Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość almonds

czy facet z Algierii zyska wize dzieki malzenstwu z Polka?

Polecane posty

Gość almonds

jestem ciekawa jak to jest ? w pracy od dluzszego czasu mam adoratora pochodzi z Algierii czy on cos zyska dzieki zwiazkowi lub malzenstwu ze mna ?

Gość bele de jour
nie wiem jak to wygląda, ale zapewne na początku dostanie pozwolenie na pobyt jako członek rodziny obywatela UE. Masz HO??

Tak. Jesli wyjdziesz za niego, on automatycznie uzyska taki status, ze bedzie mogl przebywac na terenie Europy jako pelnoprawny malzonek. Mialam kiedys wiele znajomych z Angierii. I utrzymywalam znajomosci z parami w zwiazkach mieszanych.

Gość jbklm
dodam jeszcze tylko ze nie musicie brac slubu aby on mogl zyskac rezydenta, ale w tym przypadku nie mam pojecia jak wyglada cala procedura, kuzn meza ma dziecko z Brytyjka, zalatwil rezydenta legalnie mimo braku slubu,

nic nie zyska bez zgody zony Polki i szanownego HO. Zona musi zlozyc papiery o wize albo EEA card. Slub nie oznacza ze codzoziemiec moze sobie o t tak samemu wyrobic papiery. Zgoda zony, zlozenie paierow, zgoda HO, 2 lata rezydentury tymczasowej. Jak po 2 latach dalej sa malzenstwem to CHYBA kolejne 2 lata tymczasowego a po 4 jak dalej sa w zwiazku malzenskim to juz idzie z gorki.

no chyba ze przez 4 lata malzenstswa mieszklali razem za granica , moga to udowodnic i chca osiasc w UK na stale

Gość Almonds
A czy bez slubu dostanie rezydenture bedac ze mna w zwiazku partnerskim ????

Gość jbklm
kasza nie 2 lata:) a 5 lat od razu, dla meza wyrabialismy rezydenture 3 lata temu, kolezanki maz dostal w zeszlym miesiacy tez 5 letnia, o 2 letnich nigdy nie slyszalam, zreszta kuzyni meza tez podostawali 5 letnie, wiem ze na 100% moze dostac rezydenture jezeli nie macie slubu, tylko nie mam pojecia jak to dziala, a co do zgody zony , to przeciez logiczne ze to wlasnie na niej spoczywa prawie cala ''odpowiedzialnosc'' to samo na narzeczonej, to partnerka ma udowodnic miedzy innymi ze jestescie w stanie utrzymac sie sami bez zasilkow, itp..

Gość Almonds
jakie to sa dokumenty ???

Gość jbklm
no i oczywiscie dowody ze w tym zwiazku jestescie, wpolne rachunki, zdjecia, poswiadczenia znajomych ( statemnts)

Gość Almonds
do osoby jbklm jestes pewna ze mozna dostac rezydenture bedac tylko z zwiazku partnerskim a nie malzenskim ?

Gość jbklm
tak, jak pisalam wyzej, kuzyn mojego meza dostal rezydenture bo dziewczyna nie chciala wychodzic za maz , mieli wpadke i w sumie tylko dlatego ona postarala sie o papiery dla niego, aby synek mial ojca przy sobie, slubi nie brali, po 2 latach sie rozstali,

Gość grrrrrr.......
jbklm --> ty piszesz o obywatelce brytyjskiej a autorka jest polka.... to so dwie rozne sprawy !

Gość jbklm
czy Twoj partner obecnie przebywa legalnie na terenie UK??

Gość Almonds
obecnie ma wazna wize

Gość jbklm
nie prawda, jestes obywatelem EU, prawa sa takie same..jedyne co to maz Brytyjki moze ubiegac sie o brytyjski paszport po 2 latach , zeniac sie z czlonkiem EU po 5 , to cala roznica, jezeli masz solidne dowody nikt nie moze odmowic wizy narzeczenskiej ( nie mam pojecia jak sie nazywa taka wiza poprawnie)

serio na 5 lat daja? bo ja czytalam kilka dni temu jak sie ubiegac o EEU family permit i tam pisza ze daja najpierw na 2 lata a po 2 latach jak sa dalej malzenstwem i mieszkaja razem to przedluzaja. W sumie ma to sens wiem ze zmienili zasady na ostrzejsze zeby przeciwdzialac malzenstwom na papierze. No ale moze te info co ja mam sa takie ze wzgledu na kraj z ktorego sie aplikuje (byla lista krajow, trzeba bylo wybrac kraj z ktorego sie aplikuje i wtedy wyskakiwaly wszystkie informAcje)

Gość Almonds
ale jesli on bedzie sie ubiegal o wize w UK jako moj narzeczony to z tego co tam pisze raczej bedzie mogl tylko tu przebywac legalnie ale nie bedzie mogl podjac pracy , takze to nie jest dobra opcja.

Gość jbklm
mysle ze prace moglby podjac po przedluzeniu wizy lub postaraniu sie o rezydenta,