Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocyyyyyyyy

blagam zadanie z fizyki pomozcie

Polecane posty

Gość pomocyyyyyyyy

wg tego nie ogarniam wiec bardzo was prosze o pomoc jezeli wiecie jak to zrobic oto zadanie: statek plynie z portu A do portu B z pradem rzeki w czasie t1= 8h, a czas rejsu powrotnego wynosi t2= 16 h. ile czasu plynelaby tratwa z portu A do portu B? czy nie trzeba policzyc predkosci pradu rzeki?

Gość pomocyyyyyyyy
nikt nie wie?

Gość pomocyyyyyyyy
zrobie każdemu loda

Gość dr fizyki
tratwa płynełaby 2h

Nie słuchaj go. Mi wyszły 32 godziny, a to dlatego, że prędkość statku jest 3 razy większa większa od prędkości rzeki.

Gość jufkgd
ok, rzeka jest 3x wolniejsza niz statek

Gość pomocyyyyyyyy
skad to wiesz? jak to policzyc?

Gość z jakiej klasy jestes??

Gość pomocyyyyyyyy
chodze do liceum a co?

Gość jufkgd
(Vst+Vrz)8h=(Vst-Vrz)16h

Skorzystaj dwukrotnie ze wzoru dla obu przypadków. S=V*T Potem je porównaj i wyznacz prędkość rzeki z nich. A potem znając stosunek prędkości rzeki do statku bez trudu zobaczysz, że rzeka jest 3 razy wolniejsza od statku. Nie jestem złośliwy, ale to banał (rozgrzeszam jak nie jesteś na mat-fizie bądź jesteś tam na siłę).

Gość jufkgd
z tego masz 3Vrz=Vst

Gość pomocyyyyyyyy
nie jestem na mat-fizie. nigdy w zyciu :P

(v1 + v2) x t1 = (v1 - v2) x t2 prędkość statku to v1, a rzeki v2 to jest pytanie równoważne z pytaniem jaką prędkość ma prąd

Gość pomocyyyyyyyy
to ktoro jest dobrze zrobione? tego drugiego nie ogarniam kompletnie

Dyrektore, chyba się mylisz. Widać po czasach (8 godzin i 16 godzin). Prędkość statku jest trzykrotnie większa od rzeki! (Vs + Vr)*T1 = (Vs-Vr)*T2 Vs=3Vr

Gość pomocyyyyyyyy
tak tez zrobie bo prostrze dzieki

Gość pomocyyyyyyyy
przepisze dwa rozwiazaniA:P a jutro wam powiem ktoro bylo dobrze

Nie chce mi się pisać, ale mówię tobie, że wyjdą 32 godziny, nie wiem skąd tobie wyszło 3 razy mniej. Gdyby tak było, jak wyszło tobie, to statek nie miałby szans na powrót!

statek plynie z portu A do portu B z pradem rzeki w czasie t1= 8h, a czas rejsu powrotnego wynosi t2= 16 h. ile czasu plynelaby tratwa z portu A do portu B? s = odległość AB V = prędkość statku względem wody Vpr -prędkość prądu s= Vpr t s/t=Vpr s=(V+Vpr)t1 s/t1=V+Vpr s=(V-Vpr)t2 s/t2=V-Vpr s/t1=V+Vpr s/t2=V-Vpr odejmujemy stronami dwa powyższe s/t1-s/t2=2Vpr i z pierwszego równania wstawiamy Vpr s/t1-s/t2=2s/t wyciągamy przed nawias i skracamy s 1/t1-1/t2 =2/t (t2-t1)/(t1t2)= "t/2" odwracamy i mnożymy przez 2 A teraz twój boss to zrobi za ciebie, bo zrobiłeś błąd. Byłeś niegrzeczny, dlatego napisze, kto ciebie uczył matmy w podstawówce, że dodawania od odejmowania nie odróżniasz (coś ty chłopcze z minusem zrobił?): t= 2t1t2/(t1-t2)=32 h I co na to powiesz, plus nie znaczy minus? Nie męczyłem się, tylko dwa razy coś zmieniłem.

Dostaniesz szóstkę, odpowiedź: s = odległość AB V = prędkość statku względem wody Vpr -prędkość prądu s= Vpr t s/t=Vpr s=(V+Vpr)t1 s/t1=V+Vpr s=(V-Vpr)t2 s/t2=V-Vpr s/t1=V+Vpr s/t2=V-Vpr odejmujemy stronami dwa powyższe s/t1-s/t2=2Vpr i z pierwszego równania wstawiamy Vpr s/t1-s/t2=2s/t wyciągamy przed nawias i skracamy s 1/t1-1/t2 =2/t (t2-t1)/(t1t2)= "t/2" odwracamy i mnożymy przez 2 t= 2t1t2/(t1-t2)=32 h

Dlatego powstrzymuj się z kretyńskimi komentarzami, ja na ciebie się pajacu nie rzucałem, tylko zasugerowałem, że źle policzyłeś.