Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość opiekun

Spadek od obcej osoby

Polecane posty

Gość opiekun

Witam, jestem opiekunem starszej osoby, ta pani jest samotna tzn nie ma nikogo z najblizszej rodziny a wnuki wyjechaly do anglii i nie ma z nimi kontaktu. Wczoraj powiedziala mi ze chce mi zapisac mieszkanie. Co mam z tym zrobic ? Czy musi napisac testament i co ma w nim napisac ? czy bede musial zaplacic od tego jakies podatki i ile ? co jesli jej wnuki "nagle sobie o niej przypomną" ??? Prosze powiedzcie jak to zalatwic

Gość być czy wziąć
Spadek to jest po śmierci spadkodawcy. Teraz to to może być jedynie darowizna. Koszt notarialny w zależności od wartości mieszkania+ podatek dochodowy od obcej osoby + podatek gdybys sprzedał mieszkanie w ciągu 5 lat od chwili kiedy staniesz się właścicielem. Gdyby Starsza Pani zapisała Cię w testamencie, to podatki jak wyżej, plus wnukom zakówek bo zapewnie się upomną.

Gość być czy mieć
Nie w ciągu miesiąca tylko w ciągu 6 m-cy ( przepisy się zmieniły) i zwolnienie nie dotyczy wszystkich grup podatkowych. Obcych np. nie dotyczy.

Gość opiekunnn
a co zrobic zeby nic nie placic ale miec mieszkanie na wlasnosc i pozniej je sprzedac ?