Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MAMA16-misiezniaka

MAMY 16- MIESIĘCZNYCH CHŁOPCÓW PROSZE WEJDŹCIE!!

Polecane posty

Gość MAMA16-misiezniaka

Witam drogie mamy. Mam pytanie do mam CHŁOPCÓW 15-17 MIESIĘCZNYCH. Proszę by mamy roczniaków i dzieci dwuletnich, a także mamy córek się nie wypowiadały, bo wydaje mi się, że rozbierzność wiekowa jest już większa, a ja chciałabym dowiedzieć się co inni chłopcy jedzą w wieku mojego syna. Zatem, drogie mamy, co Wasi synowie jedzą, o jakich porach i w jakich ilościach? Pytam orientacyjnie z czystej ciekawości i chęci porównania. Podaje przykladowy jadlospis syna: SNIADANIE 9.00 - jajecznica z 2 jajek, 1/2 kromki chlebka z masłem, herbatka - dwie parowki, 1/2 kromki chlebka z maslem, herbatka - platki kukurydziane z krowim mlekiem 180ml. - serek kaszka manna 130g i 1/2 kromki chlebka z maslem, herbata - dwie kanapeczki z serem zoltym, chuda wedlina, pasztetem, dzemem, twarozkiem, serkiem topionym DRUGIE SNIADANIE 12.00 - banan - jablko samo lub z sucharkami - jogurt - czasem miś lubiś - czasem 1 parowka w zaleznosci co bylo na sniadanie - jedna kanapeczka z czymś OBIAD 250g 14.30- 15.00- w zaleznosci o ktorej syn wstanie - zupka z warzywami, mieskiem, makaronem-ryzem-ziemniaczkami - miesko z ziemniaczkami-kasza-ryzem PODWIECZOREK 17.00-17.30- tez w zaleznosci co jadl wzesniej - banan - jablko samo lub z sucharami - czasami mis lubis - czasami seven days - czasami jogurt - 1 parowka - kanapka z czymś KOLACJA ok 20.00 - kaszka manna na mleku krowim 180ml - kaszka mleczno ryzowa 180ml Syn wazy ok 13,5 kg i mierzy 86cm.

Gość whhhhhg
parówki, pasztet? kanapeczki?a może kanapusie?:o

Gość mama z irlandii
witam mój synuś ma 16 miesięcy i je barrrrrrrrrrrdzo mało jest strasznym niejadkiem śniadanie około 9.00 czasem pół parówki czasem kilka gryzów chlebka z szynką, serkiem itp obiad nic latam z obiadem za nim ale wszystko wypluwa i nie chce jeść nic nie je żadnych owoców żadnych warzyw i jak mu chcę dać by spróbował to krzyczy i ucieka. kolacja około 20-20.30 je kaszkę manną około 180 ml czasem trochę więcej nad ranem około 4.00-5.00 mleko z kleikim jeszcze do niedawna wymuszał mleko i tylko mleko chcial pić a teraz juz mleka też nie chce

Gość azawe
kaszeczke, mleczulko, kanapusie z szynusia i serusiem wy umiecie normalnie gadać?

Gość ooooooooooohahahahaha
może parówa zamiast parówka, hahahahaha

może mleko z klejem, zamiast z kleikiem, hahahaha

Głupie bezpłodne baby co czepiają się normalnych kochających matek.

Gość grfgrbrtgbr
to jest taki troszke puszyty ten twoj synek...w kazdym razie miesci sie na 90 centylu...zauwazylas to?

Gość grfgrbrtgbr
wiesz, moj jest poza srednia norma a wazy tyle co twoj tylko ma 92cm wzrostu i ponad dwa latka

Gość kreddka
Jestem mamą 16 miesiecznej dziewczynki moja corcia je: śniadanie: mleko enfamil podwieczorek: jabłko, banan ,deser owocowy lub 2 danonki lunch: zupka z cielecinki, kurczaka badz jagniecinki obiad: danie warzywno-miesne (domowej roboty) lub ze słoiczkaobiadek bobovita kolacja mleko enfamil, mleko z kaszką Mleko krowie można podawac od 3 roku życia (ukszadza nerki), parówek też nie polecam sama nie jadam, bałabym sie nawet tych najdroższych.

Gość kolibertos
nie uszkadza nerki idiotko tylko zbyt duza ilosc białka moze OBCIAZAC nerki malego dziecka a to chyba roznica nie sadzisz???

Gość HEJ JESTEMMMM
MAMA 15 MIESIECZNIAKA ZEBY NIE URAZIC OSOB POWYZEJ SIE WYPOWIADAJACYCH TO MOJ SYNEK JE TAK, PRZEPRASZAM SYN SNIADANIE 8-00 JEDNA PARÓWA, DWIE KANAPKI Z SEREM, SZYNKA, TWAROGIEM, PASZTETEM WSZYSTKIM DOSLOWNIE, KASZE MANNE 150ML, JOGURT DANIO SNIADANIE 2 11.30 JAKIS OWOC, KROMA CHLEBA, PAROWA OBIAD 14 ZUPA LUB DRUGIE DANIE 16 PODWIECZOREK OWOC JOGURT ROGAL PĄCZEK 19.30 KOLACJA MLEKO Z KLEJEM HAHAH 180ML POZDRAWIAM

jaki syn? Synuch :D

Gość Mama16-miseczniaka
Ojj puszysty to on na pewno nie jest :) Nawet nie wyglada grubo. Nie wiem ile teraz dokladnie wazy, podalam mniej wiecej wage. Ost. raz wazylam go koncem wrzesnia i wazyl 12,400 wiec teaz mysle ok 13-13,5 chociaz njie wiem. Wzrost tez dokladnie nie wiem bo koncem wrzesnia mierzony byl i mial 86cm. Ale tak jak napisalam nawet gruby nie jest a co dopiero puszysty :D

mój co prawda starszy ale jego jadłospis praktycznie się nie zmienił, a jeśli coś się zmieniło to i tak podam z okresu ok 16 miesięcy :) ok 8 śniadanie - 1/4-1/2 kromki chleba razowego z wędliną, pieczonym schabem, serem białym, plasterkiem sera żółtego, pastą jajeczną (1 żółtko, łyżeczka sera białego, zioła) - jajecznica z 1 jajka + 1/4 kromki chleba razowego ok 11 drugie śniadanie - serek Danio - ser biały z cebulą i czosnkiem na przemian, jednego dnia to drugiego to ok 16 obiad - zupa wielowarzywna, pomidorowa, kapuśniak, barszcz, fasolowa (z zielonej fasolki), brokułowa, ryżowa, krupnik, kalafiorowa, rosół (ilość ok 150-200 ml) - mięso/ryba z ziemniakami/ryżem/kaszą (jęczmienną, gryczaną/jaglaną) do tego warzywa gotowane, albo surówka (ilość ok 1/2 ziemniaka, albo 1 łyżka ryżu, kaszy do tego spory kawałek mięsa i masę warzyw) ok 18 deser - owoce ok 19/20 kolacja - kaszka mleczno-ryżowa z owocami. obecnie ilości sie nie zmieniły, jedyna zmiana to zamiast serka danio je jogurt i zamiast kaszki na kolację je inne rzeczy - kanapki, naleśniki, jajecznicę, itp

Gość Mama16-miseczniaka
Co do jakichś centyli nie sprawdzam nawet tego, lekarka powiedziała, ze jak najbardziej jest wszystko ok. Poza tym syn urodził się duzy, 4.400 i 59cm :) Pozdrawiam.

Gość grfgrbrtgbr
ja nie ze zlosliwosci, tak tylko stwierdzilam....moja lekarka powiedziala o moim ze jest powyzej sredniej, a tez nie jest wcale gruby....wiec myslalam ze twoj jest daleko poza moim synem.Ale skoro lekarka tak ci powiedziala to ok. a na te zlosliwosci sie nie przejmuj, chore babska...co wam to przeszkadza. A na siebie mowicie kobieciary czy babsztyle???

Gość sakdjsakldjksahfjklsdaf
A co za różnica czy dziecko ma 16 miesięcy czy 20 miesięcy :o:o Dojże nie ma zbyt dużej rozbieżności wiekowej to jeszcze dzieci od 1,5 roku i starsze jedzą już praktycznie to samo :o

Gość na temat mleka krowiego
nie uszkadza żadnych nerek i jak ostatnio w programie między nami rodzicami lekarz pediatra mówił że mleko krowie można wprowadzać po 6 miesiącu tylko ostrożnie bo jest alergenem i można podawać od tego czasu tylko nie może to być wyłączny produkt w diecie dziecka można dać mleko krowie raz na dzień a nie dawać za każdym posiłkiem

Moja córka jest troche starsza ale menu sie nie zmieniło może troche wieksze ilosci 9 Sniadanie : musli z owoca,i i jogurtem ,2parówki z chlebkiem z masłem do tego herbatka 11 2 Sniadanie : jogurt, banan czasem jak mocno zgłodnieje kanapki z wędliną, serem 14-16Obiad: to samo co my tj.jakas zupa albo drugie najważniejsze aby było mięs,ko:) a najbardziej obiad smakuje z talerza taty:) 17.30,18 Podwieczorek: kisiel, budyń,mus owocowy 19 Kolacja: czasmi naleśniki palcki z jabłkiem, kaszka z owocami itp. w zaleznosci na co ma ochote Mała ma dwa latka 101cm i waży 13kg

Gość Mama16-miseczniaka
Dziękuje wszystkie życzliwe mamy za wypowiedzi. Mój synek owszem jest dużym chłopcem, ale na pewno nie grubym, a tymbardziej puszystym!! :)

Gość twoj synek na pewno nie jest
puszysty :D MOj mial 15 miesiecy, 88 cm i wazyl 15 kg i wg skali wzrost byl proporcjonalny do wagi, teraz ma prawie 18 kg, 94 cm i 20 miesiecy. Gruby nigdy nie byl, nawet kolezanki zawsze mowily ze nie jest typem tlustego cherubinka. Co do diety: rano-180 ml mleka modyfikowanego lub zwyklego lub koziego, na tym slabe kakao,kawa zbozowa lub ovaltine, kanapka z chleba razowego pieczonego w domu z maslem i szynka/duszonym miesem/serkiem bialym lub zoltym, pomidory koktajlowe drugie sniadanie-2 banany lub inne owoce, 180 ml herbatki owocowej obiad - to co my, ale bez soli podwieczorek-1-2 batony z ziaren dyni, slonecznika,maku,siemienia lnianego i miodu lub owsiane lub z suszonych moreli (ja kupuje takie w zdrowej zywnosci-sama lubie, sa bez cukru ), chetnie zjada tez 1-2 nektarynki, czasami wypija herbate owocowa kolacja- napoj mleczny, kanapki W ciagu dnia wypija minimum 300 ml wody mineralnej, czasami przegryzie kilka chrupek kukurydzianych,ale rzadko. Wymiennie na sniadanie co jakis czas dostaje jajko na miekko,omlet,jajecznice

Gość twoj synek na pewno nie jest
poza nektarynkami i bananami je tez mango,borowki amerykanskie(wlasciwie te najbardziej lubi),papaje,ananasa. Uwielbia owoce, smaku czekolady jeszcze nie zna, poza kakao.

Gość jak dla mnie to strasznie
duzo je dziecko autorki, ja tez mam 16 miesięcznego chłopczyka i nie wyobrażam sobie żeby zjadł jajecznicę z 2 jaj i jeszcze chleb do tego - tyle to ja sama ledwo zjadam :D Jestem szczupła i mam szczupłe dzieci, syn waży 10,5 kilo. Na śniadanie je kaszkę mannę lub owsiankę z niepełnej szklanki mleka Na 2 śniadanie - zamiennie z podwieczorkiem albo owoce i jogurt + (rozmaite: jabłka/banany/brzoskwinie/winogrona itd) lub kanapki z wędlina/ białym serem/żółtym serem i oczywiście z warzywami - pomidorem pokrojonym w kostkę, ogórkiem... Na obiad prawie nigdy nie uda mu się zjeść 2 dań zazwyczaj jak zjada całą zupę to połowę 2 lub na odwrót. na kolację to co mym czyli jajko, kromki, twaróg, jogurt, naleśnik czasem budyń lub kisiel - ale tego zjada na prawdę nie dużo...

Gość Ewelina3005
ale babsztyle wredne co sie czepiacie? a nie pamiętacie jak Wy jadłyście? a co dziecko ma jeśc same jogurty i serki w wersji light żeby wyglądać jak anorektyk? Lepiej chyba, jak teraz uczy sie smaków niż później miało by wybrzydzać, Patrzcie tylko jakie to paniusie na forum sie znalazły co to dzieciom swoim dają kotlety sojowe i wszystko ekko. Myslałby kto, mój mały je to co my, i parówki na sniadanie i jajecznice, i czasem kiełbaski też troszkę dostanie i jest normalnym dzieckiem, nie pyzatym, nie grubym Bóg wie jak. Normalnym szczupłym zdrowym dzieckiem!!!!! Więc panie mądralińskie trochę bardziej rzućcie na luzzz bo tych waszych inteligentnych wypowiedzi czytać sie nie da!!!

Gość gość
Pierdu pierdu z tym krowim, czy wy nie macie innych zajęć? Ja wychwalam sie o zgrozo na krowim mleku. A teraz? Stosy mieszanek do wyboru i do koloru.