Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarrodziejka

Rzeczy absolutnie niezbędne dla noworodka- doświadczone mamy

Polecane posty

Gość vvvnnnmmm
A no i spirytus do rozcieńczenia , ja pępuszek przemywałam patyczkami dzieciecymi ( pudełko z połową tych patyczków mam do dzisiaj :) ) ale śiało można przemywać tymi "dorosłymi " patyczkami do uszu .

Gość czarrodziejka
Brzydkie kacząto i Jagoda- właśnie o to chodzi, zapożyczanie jest najgorszą możliwą opcją :o

Gość czarrodziejka
Nie spodziewałam się takiego odzewu :) jednak na kafe są jeszcze jakieś sympatyczne i chętne do pomocy Mamy :D

Gość Brzydkie kaczątkoo
To jest tak, że im więcej masz kasy, tym więcej rzeczy kupisz i często jest tak, że są one praktycznie nie używane. Ja ten błąd popełniłam przy 1 dziecku. Laktatora nie używałam, połowy kosmetyków też, nawet przewijaka! Przy drugim też kupiłam to "minimum" i wystarczyło. A jak czegoś mi potrzeba, to kupuję na bieżąco, a nie na zapas.

Przecieranie tetrą pupy? Toz nowu kasa idzie na wodę i prąd bo te pieluchy trzeba potem prać. To już lepiej tyłek dziecka pod umywalkę , umyć normalnie i wysuszyć recznikiem. Ale ja używałam chustek nawilżanych, większa wygoda.

Gość a po znajomych w spadku?
Dla corki tylko pampersy kupilam. Cala reszte rzeczy zniosla rodzina i przyjaciele. Nie mam takich ambicji ze "moje dziecko musi miec wszystko nowe". Zaproponowano mi az 6 wozkow po ludziach, wybralam nie ten najnowszy, ale ten najbardziej funkcjonalny, ktory byl kupiony, juz uzywany w roku 2001 w Niemczech. Co z tego ze stary, ale jaki wygodny i lekki! Napisze, czego w ogole nie uzylam ani razu: laktatora, oliwki, patyczkow do uszu, smoczka, lancuszka do smoczka, nosidelka, butelek, lapek- niedrapek, spioszkow, kaftanikow i innych dziwnych ubranek (uzywalam tylko body i pidzamki do 6 mca) i juz nie przypomne czego jeszcze.

Gość vvvnnnmmm
Jagoda , to po co napisałas żeby kupić : oliwkę , mydło, krem na odparzenia ? Przeciez zdrowej skóry nie nalezy niczym przemywac ... OILATUM SOFT Opis: Oliatum Soft to delikatna emulsja przeznaczony do kąpieli w wannie i pod prysznicem. Nadaje się do codziennej pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Szzególnie do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej. Oliatum soft emulsja to nowa hypoalergiczna formuła oparta na oleju mineralnym. Preparat ten wykorzystywany jest w profilaktyce alergii oraz aktywna pielęgnacja skóry. Emulsja zapobiega nadmiernej utracie wody przez skórę. Rezultaty: Skóra staje się gładka, delikatna nawilżona i czysta kolejny opis : Oilatum Soft Emulsja to delikatny dermokosmetyk przeznaczony do codziennej kąpieli w wannie oraz pod prysznicem. Dzięki nowej hipoalergicznej formule opartej na oleju mineralnym, Oilatum Soft Emulsja aktywnie pielęgnuje skórę. Skutecznie zapobiega przez naskórkowej utracie wody oraz redukuje ryzyko pojawienia się alergii. Nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Dzięki Oilatum Soft Emulsji skóra staje się gładka, delikatna, nawilżona i czysta delikatne substancje myjące pozwalają na zaniechanie stosowania popularnych środków myjących zawierających detergenty. Oilatum Soft Emulsja jest bezpieczna - może być stosowana w każdym wieku. Dostępne pojemności: 150, 250, 500 ml Chyba noworodek ma suchą i wrażliwą skórę ???? nie wiem gdzie ty pzreczytałas że to jest lek na AZS . Jest jeszcze emulska Ollatum na łagodzenie podrażnionej skóry , ale Oilatum Soft i Oilatum emulsja to co innego ... Moze jakbyś uzywała Oilatum to Bartusiowi nie odchodziłaby skóra płatami , bo tak sie swojego czasu żaliłas na kafe ...

Gość Brzydkie kaczątkoo
oilatum, to ja sobie sama czasami wlewam do wody :D

Gość czarrodziejka
Też o tym myślała, ale stety bądź w tym wypadku niestety jesteśmy pionierami i wśród znajomych i wśród najbliższej rodziny. Ja też uważam, że nie wszystko musi być nowe, część ciuszków mam z lumpeksu (moja dobra koleżanka pracuje w lumpeksie i przyniosła mi naprawdę cudeńka).

Gość czarrodziejka
ten post jest do A PO ZNAJOMYCH W SPADKU

BRZYDKIE KACZatko, dokladnie! Ja w 6m kupilam wozek nie zwarzajac na argumenty meza ze gwarancja plynie a wozek bedzie stal pusty :D ale ja sie uparlam i nie bylo ze mna rady. Ile ja to pierdol nakupilam , ile to kasy poszlo w bloto. ehhhh.... ale mnie sie wydaje ze to wszytako wina tv i innych mediow ktore nam wtlaczaja do glow ze tylko te matki sa dobre ktore kupia mate za 500zl , daja mleko modyf do 7 lat ( ostatnio to czytalam w internecie rekalma jakiego producenta mleka) itd.

Gość kwi@t k@ktus@
Polecam na poczatek: - pompersiki Dada z Biedronki - chusteczki Dada z Biedronki - do kapieli płyn Nivea 2in1(starcza na baaardzo długo) - balsam Nivea - 4 pieluchy tetrowe - 4 butelki plastikowe Canpol Babies( w komplecie maja smoczki i koreczki) - sterylizator do mikrofali do butelek - mikrofala( jeśli juz masz to niezastapiona, ja do dzis podgrzewam w niej mleko, obiadki itp.) - krem do pupy np. Dzidziuś - Linomag lub Maść Ichtiolowa na ew. odparzenia - kup od razu duża wanienke, ja kupiłam malutka,a potem i tak musiałam kupić duzą - przewijak( ja kupiłam bo myłam małego w kuchni na stole) - podkłady do przewijania z Rossmanna( pakowane po 10, kosztuja około10zł, starcza ci na rok, masz komfort,ze dzidzia nie nasika na kanapę lub przy ew. wypadkach przy przewijaniu kupki) - miękki papier toaletowy( przy luźnych kupkach najpierw zbierasz papierem ,a potem chusteczka nawilżana) Jak mi się coś przypomni to dopiszę

vvvnnnmmm, no i po to wkleilas ??? Nie uzywam tego i nie bede uzywac. A to ze Ty masz sprany mozg przez reklamy to juz nie moja wina. Mnie polozna srodowiskowa powiedziala ze jak dziecko nei ma problemow ze skora to zadnego oilatum mam nie stosowac. Amen

Gość Brzydkie kaczątkoo
Ja też pierdół nakupowałam, bo się naczytałam i naoglądałam, że to wszystko jest "absolutnie niezbędne" ;) I jedyne co z tego miałam, to portfel lżejszy o parę stówek. Małemu dziecku przecież do szczęścia jest tak niewiele potrzeba. to głównie mamy kupują, bo modnie, bo trendy, bo koleżanki mają i mieć by też wypadało ;)

Gość kwi@t k@ktus@
Mi tez szfagierka tłukła do głowy, ze mam kupić Oilatum bo jest najlepszy,a reszta uszkodzi skóre dziecku BZDURA - jak dla mnie, jeśli zaczniesz uzywać od poczatku, to potem juz zawsze bedzie trzeba to stosować

Gość kwi@t k@ktus@
nie kupuj: - myjki- do kitu lepiej umyć reka - wkładu z gabki do wanienki- siedlisko bakterii

Gość slask
do kapieli początkowo najlepsze szare mydło jest bez żadnych niepotrzebnych "dodatków" - oliwka - krem do pupy (linomag, sudokrem) - krem ochronny do buzi - chusteczki nawilżane nie sa potrzebne możesz przy zmianie pieluszki myc dziecku pupę woda - z doświadczenia wiem ze na oparzenia najlepiej sprawdza sie babciny sposób oliwka + maka ziemniaczana - pieluchy polecam z biedronki dada sa tanie i naprawdę świetne nie ma co przepłacać na pampersy czy haggisy - oilatum drogie :/ podobny efekt uzyskasz jak będziesz dolewała do kąpieli parę kropel parafiny ciekłej (kosz parafiny 3 zl) - do kikuta pępowiny spirytus + patyczki do uszu ( u mnie nasączone spirytusem waciki sie nie sprawdziły) - laktator niepotrzebny, jeśli będziesz miała nadmiar możesz to robić ręcznie z czasem dojdziesz do wprawy - butelki ja używam 3 na okrągło (2 do mleka + 1 herbata) ale z 2 tez dasz sobie rady - przewijać możesz dziecko na łóżku. możesz podkładać podkłady które pewnie zostaną ci z szpitala ja tak robiłam - sol fizjologiczna do czyszczenia oczu i noska - aphtin tez pewnie ci sie przyda

Gość vvvnnnmmm
jagoda , ale nikt ci nie każe uzywac , twoje dziecko twoje życie. Poza tym Oilatum uzywa sie dla noworodka , a nie dla dziecka rocznego na przykład. I co z tego że Oiltaum reklamuje sie w pismach dla dzieci ? Wiele innych rzeczy również sie reklamuje a ty kupujesz . Zresztą ja tez . Pieluszki Happy , które mi nie pasują, codziennie ogladam w tv , a w życiu bym ich nie kupiła , miałam jedną próbkę i dziekuje wole też reklamowane Pampersy . To ze coś jest reklamowane to akurat słaby argument .

Gość miesięczne wydatki
Moim zdaniem: -laktator na początek jest zbędny ( jak będziesz miała dużo pokarmu to w szpitalu jest a zanim wyjdziesz to mąż kupi) -mydło bambino albo szare -oliwke mi położna odradzała ponieważ zatyka pory -sudokrem chociaż mi położna kazała smarować pupe bepamtenem -pieluchy-ja kupowałam Hagisy ( na Pampersy miała uczulenie ) -na potówki Kali ( dodawane do kapieli ) -pieluchy tetrowe miałam ale rzadko z nich korzystałam,bardziej przydały mi się franelowe - przewijak- dostałam w komplecie z łóżeczkiem więc był ale specjalnie bym nie kupowała.Po kąpieli rozkładałam na pralce ręcznik a drugim wycierałam -z ubranek body i pajacyki.Nie kupuj kaftaników,koszulek,itp. bo podwijają się i dziecko uwierają w plecki

Gość awystuka
Oto co ja kupilam i wystarczylo w sam raz: wozek wielofunkcyjny - ja kupilam za 250zl na allegro razem z fotelikiem do samochodu lozeczko turystyczne 90zl materac 45zl kocyk 20zl rozek 15zl 2 x przescieradlo z gumka 20 zl (wszytskie ubrania odrazu kupilam w 62) 5 x body 35 zl 2 x pajacyki 20 zl 5 x koszulki 25 zl 2 x skarpetki 6 zl czapka 10 zl 4 x pieluchy tetrowe 5 zl pieluchy dada z biedronki 20zl szczteczka do wlosow 7 zl komplet dresow 40 zl oliwka 8 zl mydlo biały jelen 2 zl wazelina 2,50 zl spirytus do pepusia 2 zl sól fizjologiczna 3 zl jak chcesz mozesz zrezygnowac z lozeczka, materaca i przescieradel bo dzidzia moze z Toba spac. w sumie mi wyszlo 500zl i przez pierwsze 4 miesiecy nic nie dokupywalam. poszukaj dobrej okazii na wozek bo to jest najwiekszy wydatek POWODZENIA!

Gość kijevna
myśmy na początku do przemywania pupy używali zwykłej waty z ciepłą wodą, linomag uważam, że jest niezbędny - może się przydać także Tobie do smarowania sutków (na początku różnie może być), pępek przemywaliśmy też tylko wodą (szkoła UK) - pięknie się wygoił i szybko odpadł, z laktatorem poczekaj, parę pieluch tetrowych warto mieć, z tym oilatum to dziwna sprawa, bo myśmy używali później - jak dziecko miało skazę i wcale mu nie pomagało... myślę, że na początek lepiej zainwestuj w mydełko dla dzieci, pieluchy i coś do ubrania - jasna sprawa:)

Gość kijevna
zresztą już po sprawie:)

Gość blekit nieba
czarodziejko - masz juz niezbędną wyprawkę? bo jak czytam, to co osoba - inna opinnia:))

Gość gość
Witam, ja kupiłam wszystko na www.kolysanka.com.pl porozmawiałam z Panią i wsyztsko wybrałam, to co potrzebowałam. pozdrawiam