Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jowitaaa32

Ciekawe propozycje?

Polecane posty

Gość jowitaaa32

Na pewno podobnych tematów było, ale że znaleźć nie mogę, więc chciałabym zapytać... Jakie fajne książki znacie? Czytaliście? Takie które warto przeczytać. Przeczytałam już wszystkie książki Haruki Murakami, Paulo Coelho, kilka powieści biograficznych różnych autorów i szukam jakichś ciekawych książek, ale recenzje wcale ciekawie nie wyglądają. Macie może jakieś propozycje? Może napiszę jeszcze czego nie lubię czytać. Nie lubię książek o sfrustrowanych trzydziechach (ogólnie do trzydziestek nic nie mam, bo sama jestem trzydziechą :D ) i ich perypetiach, typu Bridget Jones, czy np. książki Grocholi. Jak dla mnie nieciekawa tematyka po prostu. Nie czytam też żadnych romansów. Ogólnie lubie czytać ciekawe biografie, ale nie jakichś tam polityków, czy znanych ludzi, ale biografie ludzi zwyczajnych, typu Corinne Hofmann. Po prostu lubię książki na faktach. Lubię również powieści surrealistyczne, postmodernistyczne, realistyczne typu np. Murakamiego. Lubię też powieści kryminalne ale na prawdę warte przeczytania, ponieważ niektóre to zwykły bełkot bez pomysłu autora na fabułę. No to chyba starczy :D Czy ktoś może ma jakąś ciekawą propozycję? Poproszę o tytuł książki i autora :) Dziękuję.

Gość jowitaaa32
Podnoszę :)

Gość Rachija
To nie tu. Nie na tym forum. Książki czyta jakieś 5% i to nie jakieś ambitne tylko zwierzenia jakiejś Cichopek, Rusin albo innej lali.

Gość jowitaaa32
O kurcze, to aż tak źle tutaj? :O Hmmm...

Gość konstatcja del prado
acha jeszcze czytam o PRLu, jeszcze biografie Gołasa, zaraz pewnie mi sie cos jeszcze przypomni. Też nie lubie romansideł i tych wszystkich bridzetów dżonsów

Gość dfdfsfsss
hej. ja czytam sporo ksiazek. ale nie wiem czy ci sie spodobaja bo ja np. nie przepadam za Paulo Coelho. akurat teraz czytam "sklepik z marzeniami" Kinga, skonczyłam czytac "Klub matek swatek" i "zupa z ryby fugu" uwielbiam kryminały agaty christie. nie ma tygodnia bym nie czytała jakiejs ksiazki. ale mysle ze moje moga ci sie nie spodobac. jelsi lubiz tez lekkie kobiecie polecam "muchy w zupie i inne dramaty" lekka i usmiałam sie przy niej do łez.

Gość jowitaaa32
Fajnie :) A jednak są tu ludzie czytający fajne książki. Popatrzałam na recenzje i tak na pierwszy rzut spodobała mi się propozycja La-lyli. Właśnie jestem w trakcie patrzenia innych propozycji, wszakże zaczęłam od końca :) Od siebie polecam książkę Haruki Murakami "Przygoda z owcą". Mnie się bardzo podobała :)

Ewangelia Judasza (choć jeszcze całej nie przeczytałem ale koniec zapowiada się interesująco) Zbrodnia i kara jeśli lubisz poczytać coś co się skupia na człowieku a nie jakimś wątku ;) i czekam na książkę Jemsa Camerona Avatar która ma pogłębić fabułę filmu (bo de facto fabuła (która jest co najwyżej średnia) to najsłabsza strona tego filmu i szkoda że nie zrobił filmu wg pierwotnego scenariusza)

Gość jowitaaa32
No tak, lubię biografie, ale właśnie choć nie kwestionuję, że Diabeł Morski morze być bardzo ciekawą książką, chyba raczej nie zdecyduje się na zakup tej książki, a to między innymi dlatego, że o Felixie von Luckner jest cała masa informacji w internecie, tak samo o Edelmanie i może jeśli ktoś interesuje się postaciami politycznymi, opozycjonistami, rebeliantami, czy ogólnie postaciami znanymi w historii świata czy Polski, na pewno będzie to ciekawa lektura. Ja bardzo lubię czytać ciekawe biografie nieznanych ludzi, takich zwyczajnych po prostu ludzi, którzy przeżyli coś na prawdę ciekawego i jako zwykli, nieznani ludzie postanowili napisać książkę o własnym życiu. Dlatego właśnie bardzo zaintrygowała mnie książka biograficzna Corinne Hofmann, dziś znana przez historię własnego życia. Dlatego też sięgnęłam po jej książkę. O ile na 100% zakupię Cień Wiatru C. Zafona, o tyle waham się jeszcze nad Zupą z ryby fugu Szwai, może być całkiem ciekawa i raczej na pewno kupię Sklepik z marzeniami Kinga, ale na stówę nie zdecyduję się na Klub matek swatek, recenzja Klubu matek swatek zajeżdża mi nudami w stylu bridżetów dżonsów :) Właśnie patrzę na recenzję Ewangelii Judasza, ale książki o tym tytule mają różnych autorów, chyba znalazłam ze 3 pozycje z tym tytułem a inni autorzy, dlatego fajnie byłoby Levviatanie, abyś jeszcze podał autora. Wolałabym kupić czytane i sprawdzone przez innych :)

Gość jowitaaa32
Tak od siebie mogę polecić jeszcze "Kronika ptaka nakręcacza" Haruki Murakami. Kurcze bardzo lubię tego pisarza :) Dla lubiących książki sensacyjne polecam "Po zmroku" Phillipa Margolina. Chociaż ja nie przepadam za tego typu książkami, jednak przeczytałam i wcale nie była najgorsza, więc raczej spodoba się dla tych, którzy gustują w tejże dziedzinie literatury :)

Gość jowitaaa32
Zbrodnie i karę Dostojewskiego czytałam. To klasyk, który warto przeczytać, mimo iż niektórzy mogą nie gustować w tego typu literaturze, ale warto :) Właśnie teraz lecę zobaczyć recenzje Ewangelii Judasza Mawera :)

Gość jowitaaa32
Ok, Ewangelię Judasza Simona Mawera, też zakupię, wydaje się być ciekawa :) Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje? Tak patrzę sobie książki Agathy Christie, czytałam kiedyś jedną ale po niemiecku "Aller guten Morde sind drei" i niespecjalnie mi się podobała. Może ktoś czytał coś tej autorki godnego polecenia? Ogólnie lubię też kryminały :)

Gość dsjfhfhsd
Zafon - Cień wiatru i Marina :P. Z innych autorów, to może Ci się spodobać Kwiat pustyni, Szkarłatny płatek i biały (moja ulubiona), Wybór Zofii, książki Kinga (milion razy lepsze niż ekranizacje), Muskając aksamit, Lolita i setki innych. Daj znać, jak przeczytasz! Jeśli coś Ciebie szczególnie zainteresuje, to podam Ci więcej tytułów. Pozdrawiam! :)

Gość Apodyktyczna Mama
Avatar nie ma słabej fabuły. To fabuła psychologiczna. Pokazuje psychologiczne zachowania człowieka. Nie zdradzę co. Powiem to publicznie, jak będę z moim kochaniem:classic_cool: Nie wiem, czy sam autor zamierzał zrobic to, co ja odczytałam w tym filmie..

Gość jowitaaa32
Kwiat pustyni czytałam, przyznam, że jest to ciekawa biografia i dobrze ukazująca problemy kobiet, które tradycyjnie się obrzeza. Jeśli lubisz tego typu książki, polecam "Biała Masajka" Corinne Hofmann. Mnie się bardzo podobała ta książka. Nie czytałam natomiast Szkarłatny płatek i biały i myślę, że może być bardzo ciekawa, chyba zdecyduję się na zakup tej książki.

Gość jowitaaa32
Przeczytałam recenzję Powrót do Brideshead, wydaje się być dość ciekawa. No to kolejna książka dołączyła do listy :)

Gość dsjfhfhsd
Białą Masajkę również czytałam i przyznam szczerze, że zapomniałam już nieco o tej pozycji. Szkarłatny płatek i biały mogę szczerze polecić. Książka ma co prawda ponad 800 stron, ale czyta się przyjemnie i szybko, nie dłuży się. Cena na tyle mojego egzemplarza to 39,90, więc bardzo mało :). Mam nadzieję, że Ci się spodoba. A może coś Marqueza? 100 lat samotności na przykład? Dostał nagrodę Nobla ostatnio. Uważam, że jego książki są naprawdę dobre i ciekawe. Miłość w czasach zarazy podobała mi się mniej, ale może Tobie bardziej przypadnie do gustu :). Z tego typu książek świetne są też Wyznania Gejszy, ale to już chyba każdy czytał :P.

Gość jowitaaa32
Właśnie przeczytałam recenzję Sto lat samotności G.Marqueza, myślę że jest to fajna książka. Biorę :D Szkarłatny płatek i biały już jest na mojej liście :)

Gość jowitaaa32
>dsjfhfhsd, a czytałaś Przygoda z owcą Haruki Murakami? Jeśli lubisz książki w stylu Sto lat samotności, powinna ci się podobać. Ja właśnie dlatego, że uwielbiam książki Murakamiego, właśni wciągnęłam na listę Sto lat samotności Marqueza. Myślę, że będzie mi się podobało :)

Gość dsjfhfhsd
Niestety nie czytałam, ale myślę, że w bardzo bliskiej przyszłości zapoznam się z tą książką oraz z tym autorem :). Dzięki!

Gość kolokwium_bezsensu
Polecam książkę Gabriela Marqueza Rzecz o mych smutnych dziwkach i żeby nikt nie myślał, że jest to powieść kontrowersyjna. W tej powieści nie ma kompletnie nic kontrowersyjnego. Jest to bardzo dobra powieść o fakcie, że tak jak nieuchronna jest starość, tak nieuchronna jest miłość, która może dopaść nawet sędziwego starca... platoniczna miłość w wieku starczym. I nie jest to romasidło żadne, a aksiążka, która uzmysławia człowiekowi, że pewne rzeczy w naszym życiu są nieuchronne, bez względu czy są to dobre rzeczy, czy złe.

Gość kuczapykulawy
Polecam kryminał Donny Leon Okropna Sprawiedliwość, skoro są tu lubiący kryminały :)

Gość gość
O też bardzo lubię biografie, dzięki nim bliżej mogę poznać ludzi, których podziwiam. Od siebie mogę polecić biografię Elona Muska twórcy PayPala Tesli i speceX. Jestem pod jej ogromnym wrażeniem i wam polecam po nią sięgnąć.

Gość gość
Polecam zakupić książkę "Ścigając marzenia. W pogoni za złotem"