Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa o taka

pytanie o badanie ginekologiczne

Polecane posty

Gość ciekawa o taka

Mmam pytanie czy ktos moze mi powiedziec jak lekarz przez wlozenie palca do pochwy a druga reka naciska na brzuch stwierdza ze kobieta jest w ciazy??

Gość tojatojatojatoaj
nie

Gość ciekawa o taka
no ale mowi ze prawdopodobnie sie jest w ciazy moja kolezanka byla i zrobil jej tak ale najpierw wziernikiem i powiedzial ze jest w ciazy

Gość vvvnnnmmm
ścianka szyjki macicy ma odpowiednia miekkosć jak kobieta jest w ciaży , albo jak ma owulację, dlatego we wczesnej ciazy trudno jest ginekologowi stwierdzić , bez zrobienia usg . Jak byłam u gina w 4 tc ,to powiedział ze mogę być w ciaży ale nie musze i zlecił usg dopochwowe.

Gość oczywiście, że tak sprawdza
Badanie ginekologiczne W celu rozpoznania ciąży ginekolog przeprowadza dokładne badanie ginekologiczne w celu potwierdzenia lub wykluczenia ciąży. Badanie takie ma zazwyczaj następującyc przebieg. Oglądanie przedsionka do pochwy, sromu i krocza Lekarz rozchyli wargi sromowe mniejsze i oceni wejście do pochwy w świetle dziennym czy nie stwierdza się zasinienia wejścia do pochwy oraz zasinienia między łechtaczką a cewką moczową albo tuż pod ujściem cewki moczowej w tzw. wałku pochwowycm cewki moczowej (objaw Labhardta). Badanie we wzierniku Badanie to może wykazać zasinienie całej pochwy w skutek zwiększonego unaczynienia w ciąży. Badanie we wzierniku umożliwia również ocenę szyjki macicy. Badane palpacyjne pochwy Badaniem palpacyjnym lekarz może stwierdzić aksamitną szorstkość powierzchni pochwy charakterystyczną w czasie ciąży. Pochwa jest również szersza i bardziej rozciągliwa. Badanie dwuręczne Jeśli lekarz podejrzewa ciążę ważne jest określenie macicy, która pod koniec 1 miesiąca jest nieco powiększona, pod koniec 2 miesiąca ma wielkość gęsiego jaja, pod koniec 3 miesiąca ma wielkość męskiej pięści a pod koniec 4 miesiąca ma wielkość główki noworodka. Lekarz ocenia również rozpulchnienie macicy, która w ciąży staje się miękka i ciastowata oraz zmianę konsystencji macicy, która zmienia się w twardą, mniejszą i kulistą.

Gość ciekawa o taka
A powiedzcie mi czy takie objawy jak sluz z mala iloscia krwi w dniu spodziewanego okresu i bol brzucha moze oznacza ciaze bo moja przyjaciolka mi to dzis powiedziala a ja nie umiem jej pomoc i jak jej doradzic.Mowila ze sluz jest jak kawa z mlekiem czasami z krwia a czasami koloru kawy z mlekiem??

Gość ciekawa o taka
kolezanka niestety nie bawi sie w takie cos powiedzialam jej ze jest taka strona i zw mozna pisac ale powiedziala ze to nie dla niej.Dlatego ja pisze bo szukam na forach ale nie ma jednozmnacznej odpowiedzi na moje pytanie

Gość repoma
to niech koleżanka pójdzie do innego ginekologa bo z tym jest coś nie tak jeżeli nie zrobił usg..

Gość ciekawa o taka
no chyba tak tez jej tak mowilam a zreszta nie ma zbyt dobrej opini tak jak slyszalalm.