Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poldeksio

Wyniki badania krwi-zapalenie stawów, jaka przyczyna?

Polecane posty

Gość poldeksio

Witam chciałam zasięgnąć rady bo od lekarzy nie dowiedziałam się konkretnie co mi dolega. Zaczeło się parę miesięcy temu od bólu i spuchnięcia stawu skokowego, po 3 miesiącach doszedł staw kolanowy i nadgarstek. Z badania krwi wyszło że mam znacznie podwyższone OB i CRP, oraz podwyższony czynnik RF. Lekarz wysłał mnie do reumatologa, ten przepisał mi Salazopyrin i Aglan,ale nie postawił konkretnej diagnozy.Czy to moze być RZS? Nie mam żadnej sztywności porannej,bol jest taki sam przez cały dzień no i zapalenia nie są symetryczne. W ostatnim czasie często mialam zapalenia pęcherza, prędzej anginy, ale na żadne badania nie byłam kierowana? Jaka może być inna przyczyna tych zapalen? Pasożyty, bakterie? Jakie inne badania powinnam wykonać? Od 2 tygodni biorę te leki, poprawy poki co nie ma ale coś chyba zaczyna się znow dziać z moimi nerkami i pęcherzem:/ Miał ktoś podobne dolegliwości?

Gość poldeksio
Mi lekarz też powiedział że może to być RZS, tylko nie do konca zgadza sie ten przebieg choroby. Mam 23 lata:(

Ja miałam podwyższone CRP do 80 i OB też ale RF było na podraniczu. Było to od zakażenia pierwotniakami ale nie wiadomo od czego. (mozliwa angina, niedopieczone mięsko z grila, tabletki anty, zepsuty ząb itp )Tez podejrzewali u mnie RZS. I brałam leki z grupy NLPZ . Aż po pewnym czasie zaczęłam puchnąć po nich. Także u mnie diagnoza to rumień guzowaty był a nie umieli mnie początkowo dobrze zdiagnozować.

Gość jgmdapmd.
Ja mam aktualnie 23 lata i rzs od 7,ciesz sie ze tak pozno sie zaczelo,chociaz moglo pozniej

Gość poldeksio
Tak tylko ja bym chciała wiedzieć że to na pewno jest RZS a od reumatologa dowiedzialam sie tylko ze to moze tyc RZS ale moze być też związane z pęcherzem np, mam brać tabletki i tyle.

Gość jgmdapmd.
Jak na zdjeciu rtg beda widoczne nadzerki i zwezenia szpar stawowych to napewno choroba reumatyczna

Gość poldeksio
Ok, dziekuje za odpowiedzi

Gość a dlaczego reumatolog nie dal
ci skierowania na przeciwciala anty ccp. to podstawa w diagnozie tej choroby. oczywiscie wynik ujemny nie wyklucza w 100 procentach choroby bo sa tez osoby chore ale seronegatywne. podobno wtedy jest lagodniejszy przebieg choroby. ale jak czynnik reumatoidalny masz dodatni to musisz koniecznie zrobic te przeciwciala. sa jeszcze przeciwciala ana ale one to raczej sa charakterystyczne dla tocznia

Gość dadafgyt
może to zakażenie paciorkowcami zrób koniecznie ASO

Gość powiem tylko tyle
To może być również sarkoidoza.

Gość No jak wróci do zdrowia
Nadtlenek wodoru to nie bo posiwieje,ale polecam srebro koloidalne:)

Gość uppppppppppppg
To jeśli w badaniu krwi wyszedł dodatni czynnik RF wskazujący na coś reumatycznego to może to być również spowodowane zatruciem lub pasożytami?

Gość No jak wróci do zdrowia
Mikroby może i niszczy ale też utlenia,a tego nie chcemy ,tak kobiety własnie rozjaśniaja włosy,nadtlenkiem wodoru,albo inaczej wodą utleniona:)Tańsze nie znaczy lepsze,

Właśnie nie jestem pewien czy zdrowsze:O.Ale jakby te srebro nie pomogło to radze sprobowac co innego do dezynfekcji-np. jod,chlorany lub chloryny,lub ten nadtlenek wodoru:classic_cool:.Poza tym mogą być związki innych metali szlachetnych ale cena jest spora:O.