytanie, ile potrzebujecie butelek dla dziecka i jakie objetości-przy założeniu karmienia butelką. ja mam w brzuchu dwa dzidziusie i nie wiem ile butelek powinnam kupić

Nie lepiej zagotować wodę i wyparzyć? Sterylizatory są drogie, takie nabijanie kasy przez producenta.

Ja miałam na początek dwie małe butelki Aventa, teraz moja ma 2,5 roku i pije mleko tylko przed spaniem i rano i mam dwie duże. Wygoda :) zanim włączę zmywarkę mam czystą w zapasie:)

ja i dla małej i teraz mam 2 butelki na zmianę plus jedną na herbatkę :) w zupełności wystarcza :) a co do objętości to mam dwie 250 i jedną 120 :)

może coś odnośnie ilości butelek, będę wdzięczna. chcę je teraz zamówić, taką ilość jaka otrzebna, żeby było za 1 kosztem wysyłki

ok. dzięki

już macie mnie dość z tymi pytaniami, ale...ile na początku, powiedzmy do 3 m-ca dziecko zjada mleka? chodzi mi o to czy wystarczą mi butelki 125ml czy od początku 260. nie wiem czy dam radę wykarmić 2 dzieci, czy w ogóle będę miała pokarm-być może od początku będzie sztuczne mleko

Poręczniejsze są małe, ja zmieniłam jak mała miała właśnie 3 miesiące na większe ale chyba od początku możesz kupić większe. Najważniejsze żeby był smoczek z numerem 1 czyli dla noworodków.

Gość dffrttt
na poczatek 125 tak 2 miesiace potem wieksze nie kupuj na poczatek 260 bo sa za duze dla tak malego dziecka moim zdaniem ja mam 3 buteleczki avent 125 przy zalozeniu ze bede karmic piersia ale przy 1 dziecku musialam odciagac wiec potrzebowalam butelek mimo ze czasami zjadl przez nakladki

Gość dffrttt
mleka ma zjadac np. jak ma 7 dni to 70ml mowie o mleku z piersi co 3 godz ,o sztucznym pisze na opakowaniu jak masz 2 to bym kupila 5-6 buteleczek

ok, ostatnie pytanie, zakładając, że będę przechowywać pokarm w lodówce, czy używacie takich specjalnych gum zaślepek do butelek awenta, czy też obchodzicie się bez nich

niby sa jakieś tam normy ile dziecko ma jeść i są zawsze podane na opakowaniu ale nie przejmuj się nimi i dawaj dzieciaczkom tyle ile będą chciały :) moja mała np w momencie gdy powinna jeść 60ml zjadała niecałe 30 i jej to starczało :) a ja butelki mam od razu te większe bo dziecku to bez różnicy a mi się je lepiej trzyma no i mężowi też bo ma wielkie łapska :)

uuu co do przechowywania mleka to ja się nie wypowiem bo nie przechowywałam bo go nie miałam i od początku mała na sztucznym była :) a teraz jeśli jakimś cudem będę miec pokarm to pewnie i tak w na tyle małych ilościach że nie będzie potrzeby go odciągać i przechowywać :) a jak się okaże że jednak jest to potrzebne to się wtedy będę martwić :D:D:D

znalazłam w necie pakiety: 1.avent 125 + druga 125 gratis czyli 2 za 15 zł. 2.avent 260+druga 125 gratis za 21 zł myślę żeby kupić 2 zestawy nr 2 czyli 2 duże butle i 2 małe w sumie za 42 zł + zestaw nr 1(2 małe) za 15 zł. w sumie 57 złotych za 6 butelek(2 duże , 4 małe) czy wystarczy?no i nie wiem, co z tymi przykrywkami do przech. pokarmu

Gość moja kuzynka
tez ma bliźnięta i bała się czy je wykarmi, martwiła sie o pokarm itp. I stanęło na tym że jedno dziecko karmi piersia a drugie mlekiem modyfikowanym, ponieważ mały nie chciał pić z piersi, więc jest jej "trochę" łatwiej, może weź tez takie rozwiązanie pod uwagę. Pozdrawiam i powodzenia:)