Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jeszcze 35dni...

pieluszki wielorazowe

Polecane posty

Gość jeszcze 35dni...

Witam. Niedługo zostanę mamą i zaczęłam zastanawiać się nad ostatanio modnymi pieluszkami wielorazowymi. Największych ich plusem jest to, że są ekologiczne i PONOĆ zdrowsze (z tego co wyczytałam). Czy są tutaj mamy używające tych pieluch? Jakie są ich zalety? Czy ich używanie jest równie proste i szybkie jak w przypadku pampersów? Proszę o opinie w tym temacie :)

Gość hkjlokoplpbj
drogie, ale wiele z tych firm robi superchlonne pieluchy jak papmersy. nocke spokojnie wytrzymnuja. nie ma przeciekow jak sie dobrze wybierze firme, rodzaj i rozmiar. nie ma z nimi wiele roboty poza praniem. schna migiem, bo tkaniny sa produkowane wg nowych innowacyjnych technologii. trzeba tylko dodawac kilka kropel specjalnego zapachu neutralizujacego do wiadra gdzie sie skladuje brudne pieluchy. nie trzeba ich namaczac. minusy to ceny i to ze trzebna do nich dokupowac specjalne linery ktore ochraniaja pieluche przed kalem (jak jest kupka to sie ja razem z linerem splukuje w toalecie, a wklad wrzuca do wiadra z brudnymi wkladami i otulaczami. jak otulacz nie jest zabrudzony ani mokry to mozna go caly czas urzywac, zmieniajac sam wklad i linery.

Gość hkjlokoplpbj
nie ma wyparzania, prasowania, suszenia. jest tylko pranie w pralce raz na jakis czas (nie czesto jak sie ma zapas) a schna migiem bo to nowa technologia tkanin. to nie tetra z prl-u.

Gość hkjlokoplpbj
* uzywac

Gość jeszcze 35dni...
Dziękuję za odpowiedź. Bo tak jak mówię- rozważam pampersy i pieluszki wielorazowe z tym, że te ostatanie mnie przerażają (przerażały? ;) ) jęzeli chodzi właśnie o pranie i ogólne utrzymywanie ich w czystości, Bo pampersa wiadomo- wystarczy zdjąć z pupy i po problemie.

Gość jeszcze 35dni...
hkjlokoplpbj jesteś bardzo dobrze zorientowana z tego co widzę. Czyli pieluszka wielorazowa składa się z otulacza i wkładu? Słyszałam też coś o jakiś płynach odkażających stosowanych przy praniu? (czytałam też coś o olejku z drzewa herbacianego).

Gość hkjlokoplpbj
to tez po prostu sciagasz z pupy i po problemie, tylko ze zamiast w koszu na odpady, czesc laduje w kibelku (biodegradowalny liner z kupka), czesc w wiadrze na pranie, a otulacz jak czyty zostaje na pupie. potem tylko wkladasz do niego nowy wklad pieluchowy (z bawelny, albo bambusa) na to ten biodegradowalny papierowy liner na kupki i wszystko zapinasz otulaczem na napy albo na rzepy (zalezy od firmy).

Gość jeszcze 35dni...
A ile tego wszystkie muszę mieć? W sensie ile tych linerów, otulaczy i wkładów dla noworodka?

Gość hkjlokoplpbj
jak znasz dobrze angielski to polecam ci poczytac opinie zagranicznych matek na temat poszczegolnych firm i systemow pieluch, bo na zachodzie szal na te pieluchy trwa od dobrych kilku lat, wiec googlujac natrafisz na serie takich pieluchowych juz weteranow :) do tego na youtube sa setki fimow z prezentacjami jak zmieniac takie pieluchy (pokazane wszystko na prawdziwych dzieciach albo maskotkach) z dokladnym opisem

Gość jeszcze 35dni...
jeszcze raz dzięki :)

Gość ja jestem zainteresowana
niestety nie znam na tyle dobrze języka. A na prawdę mnie temat bardzo interesuje. Śliczne są te pieluszki, a wypranie to nie problem. Wiem ile przy poprzednim dziecku wydalam na pampersy, teraz wychodziłoby mi o niebo taniej. Tylko nic tu w aukcji nie ma o tych wkładach na kupkę i nie wiem o co w tym chodzi?

Gość hkjlokoplpbj
pieluszka wielorazowa sklada sie z 3 czesci: otulacza, wkladu i papierowego linera (ktore trzeba sukcesywnie dokupowac) na noc zeby pieluszka byla chlonniejsza dodaje sie nieraz dodatkowy wklad sa rozne rodzaje skladania/formowania wkladu (jesli nie jest gotowy) w zaleznosci od plci dziecka (bo dzieci roznej plci inaczej sikaja i wilgoc koncentruje sie w roznych partiach pieluchy) skladanie jest proste i po kilku probach robi sie je machinalnie niewiele przy tym myslac :) sa tez najnowsze pieluchy all-in-one (czyli wszystko w jednym) ktore maja zintegrowany otulacz z wkladem i chyba nie potrzeba juz do nich nawet linerow - nie wiem dokladnie bo one weszly na rynek dopiero jak moje dziecko juz bylo na nocniku wiec ich dobrze nie znam; ale jak je zmieniasz to trzeba juz wyrzucic calosc i nie mozesz powtornie uzyc otulacza

Gość ja jestem zainteresowana
te papierki kosztują 15 zl za 100 sztuk wiec nie tragedia. Ciekawe jak się to sprawdzi. Kupie na początek 12 pieluch plus te papierki i zobaczymy co z tego wyniknie. Przez pierwszy miesiąc się przemęczę, a najwyżej później przejdziemy na pampersy.

Gość hkjlokoplpbj
kup jeszcze kilka otulaczy (no chyba ze bedziesz stosowala all-in-one). pamietaj zey wybrac starannie firme (bo sa lepsze i gorsze) i system (!). z mojego doswiadczenia najlepeij sie sprawdzaja kieszonkowe i formowane (do nich na noc mozna dac dodatkowy wklad chlonacy). wklady i otulacze najlepiej zapinane w pasie na rzepy (latwiej dopasowac do ciala dziecka niz te na napy. szukaj systemow gdzie oytulacze ja rosnace razem z dzieckiem, czyli nie musisz kupowac nowych co rozmiar bo one rozpinaja sie napami w dol (czyli wzdluz). 12 wkladow moze nie wystarczyc, bo zmieniasz je tak czesto jak papmersy, czyli przy noworodku srednio co 2 godziny. zanim zrobisz jakikolwiek krok przeczytaj od a do z informacje z tej srony do ktorej link wkleilam wyzej.

Gość przeczytalam przeczytalam
Ja zmieniałam co 3 godziny wiec 12 starczy w zupełności, a jak braknie to założę pampersa. Na początek kupuję 12 i zobaczę czy się sprawdzą. http://allegro.pl/pieluszki-wielorazowe-naughty-baby-pieluchy-p-n-i1261116799.html kupie te. Mają te 2 wkładki, a do nich dodatkowo jeszcze te jednorazowe wkładki i zobaczymy co z tego wyniknie :) Jak się sprawdzą to zainwestuje w większą ilość.

Gość hkjlokoplpbj
dobra musze wracac do pracy. na koniec tylko dodam, ze te linery nie sa obowiazkowe, ale dla mnie rozsadniej jest ich uzywac, bo zabezpieczaja wklady przed plamami z kalu. oczywiscie jak sie ich nie uzyje to nic sie nie stanie, bo w praniu przy wysokiej temperaturze wszystko zchodzi, ale jest mniej klopotu i babrania sie z kupka jak jest na tym papierku, niz by sie mialo ja zeskrobywac z materialowego wkladu. to tylko taka praktyczna uwaga.

Gość hkjlokoplpbj
do przeczytalam przeczytalam: nie slyszalam jeszcze o tym producencie. ani nie moge zlalezc o nich opinii zadnej matki. sa z uk i nikt o nich nie pisze (dziwne), ani nie maja swojej strony internetowej. hmm, no nie wiem, zastanow sie, bo firma tez jest wazna - jedna drugiej nie rowna. niektore sa juz sprawdzone, a inne sa do kitu (np mothercare smart nappy to wielka pomylka). zeby uniknac rozczarowania trzeba dobrze wybrac i nie sugerowac sie wylacznie cena i kolorami. a teraz naprawde uciekam. powodzenia! :)

Gość a pul minkee
są ciut droższe. Spróbuje tych Naughty Baby. Najwyżej wezmę 2 na próbę bo ten sam sprzedawca ma w cholerę rożnych rodzajów wiec za przesyłkę zapłacę i tak tylko raz. Mogę kombinować :) A o pul minkee słyszałaś coś?

Gość Tu są opinie o Naughty Baby
Uważajcie na Allegro i nie zaczynajcie zbierania informacji o produktach na podstawie tego co piszą tam sprzedawcy! Allegro ma 70% produktów firmy 'bez firmy' głównie z Chin i Taiwanu, które kupują te nowo powstałe działające na Allegro firmy od dystrybutorów z Alibaba.com. Widziałam identycznie produkty z Allegro wystawione na Alibabie i Taobao tylko zamiast wytłoczonych polskich nazw allegrowych firm, mają swoje nazwy (od wózków, krzesełek po łóżeczka). Z pieluchami jest jak widać identycznie. Dlatego Allegro jest takie tanie, ale te produkty polskie nie są i dlatego tak prędko się rozpadają.

Gość hkjlokoplpbj
wyglada na to ze na allegro jest wiecej chinszczyzny w ofercie pieluszek wielorazowych niz porzadnych znanych firm. na ale to fakt, nie bez powodu allegro jest tanie. sprawdzilam teraz oferte i te linery o ktorych pisalam wyzej, na allegro nazywaja sie 'jednorazowe wkladki do pieluch' czy jakos tak (pisze o tym na wypadek gdyby ktoras z was nie mogla ich znalezc). i oczywiscie te niefirmowe sa bardzo tanie (nawet po 6 zl za 100 sztuk) ale nie mam pojecia jakiej sa jakosci, czy sie nie rwa w kontakcie z wilgocia itd

witajcie-jestem bardzo zainteresowana tymi piluszkami ale zastanawiam sie na ile wystarcza jedna wkładeczka??na jedno zesiusianie sie maleństwa?

Gość jak pampersy mniej wiecej
czyli 2-3 godziny. mniejsze dziecko potrzebuje czestszej zmiany pieluch, a starsze rzadziej. oczywiscie NIE WSZYSTKIE wielorazowki trzymaja mocz dlatego trzeba wybrac porzadne sprawdzone marki. odradzam chinska tanizne z Allegro bo one moga byc wywaleniem kasy w bloto. co sie dziecko nie zsika trzeba bedzie je cale przebierac i moze nawet zmieniac posciel. nie wiem czy warto ryzykowac. mozecie wiasc kilka na probe, ale jak zawioda to nie ma co sie zrazac do wielorazowek, bo trzeba sie liczyc z tym ze jak sie kupuje tania rzecz to nie ma co sie rewelacji po niej spodziewac.

Gość Fisher Price są
Ja używam takich od samego początku. Nie mam z nimi problemów. Na początek trzeba kupić sporo (ja kupiłam 26 rosnących kieszonek) i wydać na nie odpowiednio dużo kasy, ale po przeliczeniu na wielorazowe kupowane do 2 roku życia (już po odliczeniu kosztów prania) jest to ogromna oszczędność. Ponieważ kupowałam tanie chińskie wielorazówki z Allegro (bo zachodnie firmówki są zbyt drogie w porównaniu z cenami jednorazówek w Polsce i się raczej nie bardzo zwracają), zdarzało mi się kilka nietrafionych, ale ogólnie jestem bardzo zadowolona. Gromadziłam te pieluchy sukcesywnie od wczesnej ciąży, żeby mnie końcowy rachunek nie przeraził (wyszło łącznie około 800 zł) :P i dlatego, że nie zawsze były wzory które mi odpowiadały (zgromadziłam na dobrą sprawę prawie 80% w gwiazdki, bo takich szukałam). Dla pocieszenia dodam, że za firmówki zapłacilibyśmy 2 razy tyle. Zakłada się je łatwo (człowiek prędko nabiera wprawy), pierze dość często i zależy to głównie od ilości posiadanych pieluch (ale z biegiem czasu rzadziej) - najczęściej na początku, bo się wtedy najczęściej przewija. Pisałam o nich dokładniej jakiś czas temu w temacie "Kwestia pieluch - jednorazowe czy wielorazowe" i można sobie poczytać. Poza pieluchami i wkładami chłonącymi przydają się jednorazowe wkładki zbierające kupki, które można spłukiwać w toalecie (niefirmowe są bardzo tanie i tak samo dobre), wiadro z pokrywą i olejek sanityzujący/antybakteryjny (np. z drzewa herbacianego, różanego albo lawendowy czy eukalipstusowy).

Gość vivianhuang
Pieluchy teraz zbyt drogie, ale obawiam się o Podguźniki do przewijiania niemowląt wielokrotnego prania niezdrowy. Chcę kupić tanie, ale jakość jest dobra pieluchy. Kupiłem na tej stronie 3 pieluch, wszyscy są marki amerykańskie, dziecko jest bardzo wygodne. http://www.smalltao.com/product/12296275437/US%20direct%20shipped%20Costco%20Kirkland%20Signature%20span%20classHDiapers-span%20Sz%206%20more%20than%2017%20kg

Gość b.e.a.t.a
Ja nie uzywam jednorazowych linerow, uzywam takie z mikropolaru - kupilam ok 20 sztuk i w razie kupki splukuje ja z tego linera i wszystko do pralki. Mozna tez samemu sobie powycinac z cienkiego kocyka czy jakis szmatek, polar dodatkowo chroni pupe przed wilgocia. A nawet jak nie wloze linera tez nie ma tragedii - pieluszki splukuja sie bez problemu pod prysznicem.