Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marcin O.

Prezentacja 5-minutowa. Rola fantastyki w balladach Mickiewicza. Proszę o pomoc.

Polecane posty

Gość Marcin O.

Muszę przygotować takową prezentację na jutro. Niestety nie wiem jak się za to zabrać. Ogólnie nie jestem uzdolniony w tę stronę, bliższe mi są nauki ścisłe. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc- byłbym wdzięczny :)

Gość uzdolniony czy nie chyba
czytać umiesz :) , więc poczytaj sobie parę tych ballad (nie są długie), wypisz elementy fantastyki, jakie w nich znajdziesz na kartce, a potem spróbuj je jakoś pogrupować. W prezentacji przedstawisz, jakie te elementy są, a potem powiesz, po co w zasadzie Mickiewicz je tam umieścił, Twoim zdaniem. Może pomocne będzie na początek, jeśli sięgniesz do jakiegoś Słownika terminów literackich i przeczytasz definicję fantastyki (tam też trochę znajdziesz o jej roli, będziesz mógł to dopasować do tego, co znajdziesz w balladach).

Gość Marcin O.
Czytać (raczej) potrafię ;) Dziękuję za poradę. Mam niestety wymagającą polonistkę, która wyznaję zasadę "moja racja jest najmojsza". Dlatego ciężko zachwycić ją, a chciałbym żeby całość wyszła dość dobrze :)

Gość weź jakąś ściągę
o balladcach mickiewicza i lekko zmień co tam pisze. Będzie zgodnie z wytycznymi :classic_cool:🖐️