Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kzani

weryfikacja osób odbierających dziecko w przedszkolu-a w zasadzie jej brak

Polecane posty

Gość kzani

mimo,ze w dokumentach do przedszkola podałam listę osób,ktore moga odebrać dziecko/nazwisko,aders,nr dowodu osobistego/ to odbor dziecka wygląda tak,że od 14 ej w "poczekalni" dla odbierających rodziców dyzurują starszaki/zazwyczaj chłopiec i dziewczynka/,które pytają kogo zawołac i z jakiej grupy i biegna po to dzicko.Czasem pojawi się jakaś osoba z personelu,ale "przelotem".Pytanie-jak jest u was?bo z tego wynika,że moje dziecko mógłby bez mojej wiedzy odebrac sąsiad-pedofili /oczywiscie wymysliłam to na potrzeby tematu/zrobic mu krzywdę.

Gość wspólczuję u nas jest inaczej
Ten kto przychodzi po dziecko musi wejść do sali gdzie są dzieci i poprosić dane dziecko. Jeśli wychowawczyni go nie zna to każe pokazać dowód osobisty i sprawdza na liście czy osoba jest upoważniona. Wiem bo wczoraj teść odbierał i go legitymowała. Mnie, męża i moją mamę znają bo zawozimy i odbieramy dziecko często wiec nas o dowody nie proszą.

powiem z doświadczenia rodzinnego, bo swojego dziecka nie mam jeszcze. Głośniczek, do którego wywołuje się dziecko i ono samo schodzi na dół. Też każdy mógł po dziecko przyjść

na szatni siedzi pani i na początku pytała do jakiej grupy ide wchodzę sama lub maż ( nikt więcej nie ma upoważnienia ) i odbieram synka

Gość kzani
ostatnio był mój tata /przyszedł pierwszy raz/ i też nikt go o nic nie pytał.A przecież bywa tak,że rodzic jest pozbawiony praw rodzcielskich i nie moze miec kontaktu z dzieckiem..

Gość u nasssssss
zawsze ktoś siedzi w szatni i woła dane dziecko, rodzice, czy kto tam odbiera, nie wchodzą do sali, gdzie dzieci się bawią, ale tak sobie myślę, że przecież w przedszkolu to już są mądre dzieciaki i z obcym by nie poszły, poznają która to babcia, czy ciocia, przynajmniej mój syn, a ma 3 lata...

Gość kzani
myszka-chyba tak... czy madre dzieciaki,nie wiem.Moje jest bardzo ufne-niestety.Oczywiscie wiem,ze przyjdę po nią ja czy mąż ,ale gdyby przyszedł sąsiad i powiedział,że mamusia go o to poprosiła to na bank by poszła...

U nas na parterze jest domofon z kamerką. Wychowawca osobiście przyprowadza dziecko.

mój nie jest ufny i wie że obcy jest zły i do domu ma wrócic z mama lub tata a ty do kuratorium i to biegiem by tragedii nie było na początku roku było ze dziecko gdzieś atm zgubili

Gość u nasssssss
A przecież bywa tak,że rodzic jest pozbawiony praw rodzcielskich i nie moze miec kontaktu z dzieckiem Właśnie na początku roku przedszkolanka pytała mnie, kto dziecko będzie odbierał-mówię, że ja, mąż, czasami może babcia jedna lub druga to rzadziej, bo dalej mieszka, pytała, czy oboje mamy pełnię praw, a jeśli tak, to ojciec i matka mogą odbierać bez dowodu, natomiast babcia ciocia itp, muszą być wskazane w podpisanym przeze mnie oświadczeniu, podpisywałam takie na początku roku i muszą z dowodem przyjść... Mąż na razie małego nie miał okazji odebrać, ale z pewnością panie nie miałyby wątpliwości, że to tatuś, mały bardzo głośno się wita, już się śmieją w przedszkolu, że jak idzie do domu, to wszyscy o tym wiedzą:)

Gość ANKA-------SZKLANKA
To ja coś Wam powiem. U mojej koleżanki w przedszkolu była taka sytuacja, ze przyszla po dziecko babcia tak kolo 80-tki i zabrała nie swoje dziecko!!!!! Zorientowała się dopiero pod domem i szybko się wrócila i oddała dziecko. nie wiem co było dalej czy jakieś konsekwencje były wyciągnięte. To dopiero jest pilnowanie dzieci.

Gość Pani Kurator
Proszę Rodziców o wypełnianie Oświadczeń, , które pozwolą na weryfikację osób odbierających dzieci z przedszkola. Oświadczenia dają nauczycielki na pierwszym zebraniu rodzicielskim. Na druku oświadczenia są osoby upoważnione do odbioru dziecka z przedszkola, figuruje na nich też nazwisko imię oraz numer dowodu osoby upoważnionej do odbioru.

u nas jest taki domofonik w "poczekalni" i prosisz dziecko. Przyprowadza nauczycielka. I nie ma tak że puści dziecko samo. Można też wejsć do sali i odebrać. One muszą po prostu widzieć rodziców. Jeśli ktoś inny przychodzi, to sprawdzają czy jest na liście upoważnionych do odbierania. Dziwnie u was jest... Nie powinno tak być mooim zdaniem, trzebaby porozmawiać z dyrektorką. Porusz temat na zebraniu.

Gość kzani
pani kurator-ja tez wypełniałam takie oswiadczenie. I co? I nic.Z moich obserwacji wynika,że nikt w ogóle się nie przejmuje...ja jestem zadowolona z pracy pan przedszkolanek,dziecko jest przeszczęsliwe.Tylko taki niepokój...a jakby tak ktoś chciał zrobic dziecku krzywdę?

Gość Pani Kurator
Droga Kzani-z przepisów oraz z przeprowadzonych przeze mnie wizytacji wynikło to, że nauczycielki nie oddadzą dziecka osobie nie widniejącej na upoważnieniu- tak wykazały badania na terenie Mazowsza. Czy to jest jasne?

ale tam w "poczekalni" dla odbierających rodziców dyzurują starszaki/zazwyczaj chłopiec i dziewczynka/,które pytają kogo zawołac i z jakiej grupy i biegna po to dzicko.

Gość kzani
pani kurator-ja mieszkam na sląsku czy to jest jasne? nie bardzo rozumiem..

Pani kurator - ja sie co prawda z tym nie spotkałam, ale widocznie w niektórych placówkach wizytacja to zupelne oderwanie od rzeczywistosci, pokażą ładnie jak sie robi, a potem olewka. Chyba że Pani ma wizytacje codziennie we wszystkich przedszkolach naraz.

Gość Pani Kurator
myszka>>>proszę powiedzieć nauczycielce, że siedzenie dziecka ze starszej grupy w szatni jest wbrew Przepisom Prawa Oświatowego, tę funkcję powinny pełnić panie woźne a nauczyciel pracować w sali zajęć.

Gość Pani Kurator
Oświadczam, że w bieżącym roku szkolnym szkoły i przedszkola podległe MEN otrzymały arkusze ewaluacyjne i standardy pracy w placówkach oświatowych. Z tego tytułu wszyscy pedagodzy wykonają szereg papierkowej pracy na swoich laptopach, które dostali od Minister Pani Hall, wypełnią szereg ankiet DLA RODZICÓW NAUCZYCIELI I DZIECI, ocenią swoją pracę w skali od A do D i wnioski prześlą na specjalnym arkuszu do MINISTERSTWA OŚWIATY I DOSTANĄ ZA TEN PROCES BAAARDZO DUUŻE PODWYŻKI PŁAC. Conajmniej 1% bo to są lenie i obiboki.

Gość kzani
pani kurator-ministerstwo oswiaty czy eukacji narodowej..? i w ogóle o co kaman?piszesz jak potłuczona.

U mojego synka w przedszkolu było tak że musiałam wejść na salę i nie było szans aby ktoś obcy go odebrał dodam że bylo to przedszkole prywatne. Natomiast moja bratanica chodziła do przedszkola państwowego i tam było dokładnie tak jak autorka opisuję była dwójka dzieci dyżurujących które wołały dzieci co mnie również zdziwiło gdyż nikt z dorosłych opiekunów tego nie pilnował kto odbiera dziecko.

Gość co sadzicie o tescie online
jak takie maluchy można posadzić na dyżurce skoro one same jeszcze wymagają opieki dorosłych??????? Masakra jakaś!!! A u mojej małej w przedszkolu raz poszedł po nią dziadek - mała była zdzwiona, pani się pyta Kasiu to jest Twój dziadzius? A ona zdziwiona wzruszyła tylko ramionami i nic nie odpowiedziała i tak wydali dziecko. Bez wylegitymowania.

Gość Pani Kurator
Czytaj ze zrozumieniem kzani, MEN to Ministerstwo Edukacji Narodowej, Dawniej MENiS czyli Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu, cóż skoro uważasz, że piszę, jak się lapidarnie wyraziłaś"potłuczona" wejdź sobie proszę na stronę MEN i poczytaj, może zmienisz zdanie-żegnam.

Prawda jest taka ze przepisy MEN to jedna sprawa, wizyty kuratorów i tez inna. A zycie i praca w placówkach oswiatowych to wielki koszmar i pełno ludzi którzy nie powinni tam pracować. Wszystkim opowiada sie jak bardzo nauczyciele sa zaangażowani w swoja prace jak cięzko pracuja a to jest nieprawda. nauczyciele to największa grupa zawodowa obiboków, którzy wiecznie siedza na zwolnieniach lekarskich, dokształcaja się za państwowe pieniądze i robia co chca

Gość Pani Kurator
Belnea, powiedz mi proszę którą placówkę oświatową należy zewaluować, analizując dokumentację? Przekażę koleżankom i kolegom.

Gość nie chcę być malkontentką ale
może i na Mazowszu w każdym przedszkolu sprawdzają z kim dziecko wychodzi. U mnie na Dolnym Śląsku jest tak (tzn w przedszkolu, do którego uczęszcza od września mój syn), że owszem, wypełnialiśmy formularze kto może odbierać ale rzeczywistość jest całkiem inna. Nie wiem jak jest do 14-15-tej ale po 16-tej jak odbieram syna to najczęściej z grupy starszaków (jego sala jest już zamknięta i pań nie ma)a Pani od starszaków nawet się nie pokwapi żeby wyjrzeć z sali kto przyszedł. Po prostu dziecko wychodzi i już. Gdyby dziecko wpadło na pomysł, że krzyknie "mama' lub "tata" i wyjdzie z sali to teoretycznie może samo opuścić przedszkole. Będę rozmawiać w tej sprawie z paniami. Już pomijam, że deklarowaliśmy odbieranie syna do 16:30 - płacimy za to- więc łaski nie robią, nawet jeśli zostaje ich dwójka czy jedno dziecko. Ta pani ze starszaków, skoro już przyjmuje dzieci z innej grupy powinna się odrobinkę zainteresować.

Gość kzani
chciałam ci pani kurator tylko wytknac,ze raz piszesz men a raz ministerstwo oswiaty...wiem co to jest men

Powim ci tak. Pracuje w placówkach oswiatowych jestem w nich główna księgowa i jak patrze co tam się dzieje to normalnie szlak mnie trafia. Wiem jedno zaniedbuje się nasze dzieci i wmawia sie nam jak nauczyciele duzo robia dla naszych dzieci jak sie starają, aprawda jest taka ze wielu ( nie wszyscy) nauczycieli sami nie wiedza po co tam sa .