Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taa niedobra pupa

Po co kompromis z kosciolem w sprawie in vitro?

Polecane posty

taa niedobra pupa Dodam ze rozumiem, ze katolicy wypowiadaja sie na tematy rowniez polityczne, ktore dotycza wszystkich. Maja prawo i nie jest to zle. Np. wojny, dni wolne od pracy w katolckie swieta, mozliwosc wyznawania wiary, itp. Ale takie rzeczy jak aborcja, antykoncepcja czy in vitro - to co innego, bo kazdy decysuje w tym wypadku za siebie wylacznie, i wtracanie sie do tego narusza wolnosc osobista innych ludzi. Ale to co? Znowu zrobić komisję która będzie oceniała na jaki temat mogą się wypowiadać a na jaki nie?

Gość ja też nie wiem po co te
"negocjacje". Nie wiem, co mają w głowach Ci politycy, że wydaje im się, że muszą pytać o zgodę księdza proboszcza na to czy na tamto. Bardziej mnie to śmieszy niż oburza, całe szczęście, że jednak jest ten Trybunał Europejski, że jesteśmy członkiem UE, że podpisaliśmy Deklarację Praw Człowieka, więc sądzę, że na śmiechu się skończy.

Gość taa niedobra pupa
Ale teraz to się wykazujesz ignorancją... oni przecież nie mogą stać i patrzeć jak in vitro się odbywa bo popełniają grzech zaniechania. Ale skoro tak pytasz, to ja postawię analogiczne pytanie. Na co nie katolikowi przejmować się jakąś ekskomuniką? Na tej zasadzie islam ma swoja swieta wojne z wszystkimi innowiercami. Dla mnie to kolejny dowod, ze kazda religia to zlo, i z tolerancja nie ma nic wspolnego. Ja mysle, ze prawdziwy nie- katolik nie przejmie sie ekskomunika. Ja jak o tym uslyszalam, to rechotalam ze smiechu... :)

Problemem Polski nie jest KK. KK ma prawo się wypowiadać, ma prawo zajmować stanowisko jakie by ono nie było. Kościół w Polsce nie podlega władzy państwowej. Jest niezależną organizacją i ma prawo się wypowiadać. Problem Polski leży w słabości władzy! Która nawet najmniejsze pierdnięcie biskupa traktuje bardzo poważnie.

Gość generał Custer u źródeł Nilu
Ale takie rzeczy jak aborcja, antykoncepcja czy in vitro - to co innego, bo kazdy decysuje w tym wypadku za siebie wylacznie, i wtracanie sie do tego narusza wolnosc osobista innych ludzi. i tu się mylisz decydujesz także o innych i o pieniądzach innych podatników bo jeśli ktoś jest przeciwny in vitro, to także nie będzie mu się podobało, że państwo, jego podatki wydaje w niezgodny z jego sumieniem sposób nie twierdzę, że trzeba się tym sugerować ale trzeba mieć świadomość, że to nie jest wyłącznie sprawa, samych zainteresowanych

Gość taa niedobra pupa
Ale to co? Znowu zrobić komisję która będzie oceniała na jaki temat mogą się wypowiadać a na jaki nie? Jesli sa az tak tepi ze potrzebuja do tego komisji, to moze tak. Ale wg mnie kazdy sam wie, czy dana sprawa dotyczy go czy tylko interesuje sie nia na zasadzie wtracania w zycie innych.

Nie chodzi o to, żeby się nie wypowiadali. Mogą nawet marsz urządzić pod pałacem przeciw in vitro, chodzi o to, żeby w zgodzie z naszą konstytucją nie wpływali na ustawodawstwo, a jeśli chcą - to niech sobie staną do wyborów. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego księża nie startują sami do sejmu? Nie prawo polskie im zabrania, ale ich własne. Wygodne co - lepiej rządzić z tyłu, mieć czyste rączki, nie tłumaczyć się z dziur budżetowych tylko wybiórczo wpływać na to co się chce. Na szczęście jeszcze są silniejsze od KK podmioty i nie sądzę, żeby było się czego bać.

taa niedobra pupa Na tej zasadzie islam ma swoja swieta wojne z wszystkimi innowiercami. Dla mnie to kolejny dowod, ze kazda religia to zlo, i z tolerancja nie ma nic wspolnego. Ja mysle, ze prawdziwy nie- katolik nie przejmie sie ekskomunika. Ja jak o tym uslyszalam, to rechotalam ze smiechu... Islam? I znowu wykazujesz się ignorancją... czy Polscy Tatarzy podkładają bomby? Czy Turcy podkładają bomby? Czy Arabia Saudyjska jest w stanie wojny z USA? To nie Islam ma świętą wojnę tylko grupa ludzi źle rozumiejących koran. "kazda religia to zlo" Wskaż mi co złego było w naukach Jezusa? Co złego jest w buddyzmie czy hinduizmie? Co złego jest sikhizmie? Nie obraź się bo nie to jest moim celem, ale trzeba być ograniczonym żeby uważać że każda religia to zło. "Ja mysle, ze prawdziwy nie- katolik nie przejmie sie ekskomunika. Ja jak o tym uslyszalam, to rechotalam ze smiechu... " No właśnie... więc skoro ekskomunika wywołuje w was rechot to czemu tak was ona boli? Każda religia czy światopogląd rządzą się swoimi prawami, często stoją one w sprzeczności do siebie i trzeba to zaakceptować. I jeśli nie podoba nam się jakiś światopogląd to po co strzępić sobie na niego nerwy? Czy nie lepiej olać to co "oni" sobie gadają?

Gość taa niedobra pupa
i tu się mylisz decydujesz także o innych i o pieniądzach innych podatników Kosciol oczywiscie podatkow nie placi. W sumie to powinno deprecjonowac jego prawo do wypowiadania sie...

W Sejmie poseł jest posłem, przedstawicielem Polaków i ma postepowac tak, żeby Polakom zyło się jak najlepiej czyli kierowac się ich dobrem a nie swoimi wierzeniami. :D nie rozumiesz czym jest demokracja według Twojego rozumowania, można w sztuczny sposób zawiesić swoje poglądu, wiarę i głosować DE FACTO WEDŁUG INNEJ "WIARY" CZYLI INNEGO SYSTEMU ŚWIATOPOGLĄDOWEGO bo zgoda na aborcję, in vitro nie jest niczym innym jak skutkiem, wynikiem przyjęcia konkretnego światopoglądu a Tobie się wydaje, że głosowanie za in vitro jest neutralne światopoglądowo, a przeciw to reprezentowanie instytucji KK :D zwróć także uwagę, że są posłowie mniejszości narodowych i jedyne czego im nie wolno, to działać przeciwko państwu, którego są obywatelami natomiast głosowanie w takiej kwestii nie ma charakteru działania antypaństwowego, bez względu na pogląd jaki się reprezentuje w najstarszej demokracji świata, Twoje stwierdzenie wywołałoby śmiech całego środowiska politycznego :D bo naturalne jest, że każdy chce aby jego pogląd uzyskał prymat a system polityczny jest od tego aby doprowadzał do konkretnych ustaleń i wcale nie muszą to być te osławione kompromisy wystarczy, że zostanie ustalone możliwe do egzekucji prawo

bazienka niedziel nie pojmujesz juz w drugim temacie ze polska jest panstwem swieckim tylko NA PAPIERZE? ze naprawde i w praktyce to mamy PANSTWO KOSCIELNE? i zaden papierek i tysiac podpisow nie zmieni tych debilstw ktore sie dzieja? Państwo Kościelne? Taaak... zaczem zaczniecie pisać takie bzdury to się zastanówcie trochę. Zobaczcie co jest np w Iranie nim zaczniecie pisać że Polska to państwo wyznaniowe. Jak dotąd to w Polsce mamy prawo świeckie, politycy są wybierani w demokratycznych wyborach a nie mianowani przez biskupów, itd.

O pieniądzach to insza inszość - o tym możemy dyskutować, bo to nas wszystkich dotyczy, ale po pierwsze niech to będzie dyskusja pomiędzy parlamentarzystami - których sobie wybraliśmy na reprezentantów, a nie między parlamentarzystami a księżmi, na których wybór nie mieliśmy żadnego wpływu. >>Wskaż mi co złego było w naukach Jezusa? Religia to nie nauki Jezusa ani nie Koran tylko ich kult i związana z nimi struktura formalna. Nie jest chrześcijaninem ten, kto żyje według nauk Jezusa, tylko ten, kto wierzy w jego życie i zmartwychwstanie, kto jest ochrzczony (sic!) i kto praktykuje jego kult (w ten czy inny sposób). A jest coś złego: to co w prawie każdej (bo nie można powiedzieć że każdej) religii: ewangelizacja, nawracanie i to, co nazywasz "grzechem zaniechania". Gdyby ta religia nie była związana z pakowaniem się w życie bliźnich, nie byłoby w niej nic takiego obiektywnie złego.

Muszę jeszcze dopisać, a propos W Sejmie poseł jest posłem, przedstawicielem Polaków i ma postepowac tak, żeby Polakom zyło się jak najlepiej czyli kierowac się ich dobrem a nie swoimi wierzeniami. A co ma zrobić taki poseł, który został wybrany przez Polaków katolików? Kogo on wówczas ma reprezentować? Wybrali go katolicy, więc on reprezentuje ich i wartości przez nich wyznawane. To, że te wartości, poglądy wydają się reszcie społeczeństwa, nieważne to nie znaczy, że dla tego posła i jego wyborców są one nieważne. Jak już wcześniej pisałem, sam generalnie jestem zwolennikiem stosowania in vitro ale właśnie dlatego, że nie jestem katolikiem.

Gość taa niedobra pupa
"kazda religia to zlo" Wskaż mi co złego było w naukach Jezusa? Co złego jest w buddyzmie czy hinduizmie? Co złego jest sikhizmie? Nie obraź się bo nie to jest moim celem, ale trzeba być ograniczonym żeby uważać że każda religia to zło. TYlko ze nauki Jezusa to jedno, a religia drugie. Po prostu pojecie religii nie sprowadza sie do samych nauk, ktore kazda osoba moze interpretowac inaczej. Z Koranem to samo - ile ludzi tyle wersji. Religia to bardzo trudne pojecie i nie rozumiesz go wlasciiwie. Religia jest to, co dana osoba wyznaje, w co wierzy. Nawet jak za przeproszeniem, wiekszosc nauk Jezusa popierdolila, nadal jest to religia. Czyli opium dla ludu, powod do wstrzynania wojen na bazie: moja religia jest dobra, a wasza zla, wiec musicie zniknac. Kooran jest bardzo zly - chocby z powody ze nie traktuje kobiet za ludzi, bo oni uznaja, ze kobieta nie ma duszy. Co do buddyzmu - to nie religia, i dla mnie buddyzm jest super. Ale to offtopik

bazienka a u nas co? uzaleznienia decyzji od pogladow kosciola... Czyli co? Przeszedł ten PiSowski projekt? Bo nie słuchałem dziś wiadomości? No bo jeśli nie przeszedł to gdzie według ciebie uzależnienie decyzji od stanowiska kościoła?

Kosciol oczywiscie podatkow nie placi. W sumie to powinno deprecjonowac jego prawo do wypowiadania sie... Jeśli o mnie chodzi, kwestia, nie tyle opodatkowania Kościoła jako instytucji religijnej, ale jasnych zasad dla księży, instytucji kościelnych, które prowadzą działalność gospodarczą. Tu jest problem, który wszyscy omijają jak śmierdzące jajo, także lewica.

bazienka A zresztą... skoro uważasz że obecny rząd jest zależny od decyzji kościoła... to przecież nic nie stoi na przeszkodzie żebyś głosowała na Grzesia "Uśmiecha" Napieralskiego... kto wie, może Grzesiu wygra...

Gość taa niedobra pupa
No właśnie... więc skoro ekskomunika wywołuje w was rechot to czemu tak was ona boli? Każda religia czy światopogląd rządzą się swoimi prawami, często stoją one w sprzeczności do siebie i trzeba to zaakceptować. I jeśli nie podoba nam się jakiś światopogląd to po co strzępić sobie na niego nerwy? Czy nie lepiej olać to co "oni" sobie gadają? Co do samej ekskomuniki to skoro akurat u mnie wywoluje smiech - zatem jasne, ze mnie to nie boli. Co mnie boli to to, ze wypowiadaja sie na te tematy ludzie, ktorych one wcale nie dotycza, i nie beda dotyczyc. FAceci w kiecach, ktorzy nie maja zielonego pojecia o tych sprawach. Ekskomunika i tak dotyczy tylko katolikow, wiec nie potrzeba sie jej bac. Jest tez jednak druga sprawa, ze gros osob chodzi jednakl do kosciola i wierzy w Boga, jednoczesnie nie zgadzajac sie z przyjetem oficjjjalnie przez kosciol kursem dot. antykoncepsji, in vitro, itp. No i te osoby ekskomunika moze jednak przerazac...

W nowoczesnej demokracji (nie ateńskiej) nieważne, czy poseł jest katolikiem i czy wybrali go katolicy, bo katolicyzm to prywatna sprawa, a więc jego interesy w ogóle nie powinny być przedmiotem publicznej dyskusji. To, że powiedzmy w szkolnej klasie jest jeden ateista na dwudziestu katolików, to nie znaczy, że rodzice ateisty mają dorzucać się do składki na ubranie kościoła z okazji pierwszej komunii dzieci, prawda? Proporcje nie mają tu nic do rzeczy.

każda religia to zło no problem :D proszę tylko zwrócić uwagę, że ideolgie, takie jak nazizm, komunizm są winne nieporównanie większym ofiarom i to w stosunkowo krótkim czasie osoby, które widzą w religii samo zło i SAMĄ RELIGIĘ nie wiedzą o czym mówią przyjęli za jedyną możliwą interpretację historii religii, tę którą podano do wierzenia w oświeceniu i rozwijano aż do okresu komunizmu i obecnie liberalnej lewicy tymczasem, religia kiedyś była całym światem człowieka, taka czy inna, wszystko się w niej mieściło, życie prywatne, publiczne, święta, kultura, polityka i obarczanie wyłączną odpowiedzialnością za np: konkwistę, KK, jest nieporozumieniem, bo ówczesna Hiszpania i Portugalia, jako państwa były żywotnie zainteresowane w tych podbojach. Ja dawno zrezygnowałem z wiary, ale nie uważam, że wiara i jej zasady są głupstwem, chociaż chętnie polemizuję z wierzącymi. Oczywiście nie chcę by mi narzucali swój pogląd, ale nie czuję się osaczony :D

Gość zawsze_wolna
dla mnie wyjście jest proste.. wyjście z kościoła... nie pasuje to kończę z tą całą głupotą i demagogią, po co się do kościoła w ogóle przyznawać, przecież to jest wstyd

Gość taa niedobra pupa
osoby, które widzą w religii samo zło i SAMĄ RELIGIĘ nie wiedzą o czym mówią przyjęli za jedyną możliwą interpretację historii religii, tę którą podano do wierzenia w oświeceniu i rozwijano aż do okresu komunizmu i obecnie liberalnej lewicy Ja dopiero studiujac historie docenilam "zbawienny" wplyw religii na nasze zycie. Z tymi ofiarami to nie wiadomo - tylko w imie Chrystusa zmarly miliony ludzi. A i tak nikt uderzony nie nadstawia drugiego policzka.... Wojny krzyzowe, procesy czarownic... A dodajcie do tego ofiary islamu - ktore sa i beda do dzisiaj i w przyszlosci. Ci co kierowali tymi samolotami w ataku na WTC w ostatniej chwili recytowali slowa Koranu: "Allah jest wielki". :(

nieważne, czy poseł jest katolikiem i czy wybrali go katolicy, bo katolicyzm to prywatna sprawa, :D :D ręce opadają otóż teza, którą stawiasz jest antydemokratyczna i totalitarna religia i jakikolwiek światopogląd NIE MOŻE BYĆ WYŁĄCZNIE SPRAWĄ PRYWATNĄ bo to jest więzienie sumienia CZY TY TEGO NIE ROZUMIESZ, że TY także GŁOSISZ PEWIEN ŚWIATOPOGLĄD i w głowie Ci się nie potrafi pomieścić aby, ktoś powiedział Ci, żebyś cicho siedziała, bo to Twoja PRYWATNA SPRAWA. To jest pogląd, który był na chama wciskany w komunizmie. Mówiąc o najstarszej demokracji nie miałem na myśli ateńskiej :D tylko Stany Zjednoczone. Tam religia jest częścią życia publicznego, czy raczej religie, wyznania i nikogo to nie dziwi. Nikogo też nie dziwi, że kongresmen, prezentuje swoje poglądy i powołuje się na Biblię, wypowiedzi pastorów, księży i tak dalej. I od tego ten kraj się jak do tej chwili nie zawalił. Wymyślono tam formułę, gdzie każdy ma prawo do głoszenia swoich poglądów, nie tylko w gazetce kościelnej ale z forum parlamentu, partii politycznej.

Gość precz z czarnym okupantem
"Ja dawno zrezygnowałem z wiary, ale nie uważam, że wiara i jej zasady są głupstwem, chociaż chętnie polemizuję z wierzącymi. Oczywiście nie chcę by mi narzucali swój pogląd, ale nie czuję się osaczony Wydaje mi się,że już powinieneś czuć się osaczony,gdyż zasady tej wiary,które winny dotyczyć tylko wierzących są wciąż wkładane w akty prawne,co już dotyczy niewierzących,no i przez to Ciebie też to dotyczy,nie mówiąc juz o wydzieraniu wspólnej kasy z budżetu państwa na cele kościoła

z tymi ofiarami to wiadomo policz sobie ofiary związku sowieckiego, chin, kamobodży i całej komunistycznej reszty - to jakieś 100 milionów ludzi, dodaj jeszcze ofiary nazizmu i różnych odmian faszyzmu, możesz jeszcze dodać już tylko przy tych liczbach poległych za monarchię w Wandei i porównaj to z ofiarami KK tylko jak będziesz liczyć te ofiary? wszyscy wymordowanych indian zaliczysz, czy będzisz dzielić równo pomiędzy hiszpanię, portugalę i watykan??? tego się nie da tak policzyć, bo także państwa stosowały religię w swojej polityce całkowicie przedmiotowo, powołując się na nią natomiast nie można zaprzeczyć, że pod znakiem krzyża dokonywano zbrodni od czasów zwycięstwa pod mostem mulwijskim. ale nie o samą liczbę ofiar tu chodzi, ale o właściwe pojmowanie historii religii, która nie była kiedyś czymś osobnym, tak jak dzisiaj

możesz jeszcze dodać już tylko SYMBOLICZNĄ LICZBĘ przy tych WARTOŚCIACH, poległych za monarchię, w Wandei

Gość Lisetka
a co KK ch... do gadania w temacie ZAPŁODNIENIA?!!!!! nie ich zas.....ny interes! Po co w ogóle się tych zboków pytać? Płacą za cokolwiek? Niech spadaja do Watykanu!

taa niedobra pupa " Co mnie boli to to, ze wypowiadaja sie na te tematy ludzie, ktorych one wcale nie dotycza, i nie beda dotyczyc. FAceci w kiecach, ktorzy nie maja zielonego pojecia o tych sprawach." No wypowiadają się i co? Dlaczego się to boli skoro ciebie to nie dotyczy? "Jest tez jednak druga sprawa, ze gros osob chodzi jednakl do kosciola i wierzy w Boga, jednoczesnie nie zgadzajac sie z przyjetem oficjjjalnie przez kosciol kursem dot. antykoncepsji, in vitro, itp. No i te osoby ekskomunika moze jednak przerazac..." Ale znowu... W Polsce, mimo że niektórym się wydaje inaczej, nikt łba nie urywa za nie bycie katolikiem. A żeby wierzyć nie trzeba być katolikiem. Nikt tych ludzi na siłę w KK nie trzyma jeśli stanowisko KK im nie odpowiada. Więc czy zamiast pluć jaki to KK jest zły bo zabrania tego i tamtego to czy nie łatwiej odejść? Mi np nie podobały się nauki KK, uważam że się kupy nie trzymają, więc przestałem chodzić do kościoła, uważam że Jezus nie był Bogiem i mam gdzieś że za tą i inne herezje grozi mi ekskomunika. A jednocześnie nie pluję na ludzi którzy uważają że Jezus jednak Bogiem był.

Gość taa niedobra pupa
No to w koncu mowa o ofiarach komunizmu czy faszyzmu? Moim zdaniem nie da sie tego policzyc, jedno co to te doktryny maja sie ku koncowi, religie - jednak - przeciwnie. :(