Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytająca Zosia

czekanie do ślubu

Polecane posty

Gość Pytająca Zosia

Co sądzicie o czystości przedmałżeńskiej? Wiem, że pewnie zaraz napiszecie, że to przeżytek itp ale proszę o wypowiedzi. Nasunął mi się ten pomysł na temat, ponieważ widzę jak wiele osób pisze o frustracji z powodu tego, że np partner jest zmęczony i nie będzie seksu... Co o tym myślicie? Czy warto poczekać? Czy może lepiej się nie wstrzymywać i cieszyć się seksem? A może to skarb, gdy się okaże, że Wasz partner/partnerka jest 'czysty'/'czysta', nie czulibyście się wyjątkowo wiedząc o tym, że jesteście pierwszymi? pozdrawiam, liczę na dyskusję :)

Gość BHS27
to żaden skarb... ja bym ni brała kota w worku... często jest tak, że para sie dogaduje w życiu osobistym ale sex to totalna klapa- lepiej to sprzawdzic

Gość szypuleczka
no fajnie takiego skarba miec, ale jak sie po slubie okaze ze w ogole nie sa osoby dopasowane seksualnie???

Gość Zimny Wiatr od Wschodu
tak pierwszymi i potem rozczarowanie po pierwszym razie ze jednak to nie to:P:P:P Co do czystości - kwestia charakteru, ja tam nigdy jej na powaznie nie brałem

Gość BHS27
Sex jest wazny w związku, a jak jest kiepski to i zwiazek z czasem tez jest kiepski

Gość Pytająca Zosia
Nie poczulibyście się jakos wyjątkowo jakby dana osoba, z którą jesteście powiedziała Wam, że będziecie pierwszym/ą ? Ja odp na to pytanie, mówię, że poczułabym się jakoś wyjątkowo niż np gdybym szła do łóżka z mężczyzną, który miałby za sobą np 6partnerek seksualnych ;)

Gość Pytająca Zosia
BHS27 - też racja :) ale z drugiej strony związek nie opiera się na seksie ;)

Gość szypuleczka
ja dla mojego faceta jestem pierwsza i mam nadzieje ze ostatnia:) a wcale nie musielismy od razu sie hajtac

Gość BHS27
no nie opiera się na sexie ale jest je dużą częścia, by związek był zdrowy, a w tym temacie trzeba sie dopasować, głównie temperamenty- gdyby nie to... nie byłoby tyle tagów pt. czy sex 2 razy w miesiącu to za mało?

ja nie jestem zwolenniczka formalizacji wszelkich zwiazkow miedzy ludzkich (nie mam na mysli tu tylko wylacznie malzenstwa) - wiec dla mnie malzenstwo nie jest zadna cezura. Zwiazek - relacja milosna - bez intymnosci w tym seksu jest niepelna i swiadczy o niegotowosci do uczucia jednej ze stron. Nie zamierzam nikomu mowic kiedy co ma / powinien robic ze swoim cialem - natomiast taka jest moja opinia. Intymnosc cielesna to cos co nadeje szczegolna wiez i rozni sie np. od relacji kolezenskich damsko-meskich - wiec zwiazek m.in. po to jest i opiera sie na wyjatkowosci tej ralacji (nie zgodze sie ze nie opiera sie na seksi - moim zdaniem opiera - oczywiscie nie tylko i wylacznie na samym seksie) Kazdy z nas urodzil sie niedoswiadczonym seksulanie i to doswiadczenie nabyl i nabywa - nie docenilabym takiego "skarbu czystosci"" bo tego za skarb.....nie uwazam. Jak brak blony sluzowej (rodzaju) u wejscia do pochwy moze dzialac na plus czy minus nie bardzo rozumiem

aha - pierwszy partenerpartnerka wcale nie musie byc wyjatkowy - czasami jest tak samo losowo wybierany jak 6 czy 7;-)

Gość Pytająca Zosia
Dzięki za zainteresowanie tematem :)

Ale przed ślubem też mozesz być jego pierwszą i poczuć się wyjątkowo. Ja z moim przyszłym mężem byliśmy dla siebie pierwszymi partnerami seksualnumi. Wyznajemy podobny system wartości, nie ciągnęło nas nigdy do przygodnych znajomości. A nasz pierwszy raz był dopiero po roku bycia ze sobą. Teraz jesteśmy 5 i wiemy , ze dużo cudownych chwil by nas ominęło-więc nie załujemy:)

Gość ja bym nie czekala bo jak
potem wyjdzie, ze wzielas kota w worku to bedzie porazka

mnogosc partnerow seksualnych nie swiadczy o wspolczynniku pozadania przygod;-) zmierzam do tego ze nie zawsze musza to byc one-night stands;-) posiadanie tylko jednego partnera seksualnego ma te ceche (nie oceniam jej) ze nie ma sie rozeznania i to co dostajemy zawsze jest najlpesze - nie wiemy czy moze byc inaczej;-) nie zachecam do testowania (nie kazdy to lubi) stawierdzam tylko fakt mi sie tez wydaje ze ludzie ktorzy traktuja swoja seksualnosc bez kompleksow i falszywej pruderyjnosci maja wieksze sklonnosci do wzbogacania swojej wiedzy w tej sferze - stad wieksza liczba partnerow (jak zwykle nie mam na mysli 100% poulacji a od kazdej reguly sa wyjatki;-)

Gość ja tak czekalam do slubu i
czekalam i po slubie sie tez nie doczekalam, bo sie okazalo, ze facet zupelnie lewy w tych sprawach!! A mialam nadzieje, ze sie cos zmieni haha o ja naiwna!!

przykro mi ;( ale kazdy czasem bywa naiwny - dziwne ze w tak powaznych sprawach - ale wszyscy popelniamy bledy;(

Gość Pytająca Zosia
ja tak czekalam do slubu! - współczuję ;( wystraszyłaś mnie trochę. W sumie faktycznie może i ślub nie jest wyznacznikiem. Bardziej chodziło mi o to by spytać Was, czy ma dla Was znaczenie ilość partnerów seksualnych itp. Bo zauważyłam taką tendencję, że albo mnóstwo albo wcale. A jak ktoś powie że np nie miał zadnego partnera (od razu mówię-nie piszę o sobie, bo miałam), to wtedy jest uznawany za dziwaka albo jest okreslenie "czekasz do slubu?" i mega zdziwienie ;) Czyżby nasza seksualność nie ma już dla większości znaczenia?

wydawalo mi sie wtedy, ze dobrze, robie, ze w sumie tak troche sama dla siebie tez, nie to ze kosciol, wiara, etc... no tak mi sie ubzduralo i juz. Bylo minelo. Nie zaluje jednak, bo okazalo sie, ze dobry byl z niego aktor i niezla szuja. Ale coz. Chcialam, zeby bylo dobrze, probowalam naprawiac ten zwiazek. Nie dalo sie, a potem zdziwienie, ze ja odchodze!! No bo jak to!! A tak to!! Sayonara!! Powiem tyle, ze nawet moja Mama, ktora ma swoje lata (ponad 70 teraz) i chodzi do Kosciola (nie bedacdo konca typowym moherowym beretem) powiedziala mi, ze seks to jedna z najwazniejszych sfer w zwiazku!! Kopara mi opadla jak to uslyszalam z jej ust. Pytala mnie dlaczego czekalam z seksem do slubu!! Ona mnie zapytala!! Kolejny szok!! Owszem, w jej oczach na pewno ''zyskalam'' w jakis sposob (chociaz nie o to chodzilo), ale ona tez byla w szoku!!

Zosia - Twoja seksualnosc to Twoja sprawa i Twojego partnera. Nie patrz na innych. Nie musisz sie nikomu ''chwalic'', ze spalas z mezem przed slubem tudziez nie spalas. W ogole seksu nie ma w waszym zwiazku?? Po co sie katowac tak naprawde? Zycie jest krotkie i nie wiadomo co nasz czeka. Nie mowie, zeby sie pieprzyc jak kroliki zawsze i wszedzie, bo nie o to chodzi, ale nie robmy z seksu jakiegos sacrum!!! Wszystko jest dla ludzi (owszem nie wszystko dla wszystkich)!! :)

Gość ja do ślubu
nie czekałam ale mój mąż jest moim pierwszym i jedynym mężczyzną:) Także w moim przekonaniu jeśli zrobisz TO z tym właściwym przed ślubem jeszcze to nie ma w tym nic złego. Owszem istnieje ryzyko że przeleci i zostawi ale jeśli wiążesz z kimś przyszłość to zaufanie to podstawa :)

MI sie wydaje ze najwazniejsze to zeby sie dobrac - jesli dla kogos czystosc jesr wazna a zwiaze sie z kims kto mialby chocby jedna osobe wczesniej to bedzie to istny dramat i ciagle wracanie do tematu, najlpeij wybrac sobie kogos podobnego w tym temacie do nas samych - niekoniecznie pasujacych liczba partnerow ale ogolnym spojrezniem na sprawe jest teaz cala masa ludzi kt miala po kilka zwiazkow y tyle samo partnerow - czyli wiecej niz 1 odoba a mnie niz "mnostwo"" ;-)

Jesli jest sie w zwiazku jakis czas i sie mysli o slubie to tylko jakis kretyn zostawilby narzeczona bo chciala seksu przed.

"ale nie robmy z seksu jakiegos sacrum" bingo!!! czemu Polki tak czseto wrecz zaprzeczaja swojej seksualnosci??!! czyzby przez kosciol czy co??

ROR masz racje!! A najglosniej o czystosci krzycza ci co by chcieli a nie jest im dane :P i do tego jeszcze wyzywaja od dziwek i kurew kobiety, ktore w ogole smialy sie seksic z wiecej niz 1 partnerem haha

"Owszem istnieje ryzyko że przeleci i zostawi " ryzyko ze "zostawi" jest zawsze chocby ci slubowal na kolanach 3 razy i byl ojcem twoich dzieci

wydaje mi sie, ze kosciol i nasze wychowanie w wierze katolickiej w Polsce wlasnie (Irlandia tez jest katolickim krajem, ale podejscie do seksu maja jednak inne!!!) bardzo wplywa na nasze myslenie i przekonania na temat seksu. Cos nas blokuje, cos sprawia, ze traktujemy seks jako nieczysty i zly i w ogole lepiej, zeby o tym glosno nie mowic.

to jeszcze zalezy co masz na mysli mowiac czekac do slubu,bo znam takie ewenementy,ktore jechaly na pettingach,oralach,analach itp i nadal uwazaly,ze czekaja..wiec szczerze jaki to ma sens? a znowu kompletnie nic nie robic,to jakos mi trudno uwierzyc,ze mozna sie do tej osoby na tyle zblizyc,zeby nie bac sie zaryzykowac przysiegi malzenskiej

to ja bym teraz wolala, zeby przelecial i zostawil. Przynajmniej bym wiedziala z kim mam do czynienia. Jeszcze byl Bogu dziekowala!!

i z tym wychowaniem katolickim to prawda..my nie czekalismy do slubu...teraz jestesm juz malzenstwem,ale wcale nie czuje,zeby nasz sex byl bardziej "czysty"