Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taa niedobra pupa

Po co kompromis z kosciolem w sprawie in vitro?

Polecane posty

Gość taa niedobra pupa

Slyszalam o tym w wiadomosciach i tylko szczekam zebami... Przeciez kazdy ma prawo do swojej wiary i przekonan. Jak ktos jest katolikiem to niech nie funduje sobie in vitro, antykoncepcji, czy wszystkiego co kosciol zabrania. Kazda wiara jest inna - Swiadkowie Jehowy nie uznaja transfuzji krwi. Dlaczego z nimi nie trzeba wypracowywac kompromisow? Przeciez nikt nikogo nie bedzie zmuszal do in vitro, wiec o co chodzi?

Gość chodzi o to, że
żyjemy w państwie wyznaniowym, i prawo stanowione jest przez KK. W państwie świeckim nie powinno być czegoś takiego jak Komisja Wspólna Episkopatu i Rządu, a u nas jest. I nikt się nie buntuje, więc widocznie społeczeństwu to odpowiada. Osobiście jestem za użyciem przemocy wobec kościoła, bo nic innego do czarnych nie trafia.

Gość precz z czarnym okupantem
nic dodać,nic ując,po prostu trzeba tę zarazę z kraju wygnać,do swej watykańskiej ojczyzny

" żyjemy w państwie wyznaniowym i prawo stanowione jest przez KK." BZDURY! Proszę sprawdzić najpierw co to jest państwo wyznaniowe zanim zaczniesz wypisywać populistyczne hasełka. A prawo jest ustalane przez polityków. "Osobiście jestem za użyciem przemocy wobec kościoła, bo nic innego do czarnych nie trafia. " Osobiście uważam że nie warto z tobą dyskutować, udowodniłaś/eś swoją niedojrzałość polityczną. Żyjemy w demokracji i każdy ma prawo wyrażać swoje poglądy, "czarni" też.

Gość azumziza
Wstyd na cały świat!!! Dlaczego wszyscy sie tak uparli na to ivf? Ale ja to mowi polskie przysłowie : "punkt widzenia...." Szkoda tylko, że ktoś moze zadecydować o czyimś szczęsciu badź nieszcześciu!

Gość mufin
Żyjemy w demokracji i każdy ma prawo wyrażać swoje poglądy, "czarni" też. wyrażać poglady - tak ale nie wpywać na decyzje .

Ludzie jesteście chorzy z nienawiści! Kościół Katolicki ma takie samo prawo do posiadania własnego zdania jak i wy! Czy gdyby jakaś czarownica z jakiejś wsi ogłosiła rzucenie uroku na zwolenników in vitro czy też wywołało by to wasze oburzenie? Zastanówcie się co piszecie i o czym piszecie. A jeśli nie jesteście katolikami to co was obchodzi to że KK zagroził ekskomuniką? Czy jeśli jesteście hutnikami to czy obchodzi was stanowisko górników w jakiejś sprawie?

Gość azumziza
Niedziel, tu juz nie chodzi o poglądy, ale o podejmowanie decyzji, a wtedy nie ma juz dyskusji. Ktoś będzie za ciebie decydował!

Gość chłop z Porajowa
Hoser stracił wszystkie jedynki po kontakcie z moja lancą :)

Gość azumziza
"Czy gdyby jakaś czarownica z jakiejś wsi ogłosiła rzucenie uroku na zwolenników in vitro czy też wywołało by to wasze oburzenie? Zastanówcie się co piszecie i o czym piszecie" No właśnie Niedziel, zastanów się o czym piszesz!!!!!

Gość mufin
A jeśli nie jesteście katolikami to co was obchodzi to że KK zagroził ekskomuniką?----------------------obchodzi , mimo ,ze nie jestem katolikiem . ale kk wplywa na decyzje rządu dla caego - powtarzem caego narodu - i skoro np . mój syn inaczej nie doczeka siedzieci - to dlaczego ma mnie to nie wkurzać ? wygasznaie opini i posiadanie swojego zdania to jedno , ale wymaganie uznawalności tego zdania to inna kwestia .

mufin wyrażać poglady - tak ale nie wpywać na decyzje . A kto ma prawo wpływać na decyzje rządu? Związkowcy z NSZZ Solidarność? Rozumiem że według ciebie powinna powstać komisja oceniająca która grupa społeczna ma prawo jak to nazwałaś wpływać na decyzje? No i może napisz mi jeszcze co rozumiesz przez słowa "wpływać na decyzję" ? Gdzie ty w tej sprawie widzisz wpływanie na decyzję? Że grożąc ekskomuniką próbował wpłynąć na decyzje? No a jeśli nawet to co? Stoczniowcy czy górnicy próbują wpływać na decyzję protestami ja jakoś to nikomu nie wadzi. A tu? KK ogłosił swoje stanowisko i wszyscy węszą wpływanie na decyzje. Co cię obchodzi człowieku że KK ogłosił takie a nie inne stanowisko skoro nie jesteś katolikiem? Tak cię boli że ktoś ma inne poglądy niż ty?

Gość mufin
nie chodzi mi o to ,ze kk ma swoje zdanie chodzi mi o to ,ze to zdanie che narzucić każdemu .

mufin ale kk wplywa na decyzje rządu dla caego - powtarzem caego narodu - i skoro np . mój syn inaczej nie doczeka siedzieci - to dlaczego ma mnie to nie wkurzać ? Wpływa i co z tego? ZACZNIJ I TY WPŁYWAĆ! Jeszcze raz zadam pytanie. Czy według ciebie powinna powstać komisja która będzie określała które grupy społeczne i o jakich sympatiach politycznych mają prawo wyrażać swoje poglądy, usiłować wpływać na decyzje rządu i lobbować w określonych sprawach?

Gość taa niedobra pupa
Nauka kosciola nie jest logiiczna. Jesli oni uznaja, ze o zyciu ludzkim decyduje Bog, to nie powinni brac lekarstw, leczyc sie operacyjnie, itp. Sa zreszta takie odlamy.... Co do in vitro - to potrzeby kompromisu absolutnie nie rozumiem. Moze inne sprawy - jak wolne dni w katolickie swieta - w koncu dzien pracujacy zmusza kazdego do pojscia do pracy, katolika i nie katolika. Ale in vitro? To indywidualna decyzja kazdej osoby....

Gość mufin
niediel - jesteś baranem jeśli nie zdajesz sobie sprawy z róznicy " wpywania " na tak drażliwą kwestię jaką jest in vitro . a twój agresywny jezyk dowodzi tylko tego , że chesz cos " ugrać " na tym wplywaniu . jesteś kościelnym :)? a moze nawet proboszczem ?

mufin nie chodzi mi o to ,ze kk ma swoje zdanie chodzi mi o to ,ze to zdanie che narzucić każdemu . W jaki sposób? Bo powiedzieli że nałożą ekskomunikę? No i co z tego spytam po raz kolejny? Jeśli świadkowie jehowy rzucili by klątwę na ludzi robiących transfuzję krwi to czy ktoś by się tym przejął poza świadkami jehowy?

Gość taa niedobra pupa
Czy według ciebie powinna powstać komisja która będzie określała które grupy społeczne i o jakich sympatiach politycznych mają prawo wyrażać swoje poglądy, usiłować wpływać na decyzje rządu i lobbować w określonych sprawach? wyrazic poglad ma prawo kazdy, ale to nie znaczy ze te poglady musza byc normalne czy zdrowe. Na co katolikowi, ktory i tak nie zdecyduje sie na in vitro, decydowac za innych? Jest to ewidentne wtracanie sie w zycie innych ludzi.

Gość mufin
Shatyn... sory, ale weź nie pie**ol, z tym innym krajem no , jak dla mnie jest to ostateczny " merytoryczny " argument :) mówiem ,ze to baran - nie pojmie chocbyś mu czarno na biaym napisal :)

taa niedobra pupa Na co katolikowi, ktory i tak nie zdecyduje sie na in vitro, decydowac za innych? Jest to ewidentne wtracanie sie w zycie innych ludzi. Ale teraz to się wykazujesz ignorancją... oni przecież nie mogą stać i patrzeć jak in vitro się odbywa bo popełniają grzech zaniechania. Ale skoro tak pytasz, to ja postawię analogiczne pytanie. Na co nie katolikowi przejmować się jakąś ekskomuniką?

Gość generał Custer u źródeł Nilu
Po drugie, Kościół łamie podstawową zasadę państwa świeckiego próbując wpływać na posłów, by przyjęli prawo na podstawie zasad religijnych - Balicki pieprzy jeśli dany poseł jest katolikiem, to naturalnym jest, że w swoich decyzjach politycznych podporządkuje się nauce KK tak jak ten, kto jest lewicowym liberałem, będzie się zaczytywał w Krytyce Politycznej i spijał prawdę z ust tego słoweńskiego wieszcza nowej lewicy, którego nazwiska zapomniałem przyjmujesz za naturalne, że liberalni ideolodzy mogą wpływać na decyzje polityków a etycy katoliccy, to już nie sam jestem zwolennikiem in vitro

Gość precz z czarnym okupantem
niedziel, spierdalaj kleszy pomiocie,hahahaaa

Gość taa niedobra pupa
Dodam ze rozumiem, ze katolicy wypowiadaja sie na tematy rowniez polityczne, ktore dotycza wszystkich. Maja prawo i nie jest to zle. Np. wojny, dni wolne od pracy w katolckie swieta, mozliwosc wyznawania wiary, itp. Ale takie rzeczy jak aborcja, antykoncepcja czy in vitro - to co innego, bo kazdy decysuje w tym wypadku za siebie wylacznie, i wtracanie sie do tego narusza wolnosc osobista innych ludzi.

Gość generał Custer u źródeł Nilu
shatyn lepiej być kolonią watykanu niż kondominium rosji i niemiec :D

Gość mufin
a najlepsze jest to ,ze niezaleznie od tego co ustali nasz mocno podatny na wplywy rząd życie i tak bedzie sie rzadzio swoimi prawami . czyli ci co maja kasę będą mogli doczekać sie dzicka poprzez iv , a reszta beędzie mniej lub bardziej legalnie kobminowala . ale to już nie sprawa kk :) tylko grzeszników :)