Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama syneczka 22

Biegunka u dziecka

Polecane posty

Gość Mama syneczka 22

Co mogę podawać rocznemu dziecku na biegunkę?

Gość Mama syneczka 22
up

Gość DOBRA SPACERÓWKA
u mnie niezawodny jest kusiel z jagód czarnych możesz też jeżeli dzicko zechce zjeść to klek ryzowy, rosołek

Gość Mama syneczka 22
Słyszałam właśnie o jagodach tylko że nie mam ich w domu a nawet jak bym miała to nie potrafię tego zrobić.

Gość DOBRA SPACERÓWKA
no poszę cie,,,,,,,,,, bierzesz garść jagód mrożonych lub z kompotu wkładać do garnuszka, zalewać pół szklanki wody, jak się zagotuje to wlewasz do tego ok 1/4 szklanki wody zimnej z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej, zagotowujesz mieszając, możesz lekko posłodzić i już

Gość Mama syneczka 22
A co jeszcze mogę dać?

Gość DOBRA SPACERÓWKA
zupkę z dużą ilością marchwi, wręcz samą gotowaną marchew dodaną do mleka

Gość Mama syneczka 22
marchew dawałam ale w pomidorówce bo w mleku i samej nie ruszy.

Gość DOBRA SPACERÓWKA
a od czego ta biegunka?? od zębów?? patrz by to jakaś wirusówka nie była

Gość Mama syneczka 22
mleka mało poie. tylko na noc i rano. Nic mlecznego wiecej nie dawałam. teraz do mleka dałam mu smecte. Od zębów bo oczne mu wychodzą. i w sobote wieczorem miał 37,5 temperatury ale rano już nie miał.

A temperaturę gdzie mierzyłaś? Odbytnica,ucho,czoło,pacha :)????Nie be powodu się pytam bo w zależności w "jakim miejscu"to czasami trzeba odjść kreski.A 37,5 to stan podgorączkowy-nie jest źle póki co. Smecte te dziecku podawłąam.Ale nie wiem czy roczne nie jest do tego za male.

Gość Mama syneczka 22
Jak miał 6 tygodni to w szpitalu mu dawali smecte na grype żołądkową więc wiem że może. Pod pachą mierzyłam.

Gość agula8
przy biegunce czy wymiotach trzeba przede wszytskim uważać żeby się dziecko nie odwodniło więc: 1.dużo poić-najlepiej woda 2.podawać Orsalit-w małych ilościach a często można zrobić wywar w jagód(suszone do kupienia w aptece) i dawać do jedzenia marchwiankę, ryż, raczej pownno się wycofać mleko i jego przetwory. Dobrze jest też dziecku podawać Latoral. nawet jakiś czas po biegunce, zeby odbudować flore jelitową.

Gość mziba
tak jak pisze agula nie wolno dopuścic do odwodnienia. warto podawać orsalit, wyrówna gospodarke elektrolitową, ja podaje tez hippa ors 200, można to kupić w aptece bez recepty tak jak orsalit. dieta czyli zero owoców, soczków, za to marchewka, ryz, kisiel z jagód, można tez dać chrupki kukurydziane, ale nie za dużo.