Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

katikm

Czy już mam wziąć tabletkę?

Polecane posty

Witam! W 8 dniu cyklu byłam na wizycie u ginekologa. Przepisał mi tabletki antykoncepcyjne Midiana i zalecił wziąż w 1 dniu kolejnego cyklu. Dziś po południu podczas wizyty w toalecie zauważyłam niewielki ślad krwi zmieszanej ze śluzem na papierze toaletowym. Nie wiedziałam, czy to już, więc postanowiłam jeszcze trochę poczekać. Teraz wieczorem niby nie mam regularnej miesiączki, ale wciąż w śluzie są niewielkie ilości krwi. Czy mam już dziś wziąć tabletkę, czy zaczekać do obfitszej miesiączki? Jakie są konsekwencje, jeśli dziś wezmę tabletkę, a okaże się, że to np. o 2 dni za wcześnie, a jakie jeśli wezmę np. pojutrze, a to dziś był "słaby", ale 1 dzień cyklu? Wybaczcie, jeśli błahe pytania, ale będę tabletki brać po raz pierwszy i trochę się boję, że coś zrobię źle, a tym bardziej, że w sobotę wyjeżdżamy z chłopakiem w góry i wolałabym być "bezpieczna".

Gość hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
nie ma to większego znaczenia, czy weźmiesz dziś czy jutro, byle byś potem brała regularnie tabl. można zacząć brać w dowolnym dniu cyklu, ale wtedy przez pierwsze 7 dni nie ma zabezpieczenia jeżeli weźmiesz w pierwszy dzień cyklu to masz zabezpieczenie od razu ja na twoim miejscu przez pierwsze 7 dni i tak bym używała prezerwatywy

jeśli weźmiesz od 2-5 dnia cyklu tabletkę to musisz się dodatkowo zabezpieczać przez kolejne 7 dni, jeśli weźmiesz w 1 dniu krwawienia (nie plamienia) to zabezpieczenie jest od razu. Jednak jeśli weźmiesz pierwszego dnia plamienia radziłabym zabezpieczać się przez całe opakowanie bo wtedy nawet nie masz rozpoczętego cyklu.