Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lola rent..

Syrop z cebuli proszę o przepis.

Polecane posty

Gość lola rent..

Jaki jest Wasz przepis na syrop z cebuli na przeziębienie u dziecka ? Proszę o dokładne proporcje,ze słyszenia wiem,że każda mama robi go inaczej. Można robić z miodem,dziką różą czosnkiem . Mam czterolatka w domu,który często choruje chciałabym go trochę wzmocnić takim syropem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robie z samej cebuli.Dokladnych proporcji nie podam bo ich po prostu nie ma.Kroje okolo 2 cebule w kosteczke i wsypuje do sloika zasypojac warstwy cukrem,po godzince jest juz syropek.Robie swiezy co 2 dni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pokrojona drobno cebula,zasypana cukrem i przykryta talerzykiem.Puści sok.Proporcji nie podam bo robię na oko.Po prostu im więcej dasz cebuli ,tym więcej będziesz mieć syropu.A co do cukru to próbuje bo to zależy od odmiany i ostrości cebuli

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lola rent..
Dziewczyny dziękuję 🌼 Proszę o więcej przepisów. Tak w ogóle "kashi" poruszyła ważną sprawę-jak długo taki syrop utrzymuje świeżość ? Przechowujecie go w lodówce ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie nie przechowuje sie
w lodowce u mnie robili tak jak juz odpisaly tu wyzej panie a w dodatku trzymalo sie kolo pieca :) by bylo cieple wtedy puszcza bardziej sok ale w lodowce? yyyyyy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie nie przechowuje sie
co do swiezosci to nie wiem ale co 2-3 dni nowy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 2 syropy!!
Sa 2 syropy z cebuli. Mnie jak byłam mała babcia robiła częściej taki gotowany. Ten surowy co masz przepis powyżej jest ostrzejszy . A gotowany robiła tak: cebulkę pokrojoną w 1/2 plasterki zasypywała łychą cukru i podlewała w garnuszku kilkoma łyżkami wody i gotowała z 5 min. Z tego co wiem działa zarówno ten surowy jak i gotowany. Ktoś mi kiedyś mówił,że jeden z nich ma działanie wyksztuśne a jeden przeciwkaszlowe....ale który jakie ...nie wiem niestety......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja ten syrop przechowuje w temperaturze pokojowej.Robię co 2 dzień :) Nie znam proporcji i nie robiłam ale słyszałam że bardzo skuteczny jest też syrop na bazie czosnku,miodu,cytryny z dodatkiem odrobiny wody źródlanej.Może ktoś zna ten specyfik i poda ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 2 syropy!!
Głowa w chmurach chyba piszesz o winku czosnkowym , ja robie tak : 2 głowki czosnku wyciskasz do litrowego słoika i do tego wyciskasz 2 cytryny zalewasz przegotowaną wodą ok 1/2 ale jest mocny wiec daję prawie do pełnego ( zeby jeszzce tylko potem miód się zmieścił) po 24 godzinach dodajesz miód 2,3 łychy musisz spróbować na smak . Może stać długo , podajesz po 1 łyżce dzieniie każdemu nawet dorosłym. Zrobiłam specjalnie dla mojej najmłodszej ale jest za ostry.Myślę ze rozcieńcze 1/2 na 1/2 z wodą - dla malucha i takie rozcieńczenie powinno być skuteczne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość syropek
a ja robie z cebuli ale zamiast cukru daje miod i robie jeszcze taki syropek :starty czosnek plaster cytryny i duzo miodu ten to raczej na przeziebienie niz na kaszel pozdrawiam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×