Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Loooookooooo.

Pierszeństwo przejazdu- PRAWO JAZDY. Ma ktoś chwilę czasu?

Polecane posty

Gość Loooookooooo.

jestem na skrzyżowaniu mam znak USTĄP PIERSZEŃSTWA -skręcam w prawo- komu ustępuje? -jadę prosto- komu ustępuje? -skręcam w lewo- komu ustępuje? mam znak PIERSZEŃSTWO PRZEJAZDU -skręcam w prawo- komu ustępuje? -jadę prosto- komu ustępuje? -skręcam w lewo- komu ustępuje? POMOZE KTOS???

Gość ghhhh
Ustępujesz wszystkim na drodze z pierwszeństwem. Mijasz się bezkolizyjnie z tym który jeszcze na wprost z naprzeciwka, po podporządkowanej, inny naprzeciwko a skręcający w lewo z podporządkowanej (czyli w tym samym kierunku co ty) ustępuje tobie.

Gość no nie...co ty?
Te znaki mówią same za siebie.

Gość ghhhh
To wyżej dotyczy sytuacji gdy ty skręcasz W PRAWO.

Gość Loooookooooo.
szukałam w google i tam jest opisane ale tak ciągiem a ja potrzebuje szybkiego opisu jak w lewo to temu i temu jak w prawo to temu i koniec

w tym pierwszym przypadku jak chcesz skręcić w prawo to dojeżdzasz do drogi z pierwszeństwem? a ten z przeciwaka jaj jest skrzyżowanie to też m,a znak ustąp pierwszeństwa?

Gość Loooookooooo.
a moglibyscie tak jednym zdaniem i nie rozpisywac się?

Gość taka tam jedna ę ą
ustąp pierwszeństa: -skęcasz w prawo- ustępujesz temu z lewej -jedziesz prosto- ustępujesz temu z lewej i z prawej -skręcasz w lewo- ustępujesz wszystkim pierwszeństwo przejazdu: -skręcasz w prawo- nikomu, jedziesz pierwsza -jedziesz prosto- też jedziesz pierwsza -skręcasz w lewo- ustępujesz temu z naprzeciwka mam nadzieję że dobrze gadam:P może ktoś poprawi jak źle i nawet jak masz pierwszeństwo, to lepiej zwolnij przed skrzyżowaniem, bo czasem wariaci nie patrzą na znaki i mimo że mają ustąp to wjeżdżają

Gość truskawka18
mam znak USTĄP PIERSZEŃSTWA -skręcam w prawo- piesi -jadę prosto- z prawej strony -skręcam w lewo- z prawej, z naprzeciwka i pieszym mam znak PIERSZEŃSTWO PRZEJAZDU -skręcam w prawo- pieszym -jadę prosto- nikomu -skręcam w lewo- z przeciwka jadacym prosto i skrecajacym w swoje prawo i pieszym Ja to tak rozumiem:)

Gość Loooookooooo.
słuchajcie ja wlasnie nie rozumiem jak to jest, tez myślaalm ze jak mam znak ustąp albo pierszeństwo to albo jade pierwsza albo ostatnia ale wcale tak nie jest. istruktor mi tłumaczyl ale juz nie pamietam a musze to wiedziec

Gość ghhhh
Jeśli jedziesz prosto to ustępujesz tylko wszystkim znajdującym się na drodze z pierwszeństwem przejazdu. I teraz uwaga, jeśli skręcasz w lewo, to: - ustępujesz wszystkim znajdującym się na drodze z pierwszeństwem przejazdu, - ustępujesz jadącym prosto po drodze podporządkowanej, na której jesteście, - ustępujesz skęcającym w prawo z drogi podporządkowanej (ten z naprzeciwka, skręcający w prawo jedzie pierwszy, ty wślizgujesz się w tę samą jezdnię gdy droga wolna).

Gość Loooookooooo.
własnie o to mi chodziło, zaraz musze to przeanalizowac i sie nauczyc na pamiec.

Gość truskawka18
Loooookooooo jesteś może z Warszawy? Bo taka historyjkę znam od pewnego instruktora u ktorego brałam jazdy doszkalające :) Pozdrawiam

Gość ghhhh
Nie rozumiesz bo zapominasz że nie jesteś jedyna na tej drodze podporządkowanej. Na niej sa też inni, też ustępujący tym na drodze z pierwszeństwem i jadący w różnych kierunkach). No i są też piesi (!), o czym nam koleżanka wyżej przypomina.

Gość Loooookooooo.
ej taka jedna ę ą i truskawka napisaly inaczej i nie wiem ktore dobrze:(

Gość niezalogowana furgonetka
ja ci powiem tak, jak masz ustąp to ustępujesz tym po lewej i pom prawej obojętnie gfdzie skręcją, a temu króey jest na tej samej drodze ale naprzeciewko to obowiązue reguła prawej ręki, jak masz pierwszeństwo to nie znaczy , ze w ogle 1 jefdziesz bo jeśli np skreęcasz w w lewo a na przeciwko jest auto, to musisz mu ustąpić , bo on tez ma 1ństwo, wiec tu tez reguł prawej ręki

Gość Loooookooooo.
Nie jestem z wawy. a jaka historyjkę?:)

zrób jakiś rysunek w paincie to ci pwoiem któremu num erwoi ustępujez... kurcze krzyżówki to najprostsza rzecz jaka moze być:p

Gość truskawka18
Loooookooooo. jestem na skrzyżowaniu..... Mój instruktor kazał też mi się na pamięć uczyć duuużo gadał ale dobrze uczy :)

Gość Loooookooooo.
Ja własnie na rysunku wszystko rozumiem np jak robie testy bo tam mam zaznaczone liniami gdzie kto jedzie, kto jaki ma znak. a jak stoje na skrzyzowaniu to nie mam czasu na takie dokładne patrzenie i sie motam

Gość zrob to na spokojnie
To nie jest tak, że zawsze tak samo - zależy, które drogi doch0odzące do skzyżowania maj jakie znaki - droga z pierwszeństwem może np. skręcać. Uniwersalne zasady są dwie i w ponższej kolejności je rozpatrujesz: 1) pojazd na drodze o mniejszym "priorytecie" ustępuje temu na drodze o większym prorytecie - czyli jadąc drogą z "ustąp pierwszeństwa" ustępujesz zawsze wszystkim wyjeżdżającym z dróg z pierwszeństwem przejazdu. 2) jeżeli Ty i drugi pojazd jesteście na drodze o tym samym "priorytecie", decyduje zasada prawej ręki - kto ma prawą stronę wolną, ten jedzie pierwszy. Czyli jeśli i Ty i drugi pojazd jesteście na drodze z pierwszeństwem "oboje", albo "oboje" na drodze podporządkowanej, to wtedy wg tej zasady. Stosuje się na skrzyżowaniach o dowolnym kształcie i dla dowolnej liczby pojazdów. Tylko z tramwajem jest trochę inaczej, ale to już osobna sprawa.

Gość Loooookooooo.
truskawka jestes pewna ze to co napisałas na poczatku jest dobrze wszystko? bo mam zamiar sie uczyc tego

ja poprawie truskawe mam znak USTĄP PIERSZEŃSTWA -skręcam w prawo- piesi -jadę prosto- z prawej i lewej strony -skręcam w lewo- jedziesz ostatnia mam znak PIERSZEŃSTWO PRZEJAZDU -skręcam w prawo- pieszym -jadę prosto- nikomu -skręcam w lewo- z przeciwka jadacym prosto i skrecajacym w swoje prawo i pieszym

Gość taka tam jedna ę ą
jeżeli masz rysunki i je umiesz to nic innego Ci się nei wymyśli wiem że podczas jazdy nie ma czasu stać na skrzyżowaniu i zastanawiać się kto ma pierwszeństwo a kto nie ale to przyjdzie z czasem i dojeżdżając do skrzyżowania nie będziesz o tym myślała tylko mechanicznie głowa będzie patrzeć w dobrą stronę aby upewnić się czy nic nie jedzie tak jak z przechodzeniem przez jezdnie, najpierw w lewo, później w prawo i znowu w lewo:P

ale dziwczyno wez sie nie ucz na pamieć, przecie z wkoncu wyjedziesz na drogęi co wtedy???? musisz po prsoru szybko analizowac sytuację

Gość dobrze kiedy ci instruktor
na skrzyzowaniu mowi komu ustapic a komu nie, wtedy zapamietujesz lepiej i w tych warunkach a nie wyobrazasz sobie kartke i auto 1, auto2 i auto 3

Dobrze by było, żeby osoby, które same nie umieją jeździć, nie mąciły w głowie osobie dopiero się uczącej. Takie gadanie, że jak jadę prosto z drogi z pierwszeństwem, to nikomu nie ustępuję, to bzdura - a jak droga z pierwszeństwem skręca w prawo, to co wtedy, hę???

to nic, my mówimy o normalnym skrzyżowaniu, a jeśli nawet maiłoby być tak jak Ty myślisz, to instruktor mówiąc, ze jedziemy non stop prosto zawsze ma na myśli, że drogą z pierwszeństwem dziewczyna pyta raczej o typowe skrzyżowanie

Ona musi wiedzieć, jak się zachować na każdym skrzyżowaniu, a nie tylko na "typowym"... Poza tym zapamiętanie i stosowanie dwóch reguł jest zwyczajnie łatwiejsze niż kto gdzie jedzie na typowym skrzyżowaniu.