Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamruczka

ile powinna wazyc dziewczynka w wieku 21 mc? gdzie to sprawdzic/

Polecane posty

Gość w siatce centylowej
tępa strzało :o

Gość gmaja
http://dzieci.civ.pl/waga-dziecka-w-ciazy ale nie wiem czy to do konca takie wiarygodne bo moj synus pod koniec 20 tyg wazyl 390 g a wedlug tego powinien 260 g no ewentualnie liczac ze moze bedzie 21 tydzien to 350 g.Mnie lekarz powiedzial ze waga prawidlowa

Gość GOSIKOL
gmaja..idiotko, czy ty potrafisz czytac ze zrozumieniem??? nie widzisz, ze chodzi o dziecko, ktore ma 21 MIESIECY?????????????????????????? do autorki,szukaj w siatkach centylowych

Gość a ile teraz waży
ta dziewczynka?ile ma cm wzrostu?i jaka wage miala po urodzeniu?to wszystko ma znaczenie.M0ja ma 21 m-cy i wazy ok 13 kg,ma 86cm,ale mam koleżanki,ktorych dzieci w tym samym wieku waża 10kg,ale i 15kg-tak wiec duża róznica.

Gość mamamruczka
teraz wazy 8600 ma 75 cm po urodzeniu miala 3050 i mierzyla 51 cm.

Gość dziecko ma prawie
2 lata a ty nie słyszałaś o siatkach centylowych?

Gość ona ma niedowagę
bo w wieku 12 mies powinna potroić swoją wagę urodzeniową tak mniej więcej, a twoja ma 21 mies i jeszcze jej nie potroiła.

Gość mamamruczka
myslicie ze jej nie karmie? Wlasnie napiszccie mi co moge zrobic zeby wazyla wiecej.

Gość ona ma niedowagę
Oj to nie jest pytanie na forum. Jeśli ona dobrze się rozwija, a wy z mężem jesteście drobnej budowy to i dziecko takie będzie. Jeśli zaś macie po 2 metry i 80 kg, a mała jest malutka, nie rośnie, nie tyje i ma jeszcze dodatkowo jakieś problemy to tylko pediatra i wszelakie badania. Przecież chodzić z dzieckiem do pediatry? co mówi na jej wagę? Za 3 mies macie bilans 2 latka to też będzie dobry moment, żeby sprawdzić co jest nie tak z małą.

Gość mamamruczka
wlasnie pediatra niewidzi problemu a ja jednak widze... facet ma okolo 190 wazy 100 kg a ja 160 i waze 64 .Troche sie martwie...juz sama nie wiem co jej moze byc? czy istnieja jakies badania zeby to sprawdzic?

Gość ona ma niedowagę
Jasne ze istnieją. Koleżanka ma bliźniaki i dziewczynka ładnie się rozwija, a chłopczyk wyglądał jakby był zagłodzony. Wiem, ze jeździła z nim na rożne badania. Sprawdzali czy układ pokarmowy dobrze działa, czy dziecko trawi jedzenie czy wchłania się. Nie wiem dokładnie co to były za badania bo nie wgłębiałam się w temat, ale na koniec wyszło, ze maluch jest zdrowy i taka jego uroda, a dodam, ze rodzice mają spora nadwagę.

Gość mamamruczka
no widzisz ja chodze z nia jak palant od jednego do drugiego lekarza i nikt nic nie widzi...moze gdybys mogla kiedys wziasc nazwe tych badan i napisac a ja bymm alej prywatnie zrobila?

Gość ona ma niedowagę
Problem w tym, ze to nie jest moja bliska znajoma. Tak się czasem spotykałyśmy w parku i gadałyśmy, nawet jej nr tel nie mam wiec będzie mi raczej ciężko się z nią skontaktować. Ale na początek powinnaś zrobić ogólne badanie moczu i morfologię. Sprawdzić kał w kierunku pasożytów. I popytać pediatrów musisz co jeszcze w takiej sytuacji możesz zrobić. A napisz co ona zjada? Mam dziecko w podobnym wieku to bym porównała.

Gość heyyyyyyyyyyey
Mój córka 21m-cy - 14kg, ale jest duża jak na swój wiek :)

Gość heyyyyyyyyyyey
a córka kuzynki w grudniu będzie miała 3latka i waży 11kg

Gość mamamruczka
8 mleko z cukrem bo lubi 200 ml 9 jajko lub parowka 11 zupa tak z 200 ml 15-16 drugie danie np. rybka ziemniaczek buraczki lub surowka 19 np.platki z lekiem albo kanapeczka z szynka no i do spania butelka tak 150 mleka tak o 20-21.30 oczywiscie miedzy tym duzo pije herbatki,wody,soku,

Gość majezzka
Mamamruczka-Moja corka ma 2 lata i wazy 12 kg,a jak sie urodzila to miala tyle wagi i wzrostu . Po 4 m-cach malo przybrala a pediatra powiedzial,ze wszystko ok.Poszlam do innej pediatry i ta dala skierowanie na krew,jakies specjalistyczne badania,bo tez sie martwila waga.Okazalo sie,ze trzeba podawac zelazo.Od tamtej pory mala chetniej zaczela jesci przybrala na wadze.Tak wiec lec po skierowanie na badania,bo twoja mala ma na pewno niedowage.I to na pewno nie twoja wina,bo wpychanie jedzenia na nic sie nie zda.Pozdrawiam!

Gość ona ma niedowagę
To mój zjada podobnie, tylko mleka mniej bo woli zamiast tego jogurt i wciskam mu kiedy mogę owoce i warzywa, ale tak to wcale tak źle nie je jak na maluszka.

Gość majezzka
*tyle wagi i wzrostu co twoja coreczka :)

Gość ona ma niedowagę
Moja córeczka była jeszcze mniejsza bo miała 3040 i 50 cm.

malutka jest . Ja bym sie tym zainteresowała , jakiś nienormalny ten pediatra jest skoro nie widzi nic niepokojącego , bo Twoje dziecko jest poniżej 3 centyla na siatce ! Ostatnio w szatni w żłobku słyszałam jak jedna mama mówiła opiekunce , że jej córki nie będzie nazajutrz bo zabiera ją na badania własnie związane z tym że jej córka jest malutka. Jutro Ci odpisze jak będę coś wiedziała.

kuzynka ma blizniaki i obydwaj chlopcy sa powyzej siatek centylowych. lekarka skierowala ich do endykrologa. w ich przypadku sa duzi po rodzicach bo obydwoje rodzice sa wysocy. wlasnie znalazlam an stronie internetowej takie zdanie Do pediatry lub endokrynologa trzeba się też zgłosić, jeśli dziecko zawsze rosło poniżej 3 centyla. tak ze jezeli jej wzrost Cie niepokoi to moze sama zapisz dziecko do endykrologa. oprocz tego przydaloby sie badanie krwi i kalu. zmus swoja lekarke zeby zlecila badania albo moze poszukaj innej pediatry. moze taka jej uroda ale warto porobic badania tym bardziej ze sie martwisz

Gość kasiunia
moja ma 2,5 miesiecy i wazy niecale 11 kg i mowia ze nie ma po kim byc wieksza wzrost dawno nie mierzylam ale napewno kolo 90 cm ,raz je wiecej raz mniej , mleka niepije jak skonczyla roczek odrzucila ,taka natura , jak nie jest chora < robilam badabnia wszystko ok niema anemii> to nie ma czymsie przejmowacdrobniejsze dziewczynki sa ladniejsze:)

Kasiunia drobniejsze dziewczynki spoko ale zauwaz ze autorki corka ma 75 cm a Twoja 90 cm. to jest sporo roznica. dlatego dla spokoju autorki porobilabym corci badania, albo chociaz skonsultowala sie z innym pediatra i zobaczyla co powie. a i moj mlody tez wzrostem ok a z waga srednio chociaz teraz sie poprawilo. nie przybieral wystarczajaco i mial badania krwi i kalu. wszystko ok. teraz troche sie poprawil ale ogolnie niejadek. tak ze wiem jak to jest sie martwic o takie rzeczy czy prawidlowo przybiera/rosnie

Gość kasiunia ale dowaliłas!
kasiunia to ty masz jakąś kluche!!!!!!!!!! :o łomatko 2.5 miesiąca i 11kg???????????????????? :D:D:D:D:D:D:D moje dziecko ma 1.5 roku i wazy 10kg :D:D:D:D

Ta dziewczyna ze złobka, dostała skierowanie od pediatry do klinki jednego dnia w Instytucie matki i dziecka do dietetyka, i miała robione badania na jelita i wszystkie te inne podstawowe na krew , mocz i kał . I wszystko wyszło jej dobrze. Zresztą w takim instytucie maja trochę inne siatki centylowe , jakies dokładniejsze , bo własnie spawdzaja od poczatku jak dziecko przybierało na wadze i rosło . Jezeli badania wyjdą dobre to nie martw się , chyba lepiej zeby była drobna niż była powyżej 100 centyla.

Gość kasiunia
oj pomyłka 2,5 roku , wiem tez sie martwilam chodzilam czesto do lekarza na badania , ale lekarze mowili ze nie ma poco jak sie prawidlowo roziwja

moja corcia tez jest drobna ma 2 latka i 2 miesiace i wazy 10 kg najnizsza jej waga to 2,600 kiedy wychodzilysmy ze szpitala jest tez drobna wzrostem (84 cm) w sumie nie wyglada na taka drobna, buzke ma okragla, tylko reszta taka chudziutka pediatra kazala przychodzic na kontrole wagi i podawac bioaronC - bez recepty na apeptyt

dodam jeszcze ze pediatra zlecila tez badanie moczu, krwi, glukozy, kalu i wszystkie badania ok