Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nata55

Trimetorpim

Polecane posty

Gość nata55

Witam wszystkie Kobietki, mam do Was pytanko. Czy ktoras z Was brala w czasie ciazy antybiotyk o nazwie Trimetoprim , ktorym leczy sie m.in. infekcje drog moczowych. Jestem w 29 tygodniu ciazy i boje sie,ze lek ten moze wplynac w jakikolwiek sposob na moja dzidzie.

bralam na poczatku ciazy jak jeszcze nie bylam swiadomo ze spodziewam sie dziecka. Mala urodzila sie zdrowa. poza tym pracujac w przychodni w UK zapisywalismy to zawsze kobieta w ciazy i nigdy nie mialy problemow.

Trimetorpim to nie antybiotyk a chemioterapeutyk. w zasadzie to to samo, co Biseptol czy Bactrim. Nie jest wskazane u kobiet w ciąży a przepisanie leku przez lekarza musi być poprzedzone poinformowaniem pacjentki o ryzyku:"Trimetoprim jest antagonistą kwasu tetrahydrofoliowego, a w badaniach przeprowadzonych na zwierzętach oba związki wywoływały zaburzenia rozwojowe u płodu (patrz punkt Przedkliniczne dane o bezpieczeństwie). Badania wykazały, że może istnieć związek pomiędzy ekspozycją na substancje antagonistyczne do kwasu foliowego i występowaniem uszkodzeń płodów u ludzi."Czy lek został przepisany przez lekarza ginekologa?Zależy od tego jak poażna jest infekcja, bo być może konieczność przewyższa ew. ryzyko (dzieje się tak w sytuacjach, kiedy lekarz stwierdza, że mniejsze ryzyko niesie podanie tego leku, niż pozostawienie infekcji samej sobie).W ciąży stosowałam furaginum, cierpiąc na nawrotowe zapalenie pęcherza, tzw bakteriurię, czyli namnażanie się bakterii w drogach moczowych bez zdiagnozowanej przyczyny (nie mogli jej znaleźć jeszcze sporo przed ciążą). W przypadku Furaginum - nie stwierdzono żadnego wpływu leku na płód.