Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamcia_bystrzachy

kiedy drugie dziecko?

Polecane posty

Gość mamcia_bystrzachy

kobietki jak to bylo u Was, jaka jest roznica wieku miedzy Waszymi pociechami? i dlaczego akurat taka? moj syn ma prawie 19 miesiecy maz juz namawia mnie na drugiego maluszka czy to nie za wczesnie? chcialabym poswiecic wiecej czasu pierworodnemu teraz nie dawno wrocilam do pracy i jak narazie nie wyobrazam sobie powtorki z rozrywki +20kg cc i karmienie przez 1,5 roku wedlug mnie idealnba roznica to 3 lub 4 latka... co o tym myslicie???

Moja córcia 4.10 skończyła trzy latka i na dniech będzie miła braciszka. Trzy lata to dla mnie odpowiednia róznica.

Gość powiem ci ze...
ja chcialam max 3 lata, roznica ta staje sie juz nieosiagalna, mowia ze 2 lata to najlepsza roznica wieku. zaluje ze nie moge juz sie starac o 2 dziecko. nie wiem, ale moze za rok/dwa powiesz ze szkoda ze nie zdecydowalas sie wczesniej.

Moja córka ma 16 lat. Nie chciałam miec wiecej dzieci Ale z czasem zachciałao mi sie i rok temu urodziłam synka. Więc róznica 15 lat

gdybym mogła to teraz bym zaczekała nieco z drugim dzieckiem, tak by się urodziło gdy starsze idzie do przedszkola... u nas młodsza urodziła się jak starsza miała 2 lata bez 2 miesięcy i na początku było baaardzo ciężko... pierwsze 3 miesiące były straszne... teraz jest fajnie, ale mimo wszystko mając tą wiedzę i doświadczenie co teraz poczekałabym z drugim dzieckiem tak by było między nimi przynajmmniej 3 lata różnicy... :)

Gość ggggggggggggggggf
u mnie jest 21m-cy różnicy i uważam, że to za mało... dołożyłabym do tych 22miesiecy jeszcze z rok :) Super byłoby jakby moja córa miała 3lata w momencie narodzenia drugiej, a miała 2 i było ciężko i ogólnie nie polecam :D

Gość ggggggggggggggggf
baderko to chyba się rozumiemy :D

Gość kolorowa owieczka
Baderka-a dlaczego bys wolala zaczekac? pytam z ciekawosci :) mam córeczke Natalke i chcialabym miec drugie dziecko-na różnice 2letnią juz sie nie załapie i teraz nie za bardzo moge sobie pozwolic na dziecko.chyba wlasnie jak mala bedzie szla do przedszkola sie zdecyduje.mozesz napisac mi cos wiecej?dziękuje

ja mam syna ma 3 lata i jak na razie nie planuje więcej dzieci teraz czas dla mnie mimo macierzyństwa jestem również kobietą i chce teraz pożyć

Gość powiem ci ze...
skoro tak mowicie, to moze nie bedzie tak zle z duza roznica wieku... :)

czemu? bo niespełna 2-letnie dziecko + noworodek to zapieprz na maksa, bez przerwy, bez chwili na umycie zębów nie mówiąc o czymś więcej... to zasypianie w wannie, obiady z mrożonek, bajzel w chacie i nerwy w strzępach... jak pojawiła się moja młodsza to starsza mi się nieco uwsteczniła... chciałą być lulana, noszona, karmiona, chciała znów pić z butelki... to był jej sposób na zwrócenie na siebie uwagi... białej gorączki dostawała jak karmiłam młodą piersią i wtedy jedną miałam przy cycu a drugą na dosłownie na głowie... i choć trwało to ok. 3 miesięcy to ogólnie nie polecam... teraz starsza poszła do przedszkola i widzę, że teraz byłby super moment na drugie... bo wtedy ciągle miałam wrażenie, że coś lub kogoś zaniedbuję, nie daję rady ze wszystkim itd... :)

Gość JESTEM CIEKAWA...

Gość JESTEM CIEKAWA...
jestem mamą 6 letniej córeczki i teraz będzie drugie. To dopiero 6 tydzień.....Myślę że różnica wieku ok. Starsza jest samodzielna, chodzi do zerówki. Dziecko urodzi się w czerwcu, akurat będa wakacje....

Gość taka jedna mamusiaa
To zależy dla kogo ma być ta najlepsza różnica wiekowa między dziećmi - dla Ciebie czy dla dzieci. Bo jeśli dla Ciebie to pewnie ok.10 lat, a dla dzieci to 1-2.:)

Gość mamcia_bystrzachy
dzieki za odpowiedz :) utwierdzilyscie mnie w przekonaniu ze 3 lub 4 lata to idealna roznica wieku tak jak mama wyzej napisala teraz czas dla mnie :) no i oczywiscie dla malego wracajac z pracy widze ile mnie omija (synek jest z babcia) babcia opowiada co dzisiaj nowego wymyslil jakie nowe slowo powiedzial i mnie przy tym nie bylo :( ale takie jest zycie mama musi pracowac powiem Wam szczerze ze jak tylko wracam do domu to poswiecam mu kazda chwile... a na drugiego szkraba przyjdzie czas jak ten pierwszy bedzie juz w miare samodzielny i zrozumie ze mama z tata musza poswiecic jego bratu lub siostrze wiecej czasu bo jest malutki/ka dzieki i pozdrawiam wszystkie dzielne mamcie

U mnie różnica wieku będzie wynosiła rocznikowo 7 lat. Synek za 2 tygodnie konczy 6 lat a ja termin porodu mam na kwiecień. Chodzi teraz do zerówki, jest w miare samodzielny. Wczesniej nie chcialam m.in. o warunki mieszkaniowe ale przede wszystkim ze względu na wygodę. Miałam czas aby odetchnąc po pierwszym, odpocząc. Teraz nie mogę sie doczekać jak znów bede mieć maluszka :)

Hej moja mala ma 11 miesiecy i latem bedziemy starac sie o 2 wiec wyjdzie jakies 3 lata rocznikowo mysle ze damy rade corcia pójdzie do przedszkola i bedzie łatwiej