Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość grfgrbrtgbr

mam blad w przepisie na ciasto, pomozcie...

Polecane posty

Gość grfgrbrtgbr

poratujcie mnie prosze.Kiedys na necie znalazlam przepis na biszkopt, byl pyszny i wyszedl mi idealnie. Dlatego zapisalam sobie przepis na kartce. Dzis chcialam zrobic znowu ale okazalo sie ze nie zapisalam wszystkiego. Szukalam na necie tego przepisu ale nie moge go znalesc, tego samego. W przepisie mam : pol szkl. maki ziemniaczanej, pol szkl. maki przennej, 1 lyzeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3/4 szkl. cukru... no i ze potem bialka ubic na sztywna piane....ale wlasnie nie mam zapisanych ile tych jajek ma byc...pomozcie, przy takich proporcjach ile powinno byc jajek?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Z regóły daje się 5 lub 6jajek.Ale zależy jaki przepis.Ja Ci mogę podać przepis na mój biszkopt,który zawsze mi wychodzi.Chcesz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grfgrbrtgbr
ok, to podaj:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
5jajek,5łyżek cukru,5łyżek mąki pszennej,1łyżeczka proszku do pieczenia,3łyżki oleju,cukier waniliowy.Wykonanie:Ubić pianę z białek,dodać do niej cukier i cukier waniliowy.Potem dodać żółtka,olej.Wymieszać.Następnie mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją do piany z białek.Jak dodasz mąkę to chwilkę mieszaj mikserem na najmniejszych obrotach,żeby tylko grudki rozmieszać,a dalej mieszaj łyżka!Biszkopty lepiej wychodzą,jak się je własnie łyżką miesza!Ciasto wylej na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.piecz w temp.180-200stopni ok.15-20min!Smacznego:)Ps.A co dobrego z biszkoptem robisz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grfgrbrtgbr
jakos wydaje mi sie ze malo tej maki...no ale skoro tak piszesz to sprobuje... zamierzam zrobic kajmaka ale nie z przepisu tylko tak improwizowac...zrobie biszkopt, na to krem tortowy lub jakis inny(niewiem jeszcze)masa kajmakowa i orzeszki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Starczy tej mąki,spokojnie:)A ja ostatnio robiłam próbę tortu i piekłam właśnie ten biszkopt i robiłam masę capucino!pycha:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość grfgrbrtgbr
tak wiec dzieki wielkie...upieke wdl przepisu ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To były trzy jajka ,ja mam ten przepis od dawien dawna i zawsze wychodzi ,robię go do tortów albo placków z kremem . Robię go różnie z kakaem to daję mniej mąki ziemniaczanej ,jak z makiem to ok pół szklanki maku suchego ,albo jak w przepisie czysty czyli biały

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak chcesz dać kajmak to zrób ciasto półkruche ,takie jak na miodownik ,coś świetnego ,taka krajanka ci wyjdzie delikatny puszysty biszkopt przełożony kremem z miodowym ciastem z kajmakiem i tak na przemian ,jak w keksówce ciasto musi przeleżakować w lodówce aż masy się ładnie połączą i "naciągną "ciasto miodowe ,które jest dość twardawe zrobi się pysznie delikatne od kajmaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cześć Ryjek:)Ja oststnio też upiekłam ciemny biszkopt,ale z innego przepisu i wyszedł mi zbity y troszkę twardy,ale już wiem dlaczego:)Podobno za długo go mieszałam,z kakaem miesza się biszkopt krócej!:)Widzę,że w różnych dziedzinach się orientujesz?:)Ja też lubię piec,a nawet bardzo lubię:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×