Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ta od podniesin

Dlaczego Sony Music Entertainment zablokował filmy na youtube w Polsce?

Polecane posty

Gość ta od podniesin

I pojawia się przy nich taki naspis: ten film zawiera treści partnera Sony Music Entertainment, który zablokował go w Twoim kraju na mocy praw autorskich. kto zna odpowiedź?

Gość przez rzady czarnych
poniewaz polacy to zlodzieje 😭

Gość ta od podniesin
wiecie czy w jakiś innych krajach też tak jest?

Gość a dlatego
że Polska jest cywilizowanym krajem i obowiązuje tu ochrona praw autorskich.

Gość ta od podniesin
a dlatego- nie rozumiem tego co piszesz. On zablokował bo są prawa autorskie? Ale przecież te filmy tworzą fani co ma do trego Sony? Że wykorzystują do ich tworzenia programy od Sony?

Gość a dlatego
TREŚĆ filmu, czyli klip i muzyka jest własnością Sony. Możesz sobie wsiąść do samochodu sąsiada i jechać bez jego zgody?

Gość ta od podniesin
jestes taka tepa od urodzenia?- no ale wtedy to powinni zablokować całe youtube chyba, albo wszystkie AMV-y. A właściwie to przecież na youtube nie zapisuje się tego na dysk tylko ogląda na bierząco... może i jestem tępa ale dalej nie rozumiem:P

Gość ta od podniesin
ale jak muzyka może być własnością sony skoro jest własnością danego wykonawcy co ją wykonywał- wiem że drążę temat ale ja lubię wiedzieć dokładnie. A jak video klip który był zmontowanymi scenami przez fana może być własnością sony?

Gość a dlatego
Poczytaj sobie o copyright, ok?

Gość ta od podniesin
a dlatego- dzięki ale to jest za długie na czytanie a czy w krajach które są "nie tak cywilizowane" jak Polska te same filmy mogły zostać niezablokowane?

Gość a dlatego
Autorskie prawa majątkowe Autorskie prawa majątkowe (ang. copyright) to monopol praw majątkowych na rzecz autora utworu (albo w określonych przypadkach wydawcy lub producenta). Zasadą w prawie autorskim jest, iż z utworu może korzystać lub nim rozporządzać tylko osoba uprawniona. Najczęściej będzie to sam twórca lub osoba, która nabyła określone prawa majątkowe, lub na rzecz której ustanowiona została licencja.

Gość ta od podniesin
po protu zastanawia mnie co w takim videoklipie może być własnością sony. Skoro piosenka jest własnością jej autora, poszczególne sceny są zmontowane przze tego kto tworzył videoklip, a film jest własnością reżysera. Czyli dalej tego nie rozumiem. Dio czego KONKRETNIE te prawa autorskie ma Sony? Do jakiej częśći z filmiku

Gość a dlatego
przeczytaj ze zrozumieniem słowa w nawiasie: Autorskie prawa majątkowe to monopol praw majątkowych na rzecz autora utworu (albo w określonych przypadkach wydawcy lub producenta).

Gość tylko na wynos
ta od podniesin jestes taka tepa od urodzenia?- no ale wtedy to powinni zablokować całe youtube chyba, albo wszystkie AMV-y. A właściwie to przecież na youtube nie zapisuje się tego na dysk tylko ogląda na bierząco... może i jestem tępa ale dalej nie rozumiem] youtube to nie tylko piosenki twoich plytkich wykonawcow :O jasne ze nie zrozumiesz bo trzebaby bylo ci to namalowac a i tak nie ma czlowiek nadzieji ze cos pojmiesz. youtube to tylko strona jak lkudzie siedzacy w domu i majacy za duzo czasu jak i pol mozgu jak ty kreca swoje pierrdoly kamerka i potem mysla, ze to jest takie zayebiste, ze inni posikaja sie jak to zobacza. to ze np. sony uzywa YT jako narzedzia promocji to tylko jedna z 'zalet' YT, ale nie musza pokazywac tych filmow w krajach, ktore ich okradaja.

Gość ta od podniesin
tylko na wynos- no dobrze nie każdy rodzi się taki mądry jak ty, ale to nie oznacza że głupszym nie należy się żadna pomoc i pomocna ręka? wiesz, napradę to co mówisz nie jest miłe, bo każdemu należy się wytłumaczenie a dlatego- Czylui że rozumiem to tak, że Sonyz jest producentem jakiej piosenki i on nie pzowala aby były z nią tworzone wideoklipy tak? Aby była wykorzystywana do AMV-ów? Dobrzezrozumiełam? Ale to też mi nie gra bo często widziałam że AMV z tą samą piosenką jako jeden był zablokowany a jako inny nie,...

Gość ta od podniesin
w ogóle nie umiem zdefiniować co to są te prawa majątkowe. Kojarzy mi się z prawem majątku albo dużej kasy. No wybaczcie że nie jestem taka mądra ale nie każdy musi być światły w ekonomice i jakichś prawach majątkowych

Gość ta od podniesin
a dlatego- czy zniechęciłam cię do dalszego tłuamczenia? sorry ale ja wciąż nie mogę tego całkiem pojąć

Gość ta od podniesin
"to ze np. sony uzywa YT jako narzedzia promocji to tylko jedna z 'zalet' YT, ale nie musza pokazywac tych filmow w krajach, ktore ich okradaja." no właśnie skoro używa jako narzędzia promocji to czemu zarazem blokuje? co do 2 częśći zdania- czyli są jeszzce takie kraje któe nie okradaają ich? I właściwie okradamy je z czego? z tego że ktoś wykorzystuje muzykę której producentem jest Sony do własnego wideoklipu?

Gość ta od podniesin
może ktoś mnie wytłumaczyć jak dziecku jaka konkretnie część filmiku jest częścią Sony Entertainment- czy to muzyka czy to film i jak to możliwe że te same filmy i muzyka są wykorzystywane w innych wideoklipach bezkarnie

Gość fotoszop tragiczny
youtube jest miejscem, portalem dla umieszczenia swoich filmikow. dlaczego sony entertaiment bokuje swoje filmy w naszym kraju? BO MOZE! napisz do nich i sie zapytaj, pewnie uslyszysz, ze Polska kradnie ich piosenki a oni nie maja obowiazku promowania tych piosenek jezeli kradziez przekracza zyski, albo w ogole maja taki kaprys.

Gość fotoszop tragiczny
sony jest wlascieielm praw autorskich piosenek danego zespolu/wykonawcy! i wszytskiego co sie z tym wiaze! sony ent. jest WLASCICIELEM zespolu/wykonawcy w prostych slowach.

Gość ta od podniesin
dlaczego sony entertaiment bokuje swoje filmy w naszym kraju? BO MOZE! przynajmniej jakaś jedna konkretna odpoweidź A czy jeśli w Polsce to w innych krajach też? "Bo może"- chodzi po prostu że oni mogą mieć coś do naszego kraju i w ramach takiego kaprysu i nieklybienia postanowili sobie zablokować nam dostęp?

Gość ta od podniesin
fotoszop tragiczny, odpowiedzi po prstu masz rację/ tak lub nie ""Bo może"- chodzi po prostu że oni mogą mieć coś do naszego kraju i w ramach takiego kaprysu i nieklybienia postanowili sobie zablokować nam dostęp ?"

Gość fotoszop tragiczny
pewnie, ze moga, ale o to trzebaby zapytac sony poland dlaczego traktuja nasz kraj jak domostwo somalijskich piratow :O

Gość blokują, bo to ich prawo
i nie tylko Sony Ten film zawiera treść od partnera EMI. Nie jest on dostępny w Twoim kraju.

Gość ta od podniesin
no, i takiej odpowiedzi oczekuję:) dziękuję photoshop, dzięki tobie w minutę zrozumiałam to czego inni nawet wikipedią nie umięli mi wytłumaczyć. może nawet nie jestem taka głupa jak COPONIEKTÓRZY twierdzą

Gość ta od podniesin
oni po prostu tak zrobili bo coś mają do naszego kraju

Gość Czapel
Co do tych praw autorskich. Ściąganie filmów z internetu nie jest nielegalne dopóki się ich nie rozpowszechnia. Można ściągać do użytku własnego chyba, że film/utwór nie został jeszcze wydany w twoim kraju.

Gość winter tour
to samo robi EMI. widocznie Youtube buli hajs wytwórniom a im nie zapłacil do statecznie duzo , na Polakach nie zarabaja bo wiekszosc polakó i tak nie kupuje płyt