Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość awinioooona

problem z ojcem. Pomóżcie proszę.

Polecane posty

Gość awinioooona

Moi rodzice sie rozwiedli i zostawili mieszkanie, kore stało puste ok 15 lat. Niedawno wyszłam za maz i postanowilismy tam zamieszkac zawsze to lepiej niz na stancji płacic. wlozylismy troche kasy w nie nowe okna, nowe podłogi, remont łazienki, no ok 20 tys nam wyszło ( na wszytko mam faktury imienne) no i teraz moj ojciec ktory najpier mowil ze moge zrobic z tym mieszkaniem co chce za namowa swojej konkubiny chce zebym go spłaciła ( 30 tys chce ) a sam ma dlugi bo nie placil na mnie alimentow i jego dlug jest koło 40 tys ( w tym prawie 15 tys ma dlugu dla mnie, reszta fundusz alimentacyjny). co mam robić? on przez te 15 lat nie dał grosze na mieszkanie mama placila rachunki podatki itp, a teraz chce splaty, nawet w nim przez ten czas nie był ani razu co mam robic? pomozcie prosze.

Gość awinioooona
ojciec chce zebym spłaciła mu mieszkanie za to ze tam mieszkam, chociaż wczesniej mowił ze ono go nie obchodzi, ze moge z nim zrobic co chce itp. a teraz chce zebym mu za to ze tam zamieszkałam dała 30 tys bo mu się nalezy :(

Dalej nie rozumiem... Czy on chce 30 tys. tylko za to, ze tam bedziesz + czynsz i oplaty? Za co on chce te 30 tys?! Czy to mieszkanie nalezy do niego?

czyli to było mieszkanie Twoich rodziców,tak?? wydaje mi się,że jeśli było na nich oboje to może być możliwe...ale nie wiem na 100%!!! nie wiem jak to wygląda ze strony prawnej ale moim zdaniem niech za przeproszeniem spada. nie płacił naście lat a teraz nagle przypomniał sobie i kasę woła?? Poradź się specjalisty. Jak najszybciej załatw tą sprawę bo tatuś nie da Ci spokoju! przepraszam za roztargnione pismo;)

Gość awinioooona
tak to było mieszkanie własnosciowe na nich wspolnie, on przez 15 lat sie nim nie interesował, nie placił za nic (za rachunki, podatki, inne opłaty) mieszkanie było w fatalnym stanie. wszystko płaciła moja mama ( ma na to rachunki). jednak teraz tatuś sobie przypomniał za namową tej pani i zada 30 tys za swoja czesc tego mieszkania, chociaz wszesniej miał je w tyłku. co mam robic?

Mozesz: 1. spokojnie zagrozic, ze jesli zada 30 tys za pomieszkiwanie, to ty przypomnisz sadowi, ze nalezny jest ZUSowi za alimenty i tobie rowniez, 2. zglosic sie na forum prawniczym (kilka jest darmowych na necie) i zapytac kogos, kto sie zna, 3. poszukac dyzurow prawniczych (sa czasami w administracji osiedlowej), jest to za darmo, lub za niewielka oplata. Z tego, co wiem, to kochany tatus moze ciebie zasadzic o alimenty, jesli sam zyje w biedzie, a widzi, ze masz wystarczajaco duzo kasy na remont. Watpie, zeby ojciec mial podstawy roscic sobie prawo do zadania takiej kasy od ciebie, ale nasze polskie prawo jest posrane...

Gość awinioooona
a jezeli jest pozbawiony w stosunku do mnie wladzy rodzicielskiej? tez bym musiała mu placic alimenty?

idź do prawnika. Twój ojciec ma wszelakie prawa do tego mieszkania ponieważ jest to wspólnota majątkowa...niestety to co nabyli Twoi rodzice w trakcie małżeństwa należy do nich. nie ważne,czy są po rozwodzie czy nie. Walcz o to mieszkanie!!!

Tak, ojciec ma prawa do mieszkania, ale dziwie sie, ze w ogole wyjezdza z takim postulatem! Jakim prawem zada tyle kasy? Czy to za pomieszkiwanie tylko, czy za zrzeczenie sie mieszkania na twoj (i mamy) koszt? Chyba nie mozna sobie tyle zazdac, no bo za co? Co innego zadac comiesiecznych oplat za mieszkanie. Rozboj w bialy dzien! ALe nie martw sie, tez mam takich w rodzinie, ze sie tylko noz w kieszeni otwiera...

Jeżeli jesteś w stanie udowodnić że ojciec olewał wszystko tak jak piszesz to nic się nie martw. Czy on jest tam zameldowany? Jeśli tak możesz wystąpić do sądu o eksmisję, weź ze sobą wszystkie faktury powołaj świadków itd. Nie musisz mu nic spłacać

Gość awinioooona
on zada tych 30 tys za zrzeczenie sie. ja oplacam teraz wszystkie rachunki.

Gość awinioooona
niestety jest zameldowany, mam swiadkow - sasiadow, ze tam ostatni raz byl te 15 lat temu, mama ma rachunki jakie oplacała przez te wszystkie lata na jej imie i nazwisko, a ja mam wszystkie faktury na siebie za remont.

on może sobie żądać. Olej go jak będzie dalej się upierał przy swoim to powiedz mu żeby Cie do sądu podał jak jest taki mądry. Nie odpowiedziałaś mi czy jest zameldowany???

Niech z matka to uzgodni, matka jest wspolwlascicielem. Nie maja klauzuli w orzeczeniu rozwodowym, do kogo nalezy mieszkanie?

No to czemu się martwisz? zakładasz sprawę w sądzie o eksmisję, masz świadków ,że nie mieszkał tam 15 lat. Możesz powiedzieć że Cię nęka, facet przegra z kretesem

Jak zameldowany to pryszcz, jesli nie byl tam przez tyle lat, to zameldowanie chyba sie anuluje (jesli sie nie mieszka dluzej, niz 3, czy 6 miesiecy, moge sie mylic). Pisz do prawnikow na forum.

jeśli masz świadków,że nie był tam przez 15 lat WYMELDUJ GO!!! nie musi być jego zgoda!idziesz do ... nie wiem do sądu czy gdzie można to zrobić i mówisz,że nie masz z ojcem kontaktu i nie mieszka tyle lat a nie chcesz płacić za miejscówkę. powinno pójść łatwo i szybko! Powodzenia.

A swoją drogą ma facet tupet. Nie płacił alimentów nie pomagał Twojej mamie w wychowaniu Ciebie i nagle zjawił się po 15 latach za namową jakiejś kur*y co go podjudz bo pojęcia o niczym nie ma masakra. Mój ojciec przez taką pisde popełnił samobójstwo i ja to mam z mieszkaniem dopiero kredki

Gość tam taram ta
o! czyż byśmy miały wspólnego ojca? ;) Dokładnie jakbyś pisała o moim...

Gość awinioooona
najpierw mówił ze ma gdzies to mieszkanie, ze nie wroci juz w te strony, ze moge z nim robic co chce, ze sie wymelduje itp. a teraz jak zrobiłam remont włozyłam kupe kasy to mu sie przypomniało o mieszkaniu. jest wredny strasznie, i ostatnio dzwonił z awantura ze nie otwrzylam mu i jego towarzyszce jak chcieli zobaczyc mieszkanie, ze albo mu dam te pieniadze albo mam sie wynosic bo on chce swoja czesc. plakac mi sie chce, bo cieszylismy sie ze bedziemy mieli cos swojego, wzielismy kredyt, wladowalismy go w remont a tu takie cos :(

Gość niech to szlag trafi
ale pierdolicie wszyscy, skoro mieszkanie jest własnościowe to nie jest ważne czy tam był zameldowany, jest zameldowany czy mieszkał tam czy nie mieszka. Interesuje mnie co z rozdzielnością majątkową rodziców autorko? Przecież mieszkanie po rozwodzie musi zostać albo spłacone przez jedną ze stron na rzecz drugiej albo spieniężone, ewentualnie jedna strona może się zrzec praw do niego na rzecz drugiej. Więc? Poza tym proponowałabym ci oddać ojca do sądu cywilnego w sprawie zaległości za alimenty + odsetki, pewnie uzbiera się tego więcej niż on chce od ciebie.

Gość marta smart
nie da się wymeldować osoby z mieszkania własnościowego

Gość awinioooona
po rozwodzie rodzice nie mieli rozdzielnosci zrobionej, bo ojciec nie pojawił sie na sprawie zadnej o rozwod i mama go tak dostała.

a co z podziałem majątku przy rozwodzie?

to nie dotyczy tej sytuacji, skoro oboje byli/są właścicielami lokalu, to nie ma znaczenia czy tam są zameldowani, mogą nawet oboje nie być BO JEST TO MIESZKANIE WŁASNOŚCIOWE.

Tatus sobie to dobrze wykalkulowal: poczekal, az zrobisz remont i jeszcze ci sie tam wprowadzi... Teraz to on takie mieszkanie chce, bo ma nowe okna, jest wymalowane. Ty mu zrobilas przysluge, bo doprowadzilas mieszkanie do porzadku, a on chce jeszcze zaplaty. Na takich ludzi tylko sad podziala. Nie miej skrupulow, ze jest twoim ojcem, bo on bez mrugniecia okiem wejdzie do mieszkania z dzielnicowym, bo nalezy do niego. I zostaniesz z niczym. Musisz sie za niego wziac i to ostro, poki jeszcze niczego nie przeczuwa.