Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość da aaaaaaaaaaaaaa

w polsce jest cieżko młodym rodzicom z 2 dzieci...zero pomocy od państwa...

Polecane posty

Gość do hyt46
e, to ma wrednego chłopa, który zrobił dziecko i przyniósł je biednej babie do wychowania. Bo z tego co wiem to obydwoje i niech teraz obydwoje na dziecko pracują. Niejedna kobieta pracuje i ma dziecko/ci. Wiecie co, jak czytam takie coś to mi niedobrze. Państwo ma pomagać bo baby narodzą dzieci. Państwo winno umożliwić aby godnie zarabiać i wtedy niech każdy rodzi sobie ile chce. A jak kogoś nie stać, to po huj rodzi. Nie stać na dwoje, robi się jedno.

Gość wiki2000
a ja uważam,ze gdyby ludzie zarabiali godne pieniadze to byłoby dobrze w naszym kraju.Oczywiscie,nie kazdy moze zarabiac po kilka tys,ale chodzi o to,aby ludziom nie brakowało na opłaty i jedzenie. Co z tego,ze jest praca,ale za 900-1000zl.I co z tymi pieniedzmi zrobić??/ja musiałabym conajmniej połowe oddac niani,bo złobka w moim miescie nie ma.500zl to nie duzo w dużych miastach,ale u nas tyle nianie biorą.Do pracy dojazd-bilet m-czny-78zl,i juz zostaje z pensji 422zl:-O O reszcie nie wspomnę:-O Dobrze,ze mąz lepiej zarabia,ale tez kokosow nie ma,a jest na kierowniczym stanowisku-netto 2270zł:-P Co dzien po 10h!!i nawet nie ma prawa spytac o podwyzke czy bony na swieta,bo zwolnią:-P Ale jak @ pisac to musi w domu do północy,bo zyc nie daja i nawet jak po pracy to wydzwaniaja jego szefowie i zawsze jeszcze cos trzeba zrobic:-P Oczywiscie,pracy w domu nie opłacają. Nie chodzi oz asiłki-bo to nie dla mnie,wolałabym sama zarobic,ale chce pracowac za pieniadze,a nie za jałmuznę. A najlepsze jest to,ze nie chce nie wiadomo ile...1500zl netto i bede happy:))

Gość a ja uwazam ze powinno
mniej nieodpowiedzialnych mlodych dziewczyn majstrowac sobie "bejbiki" a potem mowic o zasilku. W zyciu z reguly najpierw trzeba sie dorobic i miec godne warunki a potem brac sie za dzieci a nie odwrotnie jak robi to 80% polskiego spoleczenstwa a potem placz i zgrzytanie zabkami:O Kolejna sprawa to taka, ze jesli jest praca to za chujowe pieniadze i taka prawada. Jak maja ludzie po studiach sie dorabiac jak dostana na reke 1000zl a sam czynsz za mieszkanie tyle wynosi? Nie opowiadajcie bzdur ze wystarczy byc zaradnym i pracowac, bo ok mi sie np. udalo ale mam wielu znajomych z tym samym wyksztalceniem, pracowitych, ktorzy mieli mniej szczescia ode mnie. A najbardziej mnie smieszy to ze dzieci powinnismy rodzic bo nie bedzie mial kto pracowac na emerytury:D A jak ktos ma miec dziecko jak zarabia tego tysiaka nie ma szans na wlasne mieszkanko i ledwo mu starcza do wyplaty? Polska to kraj absurdow i choc udalo mi sie w Polsce cos osiagnac to i tak planuje wyjechac z tego chorego kraju.

Gość gryzelda-co ty
co ty za durne pytania zadajesz! jak panstwo ma pomoc?tak jak w innych krajach uni pomaga.tylko ta polska,bieda az piszczy,az sie wymiotowac chce na sama mysl ile czlowiekmusi zapieprzac i co z tego ma

Gość akurat dzieci wcale nie rodzą
sie tam, gdzie dobrobyt. czy w Szwecji rodza sie tłumy? Poza tym w powojennej Polsce byly o wiele gorsze warunki i ludzi mnostwo sie rodziło. Kto chce dzieci i tak urodzi, kto nie chce - nie. I państwo ma to najmniejszy wplyw. Zawsze, na calym swieci jednym jest relatywnie gorzej, innym lepiej. Kazdy powienien sam ocenic, czy go stac na dzieci i co ew zrobic, zeby go stac było. W czasei wojny rodziły sie dzieci - czy ktos patrzył na pomoc panstwa? Rodziłam za komuny - kartki, pustki w sklepach, nikomu sie nie snilo o pampersach, a o pralke do pieluch bylo ciezko, nie mowiac o proszku .20 dol pensja po studiach - i jakos wychowałam, nie proszac o nic nikogo.

Gość prosteeee
jak nie stać to się nie rodzi

Ja uważam, że o przyszłości trzeba myśleć zawczasu. Kiedy byłam w liceum czy na studiach moje koleżanki chodziły na dyskoteki, a ja w tym czasie wkuwałam słówka angielskie, uczyłam się do egzaminów, żeby mieć takie oceny, żebym mogła dostać stypendium naukowe. W czasie wakacji pracowałam dorywczo, żeby uzbierać pieniądze na wyjazd na kurs językowy do Wielkiej Brytanii. Na 2 ostatnie lata studiów zmieniłam ich tryb z dziennych na wieczorowe i zaczęłam pracować. Ale dzięki temu po skończeniu studiów od razu dostałam dobrą pracę, bo miałam już praktykę, znałam angielski, miałam świetne oceny. Od 13 lat pracuję w tej samej firmie, ale na coraz wyższych stanowiskach. Mam dwójkę dzieci i nie potrzebuję żadnej pomocy od państwa. Ale też nie chcę, aby państwo pomagało tym osobom, które miały możliwość kształcenia się, a im się po prostu nie chciało uczyć, a teraz krzyczą, że państwo powinno ich wspierać. Na pomoc zasługują ci, którzy nie mieli takich możliwości - bieda, wychowywanie się w patologicznej rodzinie, itp.

Gość a z jakiej racji
z moich podatków ma iść kasa na zasiłek dla ciebie? Chciałaś mieć dziecko? Chciej na nie zarobić. Ciężko pracowałam w szkole i na studiach dzięki czemu dostałam dobrą pracę. Mój mąż zarabia tyle że jest w stanie utrzymać nas ale nie chcę być na garnuszku więc od razu wróciłam do pracy na pół etatu. Z kolei moja kuzynka narobiła sobie 8 dzieci i co chwilę łazi do MOPSu, Urzędy Miasta, Caritasu, parafii, fundacji idp. Jednak po ostatniej kontroli parę zasiłków jej odebrano bo biedna rodzina co nie ma na chleb miała na 2 komputery, TV, DVD i satelitę :P

Gość ja myślę że z dwójką dzieci
wszędzie i w każdym kraju jest ciężej niż bez dzieci.

Gość olusiausia
a jak państwo ma pomagać skoro nikt nie chce pracować tylko oczekuje, że pieniążki bedą lecieć z nieba? Ile osób jest na "lewych" rentach chorobowych? Żeby było zaplecze socjalne to ludzie muszą pracować a niestety wielu nie ma na to ochoty!