Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aneczka2238

Mleko a gorączka

Polecane posty

Mój synek (2,5 roku) jest przeziębiony i ma gorączkę - 38,5'C. Nie chce nic jeść poza mlekiem modyfikowanym i jogurtami. Jednak dzisiaj znajoma powiedziała, że absolutnie nabiału przy gorączce nie można dawać, gdyż dziecko zwymiotuje. Szukałam w internecie, informacje sprzeczne. Jak Wy myślicie?

Ja podawałam bo tylko to jadł, 2 razy był chory z tak wysoką i wyższą gorączką i nie wymiotował.

kolezanka miała racje, nie podaje sie takich rzeczy w czasie gorączki. Mozna ewentualnie podac jogurty...ewentualnie. Ale białka sie nie powinno podawac :)

Gość pierwsze słyszę
zawsze podawałam mleko, a syn ma już 5 lat problemów nie było żadnych lekarz zawsze mówił, że dawać cokolwiek co chce jeść bo apetytu nie miał a co z dziećmi które jedzą tylko mleko? Coś tu się nie zgadza

Mi też lekarz mówił że ma jeść to co lubi byle jadł i przepajać. Pierwszą infekcję miał w wieku 8 miesięcy więc jego dieta składała się przede wszystkim z mleka.

co sie nie zgadza? nas tak uczyl lekarz.... ze w czasie gorączki organizm jest osłabiony a białko obciąża go dodatkowo i dlatego nie powinno sie podawac. Ale jak wiecie lepiej to nie pytajcie o rade :)

pierwsze słysze... :/ przy biegunce mleka nie nalezy podawać, ale przy gorącze.... niech ktoś napisze o tym mądrzeszy ode mnie :)

Gość pierwsze słyszę
a jak gorączkuje małe dziecko, które je głównie mleko?

Gość mleka to sie nie podaje tylko
jak sie bierze antybiotyki. A tak to zupelnie nie ma zadnych przeciwwskazan ;)

ja jeszcze dzieci nie mam, więc nie pomogę, ale niedługo zostanę mamą i mnie to interesuje. No właśnie, co z dzieckiem, które je tylko mleko do 6 miesiąca życia? Wydaje mi się dziwna ta teoria, ale chyba należałoby spytać się lekarza Mama mi powiedziała, że jest zabobon, że jak dziecko przy gorączce wypije mleko to ono się zważy :)

Dziecko gorączkujące musi otrzymywac dostateczną ilość plynów ponieważ poci się i traci z organizmu wodę i elektrolity. Płyny pomagają w usuwaniu z organizmu szkodliwych i zbędnych prodkutów przmeiany materii i dlatego dostarczanie ich ma taki istotny -korzystny- wpływ. Oprocz przygotowanej wody, słabej herbaty, naparu z rumianku, mięty lipy wskazane są soki z owoców, warzyw, zupy czyste, mleko i przetwory ( ale zalezy jak one są przyrządzane!) Niemowlętom karmionym piersiom żywienia sie nie zmienia. Niemowletom karmionym mlekiem krowim , dzieciom w wieku poniemowlęcym oraz starszym zaleca sie diete płynno-papkowatą, czasem tylko płynną. Dieta w tym okresie powinna zawierac duzo płynów, weglowodanów, skł.mineralnych i witamin, dieta lekkostrawna o duzej wartosci odżywczej. Cenne są: fermentowane przetwory z mleka (jogurty, koktajle, kefiry) ser twarogowy jaja- gotowane na miękko lub na parze!!! miesa białe z drobiu oraz cielęcina, wołowina w postaci gotowanej, rozdrobnionej- pulpetów, budyniu galaretki, tłuszcze lekkostrawne, warzywa (bez grochu fasoli bobu ogorków), witamina C, nie nalezy podawac potraw ostro przyprawionych

Gość sadsadsad
niektore z materk sa tak popierdolone ze lepiej oddac dziecko do domu dziecka bedzie mialo wieksza szanse na NORMLANY ROZWOJ I czasem nawet na przezycie

Gość gość
mleko służy jako pokarm u wszystkich ssaków – oprócz człowieka – tylko dla dzieci. Mleko (od samicy własnego gatunku) daje poczucie bezpieczeństwa, zakorzenienia w sensie duchowym. Wspomaga wszelkie uczucia związane z dzieciństwem (oznacza również powierzchowne emocje). Mleko krowie spożywane przez dorosłego człowieka powoduje m.in. letargiczność i ospałość... PICIE MLEKA POWODUJE KAMIENIE NERKOWE To jedna z głównych przyczyn tworzenia się kamieni w nerkach. Mleko krowie zawiera bardzo duże ilości soli mineralnych w tym fosforu, sodu i wapnia, a za to mało magnezu. Jeśli mocz jest przesycony solami wapnia to zaczyna on wytrącać się i osadzać w kanalikach nerkowych. Kryształki soli wapniowych przyrastąją do siebie tworząc coraz to większe kamienie. Ten stan nierównowagi mineralnej powoduje powstawanie kamieni wapniowych i innych złogów soli wapniowych w organizmie. Dr. Prein z Wydziału Urologii na Uniwersytecie w Bostonie przeprowadził szczegółowe badania kamieni nerkowych od 1000 pacjentów i okazało się, że w 90% były to kamienie wapniowe. Ja bym nie trula mojego dziecka...