Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gthyujiko

Wesele- za mało???

Polecane posty

Gość gthyujiko

Dziś jest wesele mojego kuzyna. Mama jest jego chrzestna. Jest bezrobotna bez prawa do zasiłku.Ja i rodzenstwo mamy jako dochod jedynie alimenty z funduszu.Na wesele idzie mama i moj brat z dziewczyna. Mama ma wyrzuty sumienia ze jako chrzestna daje tylko 500 zł, ale ja uwazam ze to sporo, bo trzeba sobie bylo jeszcze na wlasna reke zorganizowac transport(50 zł za osobe), kupic jakas sukienke itd. My z siostra nie idziemy wlasnie po to zeby odciazyc mame. Myslicie ze 500 zł to jednak za mało?Ja juz sama nie wiem

Gość Wykup reklamę na Kafeterii
500 zł to nie jest mało.

Gość jakis tam perfumy
Autorko nie ma reguły że chrzestny powinien od razu mieszkanie kupować!!! Każdy da ile może. Przecież jeśli kiedyś będzie w lepszej sytuacji finansowej to jeśli będzie chciała to może chrześnikowi coś jeszcze dać. Nie powinna się przejmować kwotą tylko dobrz się bawić:)

Gość gthyujiko
ja sama chetnie bym sie pobawila na tym weselu bo lubie te czesc rodziny ale nie chcialam dodatkowo obciazac mamy kosztami :/ zycie jest niesprawiedliwe

Gość jakis tam perfumy
Głupio robisz że nie idziesz. Ile masz lat?

Gość thhcfhc
wg mnie malo , ostatnio mialam dwa wesel i akurat moi rodzice byli za chrzestnych to dawali do siebie po 1500 zl

Gość gthyujiko
mam 22 lata, razem z siostra studiujemy a nasz dochod to tylko te alimenty z funduszu(350zł). brat idzie z dziewczyna bo mial kilka dni wczesniej 18-nastke i dostal kase od swojego chrzestnego. do osoby wyzej- moze i Twoi rodzice dali 1500 ale czy tez sa bezrobotni bez prawa do zasilku? no i napisalas/les RODZICE a nas wychowuje tylko mama

no da ile ile uważa da na tyle ili ją stac a to są jakies normy :O co za wstrętni ludzie tylko daj daj a pieprzą że dla rodziny wesele

Gość rgfhhghff
To jak są bezrobotni bez prawa do zasiłku, to może by tak poszli do normalnej pracy, a nie żerowali na państwie i moich podatkach? Tak samo Ty z tym śmiesznym funduszem... Z jakiej racji wyciągasz łapy po moje pieniądze? I 500 zł to śmieszna suma ogólnie, a co dopiero od chrzestnych. Ostatnio byłam na weselu brata i dałam 3000 zł. Od swoich chrzestnych dostał łącznie 10000 + iPada.

Gość madrzy mlodzi powinni na zapro
szeniach pisac;,,dajcie ile mozecie,,a nie wyciagac lapy po sumy od kilkuset zlotych do kilku tysiecy.tyle w temacie.

Ja uwazam ze to absolutnie nie jest malo!Jak ktos ma wiecej niech daje,jego sprawa a mama nie powinna miec wyrzutow ze to za malo.A do osoby ktora napisala ze autorka wyciaga bezprawnie lape po jej podaki i maja isc do pracy mam jedno zdanie-masz pusto we lbie,nie znasz zycia wiec nie wypisuj glupot.

masz racje kashi

Gość gthyujiko
do osoby ktora obraza- TYLKO mama na s utrzymuje,ojciec zostawil nas i dlatego mam alimenty od panstwa wiec do niego miej pretensje. A mama owszem, moze pojsc do pracy, ale Ty wtedy zajmiesz sie moja 90-letnia prababcia??!! nie znasz calej sytuacji wiec nie obrazaj.

Gość rgfhhghff
NieLubieNiedziel Widzę, że prezentujesz podobny poziom patologii, co autorka :). Też rozkradasz moje podatki, jak mniemam po Twoim rynsztokowym języku? Nie obchodzi mnie, że ojciec Cię zostawił, ani że masz babcię. Trzeba było myśleć głową i zabezpieczyć się na taką ewentualność, a nie żerować na mężu, dziadkach, państwie, sąsiadach i nie wiadomo na kim jeszcze. Też opiekuję się babcią, ale pracuję, zarabiam, etc., a wtedy kiedy mnie nie ma przychodzi pielęgniarka i opiekunka, bo mnie na to stać. Można? Można. Nie trzeba być pasożytem całe życie. Ty też nim jesteś i będziesz, bo takie "wartości" wyniosłaś z rodzinnego domu i już do końca życie będziesz żebrać w MOPSie, PUPie i pod kościołem. Buziak!

ciekawe co bys poradzil-poradzila osobie z 4 konczynowym mpd.moze zeby szla do pracy do sprzatania buhahahahahaha!troche wiecej realizmu ciemniaku!

Gość a ja na swoim
weselu miałam taką rodzinę gdzie przyszło 9 osób w tym była starsza druhna i chrzestna męża i od tych 9 osób dostaliśmy 1000 złotych. Na tyle ich było stać. Ja osobiście ich bardzo lubię. I tak druhna studiuje-była sama, jej 2 siostry (studentki) z chłopakami no i rodzice dziewczyn. I nie uważam żeby to mało było. Znam ich sytuację bo jak studiują 3 osoby i każda musi zapłacić za pokój to już miesięcznie to jest wydatek ok 1500 zł. Doliczyć życie itp itd. to naprawdę... Skąd się biorą tacy tempi ludzie że od razu by chcieli dostać willę z basenem. A zarób ze sobie do licha!!! A nie oczekuj na mannę z nieba. A ty dziewczyno jesteś głupia że nie idziesz. Tyle ode mnie

Moim zdaniem to za mało! Ostatnio miałam wesele i moj tata był chrzestnym i dał 1500 zł razem z mama a ja z chłopakiem dałam 300 kwiaty i misia za 85 zł (tak sobie zażyczyli że każdy z gości mam dać im misia) Dodam że rodzice tez nie mieli tyle pieniędzy i wzięli pożyczkę. Tata ma tylko rentę i to nie dużą pracuje tylko sezonowo... mama nie pracuje... Ale mimo to dali te 1500 ponieważ uważali że tylko raz w życiu jest taki dzień dla mojej siostry ciotecznej....

madrze piszesz a ja na swoim

Gość rgfhhghff
Nawet nie poruszyłam tematu niepełnosprawności, więc jak nie wiesz o czym mówisz, to milcz :). Nie porównuj zdrowej leniwej osoby, która woli stanąć w kolejce w MOPSie i się upodlić prosząc o pieniądze, niż iść do pracy do osoby niepełnosprawnej, bo są to dwa różne światy. Ale nie będę Ci tego tłumaczyć, bo w rynsztoku zapewne nie znacie tak trudnych słów, jakich musiałabym do tego użyć :P.

Przecież nigdzie nie jest napisane ile się daje do koperty... każdy da tyle na ile sytuacja finansowa pozwoli..... Ja nie daje nic:) tzn. miałem iść dzisiaj na wesele z moją byłą i razem mieliśmy dać 400zł, tak zaplanowaliśmy... ale wyszło jak wyszło.... Teraz tylko przeżyć ten dzień bo strasznie chciałem iść..

Gość fdghsjakl
nie ide bo mnie nie stac.musialabym sobie tez kupic jakas sukienke, zaplacic za przejazd za siebie i chlopaka i to juz wydatek okolo 300 zł wiec para mloda by dostala tylko 200, tak? do r-cos tam- nie mam zamiaru zerowac na panstwie. ciesz sie ze Ci sie udalo w zyciu. nie kazdy ma takie szczescie. a jezeli nie mozesz wyobrazic sobie mojej sytuacji to sprobuj przezyc caly miesiac za 350 zł i w tym jeszcze oplac pokoj i doloz sie do rachunkow domowych. wtedy zobaczymy czy panstwo faktycznie az tak duzo mi daje

Gość jakis tam perfumy
no tak niektórzy wyznają zasadę "zastaw się a postaw się", tak jak kilka osób tutaj. Twoja mama robi mądrze bo musi myśleć przede wszystkim o tobie i twoim rodzeństwie. Żebyście mieli co jeść. A kto chce to niech daje nawet 50000 tysięcy jeśli myśli że to mu jakiś szacunek lub uznanie przyniesie.

do;Melly nie kazdy jest obrotny i tak oszczedny jak Twoi rodzice

Gość fdghsjakl
Melly- mojej mamie nikt nie da pozyczki bo jej dochod to 0,00zł.utrzymuje sie z naszych alimentow. zreszta nawet w PUP nie proponuja jej zadnej pracy bo najzwyczajniej takiej nie ma w moim regionie.

Gość a ja na swoim
Dzięki za poparcie :) a tak jeszcze autorko spytam -nie masz koleżanki która by ci kieckę pożyczyła?! Jakbym Cię znała to sama mam kilka to z chęcią bym pomocą posłużyła jakby pasowały. Ja w tym momenci na biedę nie narzekam ale pamiętam jak z mamą i bratem żyliśmy za 600 zł miesięcznie. Obydwoje się uczyliśmy i lekko wcale nie było. Dlatego autorkę doskonale rozumiem. teraz jest mi lepiej i Tobie moja droga też będzie. Cwaniakować będzie tylko ten kto nigdy nie musiał liczyć się z pieniędzmi i nie zna ich wartości.