Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polllllki

skrócona szyjka macicy -II trymestr

Polecane posty

Gość Polllllki

ja jestem w 25 tyg. w 23 tc miałam założony szew okrężny na szyjkę.Szyjka skracała mi się przy nacisku (niewydolność cieśniowo-szyjkowa) z 3cm do 2cm i rozwieranie się przy nacisku- 0,5cm. Biorę magnez 500mg x2, nospę x2, luteine 2x2. Byłam 2 tygodnie w szpitalu. teraz jestem w domu, staram się leżeć ale wiadomo jak to jest. 24h nie daję rady, ale staram się w miarę często odpoczywać. w ciągu dnia tak co 2h się kładę na godzinkę. Do kontroli dopiero za tydzień. Czy któraś z was jest w podobnej sytuacji? Jak sobie radzicie? jakie macie zalecenia od lekarzy? Czy tym które urodziły już udało się donosić ciążę?

Gość ja też mam skróconą szyjkę
i też leżałam w szpitalu. Teraz jestem w domu i mam leżeć, a jestem w 27tc.

Gość Udało się, ale
tylko dzięki leżeniu, leżeniu i jeszcze raz leżeniu i tak wcześniej mi cesarkę zrobili, bo dziecko było duże. Koleżanka ze szpitala, która tak jak ty "odpoczywała" urodziła w 28 tygodniu, z tego co wiem to dziecko jest chore - coś z oczkami ma nie tak. Powiem Ci tyle, leż, by potem nie płakac. Tu nie ma "wiecie jak jest" - albo leżysz, albo ryzykujesz i róznie się to skończyc może.

Gość Polllllki
Staram się dużo leżeć i kładę się wtedy kiedy tylko mogę: nie dźwigam, nie noszę, nie sprzątam. W to "nieleżenie" wliczam np siedzenie. Po założeniu szwu nie dostałam żadnych wskazówek ponieważ wciąż czekam na wypis i tam mają być zalecenia. Nie wiem więc w jakiej dokładnie jestem sytuacji po założeniu szwu

Gość tak na wypisie
będzie napisane: kontrola ginekologiczna za 7 dni

Gość konwaliaf
czy jest ktoś jeszcze?

Gość jh vdvbfn
ja miałam w 21 tc skróconą o 70 % (czyli zostało tylko 30% szyjki). Miałam założony pessar, który nie trzymał i został zdjęty z 30tc. Do 29 tc leżałam plackiem z pupą i nogami do góry, wstawałam raz dziennie na toalete. Później dalej leżałam, ale już chodzilam do łazienki normalnie. Donosiłam do 37tc.

Gość Jak siedzisz
to macica i coraz cieższe dziecko ciśnie na szyjkę, dlatego trzeba leżec. Ja znam dziewczyny co z pessarem albo szwem latały jak durne, ale ja ryzykowac nie zamierzałam. Tobie życzę szczęśliwego rozwiązania w terminie.