Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ParisHiltonIBillKlinton

DO MAJĄCYCH SWOJE DOMY

Polecane posty

Gość marek951
ja też ogrzewam dom pelletem LAVA i jestem bardzo zadowolony, nie brudzi tak jak ekogroszek i wydaje mi się bardziej wydajny.

Gość pici mini
marek 951 = Andrzej Wysocki? :D

Gość grajekk
a jaka cena za tone tej lavy Panowie?

Gość mazi88
Ceny są zależne od dystrybutora. wiadomo jeden więcej jeden mniej sobie policzy. najlepiej zadzwonić do jakiegoś okolicznego dystrybutora i go wypytać.

Gość grajekk
ok, dzieki, chyba czas najwyzszy sprawdzic na ich stronie ;)

Gość mazi88
Tam chyba uzyskasz najszybciej i najdokładniejsze informacje

Gość grajekk
ok, tak zrobie ;) A macie Panowie juz jakis staz w paleniu lava? chociazby jeden sezon grzewczy

Gość Andrzej Wysocki
Witam! @pici mini, Nie, nie rozmawiam sam ze sobą. @każdy piec Tak, w każdym piecu można palić pelletem, jednak pełną efektywność spalania uzyskamy jedynie z pieców dedykowanych do pelletu. Pozdrawiam Andrzej Wysocki eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP

opalanie pelletami jest na topie zauważcie jak jest z tym węglem zawsze jak go zakupimy to jest z nim problem a to słaba kaloryczność, śmierdzący i co z popiołem ? a w pelletach nie ma popiołu i jest czysto.

Gość Andrzej Wysocki
@ nota75 Popiół jest, ale bardzo mało Andrzej Wysocki eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP

Gość mazi88
chyba z każdego paliwa stałego produkowany jest popiół. ale z pelletu jest bardzo mało.

My mamy centralne ogrzewanie i tak ogrzewamy dom. Teściowie mają centralne a w salonie kominek typu koza i jak nie ma dużych mrozów, tylko tam palą i to im wystarcza. My też myślimy, aby na następna zimę taki piecyk sobie w salonie zamontować, bo mamy miejsce na kominek, ale to dość droga inwestycja, kominek, obudowa i wkład kominowy, dokładnie sie nie orientuję, ale pewnie ze 3 tyś zł. jak nie więcej. Natomiast taki piecyk typu koza to koszt około 1000 zł, a też fajnie wygląda i daje ciepełko :)

Gość Nic strasznego
Mam dom 400m2 ,ogrzewanie na eco-groszek,mamy kominek z nadmuchem na inne pomieszczenia ale nikomu nie chce się palić.Latem woda gorąca z solarów.Nie wiem po co taką chatę budowaliśmy na 3 osoby.

'Nic strasznego' o rany, faktycznie wielka chata! My mamy domek parterowy, 117m2 z garażem. Na trzy osoby w zupełności nam starcza, salon z kuchnią, łazienka sypialnie, pokój Synka i gabinet, więcej nam nie potrzeba :)

Gość Nic strasznego
Jak budowaliśmy ,to stałam na fundamentach i wydawało mi się że te pomieszczenia i to będą małe,jak przyszły mury i trzeba było to wykończyć ,to dopiero zobaczyłam że dom za duży.Sama tego nie sprzątam,za dużo metrów.

Gość mazi88
W takiej chacie aby się spotkać to chyba telefonicznie trzeba się umawiać w określonych miejscach :) raczej wolałbym mniejszy domek. Czasami małe domki można urządzić tak z głową że pomieszczenia w nich będą wydawać się ogromne

Gość johnnyman
Bardzo mało tego popiołu po pellecie, to znaczy ile? Kilkadziesiąt kilo?

Gość johnnyman
Mało popiołu, to znaczy ile? Kilkadziesiąt kilo?

Gość mazi88
jak dobrze pamiętam to z tony jest parę kilo chyba z 2. ale jak tylko to sprawdzę to potwierdzę

Gość Andrzej Wysocki
@johnnyman Po spaleniu 1 tony pelletu Stelmet LAVA pozostanie ok. 3,5 kg popiołu, natomiast z OLIMPU ok. 2,4kg. Porównując to do ilości popiołu po spaleniu 1 tony ekogroszku, pozostaje aż 90kg popiołu Pozdrawiam! Andrzej Wysocki eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP

Gość rewrwerwe
tylko wezcie jeszcze czujnik czady zainstalujcie do tego kominka w domu, moja koleznaka z klasy niedawno zmarła bo się zatruła

Gość mazi88
bardzo mi przykro. pod rozpoczęciem sezonu grzewczego instalacje powinien sprawdzić kominiarz. Takie moje zdanie. A czujnik to dobra rzecz. To dobrze pamiętałem że tego popiołu jest malutko.

Gość Andrzej Wysocki
Witam! Czujnik czasu do bardzo dobra rzecz. Kosztuje niewiele a może uratować życie! Jeżeli chodzi jednak o piece na pellet to nie ma przy nich zagrożenia zatruciem tlenkiem węgla! Problem ten dotyczy jedynie piecyków gazowych! Pozdrawiam! Andrzej Wysocki eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP

Gość mazi88
Czujnik CZADU a nie CZASU :) Przy paleniu węglem też może ulatniać się czad.

Gość Andrzej Wysocki
Oczywiście chodziło o czujnik CZADU. Zabawna literówka się wkradła ;-) Nowe piece są tak skonstruowane , że wydostanie się spalin na zewnątrz jest praktycznie niemożliwe Jednakże czujki tak czy siak dobra rzecz. Jak mawiają "przezornego Pan Bóg strzeże". Pozdrawiam! Andrzej Wysocki eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP

Gość mazi88
U mnie babcia ma taki czujnik ale ona ma zwykły piec węglowy w bloku. A wiadomo trzeba uważać bo co drugi sąsiad zrobił sobie kotłownie a kominy nie przygotowane do takiego czegoś.

Gość bartłomiejh
jeśli chodzi o ogrzewanie to ja używam pelletów Olimp i jestem zadowolonych, bo są wysokokalorczyne, co oznacza, że ogrzewaniem Olimpem wychodzi naprawde tanio.

Gość Andrzej Wysocki
@bartłomiejh Czy robił Pan porównanie z pelletem LAVA lub innymi materiałami? Pozdrawiam! Andrzej Wysocki eRzecznik pelletów Stelmet: LAVA, OLIMP