Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielona mycha

Jaką antykoncepcję po porodzie?

Polecane posty

Gość zielona mycha

Witam, urodzilam 3tyg temu przez cc. Czy z wspolzyciem musze zaczekac do konca pologu czyli do 6tyg?? Co potem? Jaką antykoncepcje stosowac? Nigdy nie bralam tabletek, troche boje sie faszerowania nimi, czy Wy bralyscie tabletki czy stosowalyscie jakies wladki domaciczne, spirale? cos innego? nie chcialabym zaraz zajsc w ciaze.

Gość spirala miedziana
Od razu po porodzie stosowalam prezerwatywe, by uniknac jakichs ewentualnych zakazen. Po chyba 4ch miesiacach ( od razu po porodzie nie wolno, trzeba odczekac), pani ginekolog mi postawila zwykla spirale miedziana. Sa lepszejsze i nowoczesniejsze spirale z nieduza zawartoscia hormonow, ale nie chcialam zadnych hormonow ze wzgledu na karmienie piersia. Spirala ma duza zalete, ze nie trzeba pilnowac i w ogole myslec o antykoncepcji. Moze stac 10 lat. Pzry malym dziecku pigulke pewnie zapominalabym ze zmeczenia co drugi dzien. Ma tez olbrzymia wade - ze spirala miesiaczka jets bardzo dluga i krwawienie mega obfite, wiec po miesiaczce czlowiek sie czuje zmeczony jak djabli, pewnie na granicy anemii. Ratowalam sie dieta kaszankowa :) po kazdej miesiaczce i gryzlam duzo jablek.

ja przed ciąża tabletki i po ciąży tabletki do momentu pierwszej miesiączki prezerwatywy ( całe szczecie krótko bo szybko mi wróciła miesiączka )

Połóg 6 tyg odczekaj na spokojnie ten czas, wytrzymasz. Ja po porodzie brałam Cerazzete tabletki dla mam karmiących mimo że ja nie karmiłam. Lekarka przepisała mi je bo nie miałam jeszcze @. Ale nie służyły mi one. Odczekałam do pierwszej @ i zaczęłam brać normalne tabletki antykoncepcyjne. Podziwiam kobiety które 3 tyg po porodzie myślą o seksie. Ja marzyłam żeby tylko położyć się spać:)

A spirali nie chcę nasłuchałam się troszkę od koleżanek i nie chce mieć nic obcego w środku:)

Gość mammmmmma
do spirali miedzianej - a gdzie Ci postawila gin spiraę? na glowie? spirale sie wklada zaklada... i co to jest "djabli"? jak mialam spirale to wcale nie krwawilam wiecej przy miesiaczce, niestety cale 2 m-ce kłuło mnie w lewym boku (jajnik?jajowod?) wiec ja usunelam i nie chce wiecej

Gość ja mam wkładkę
wkładkę wewnątrzmaciczną z hormonem mirena. Koszt ok 1000 zł z założeniem. jedni chwalą inni nie, ale przecież to normalne. ponoc ma najwyższą skuteczność.

Gość hmmm a ja napisze tak...
podziwiam was za te wkladki, przeciez juz od dawna wiadomo ze niekiedy "cos" sie w nich zagniezdza... zreszta mozecie sie smiac ale ja wiem ze po tym nie dostaje sie rozgrzeszenia (jako JEDYNEJ z antykoncepcji) A mi na tym zalezy

Tabletki. Bardzo sobie je chwalę, ale fakt - trzeba być systematycznym i nie zapominać o ich braniu :) Ja sobie zawsze ustawiałam alarm w telefonie, który mi o tym przypominał :P

Gość mama z irlandii
przed ciążą tabletki 11 lat op ciąży po około 4 miesiącach tabletki do tego czasu prezerwatywa nie miałam problemu z zajściem w ciążę bo wiem że wiele dziewczyn si,e boi nam się udało w 2 cyklu starań.

Gość Belena
Przed coazo miałam 2 razy spirale zakładana na 3 lata wiec 6 lat ze spirala Po porodzie wzięłam sobie szczepionke antykoncepcyjna która dziaął 3 miesiące i te 3 miesiące ciągle krwawiłam. Więc zdecydowąłam się na spirale i tu zaczeła sie katastrofa. Krwawienie straszne normalnie lało się z mnie strumieniemi. Okres co 2 tygodnie. Unormowało sie po ok 4 miesiącach okres co miesiąc, ale tak pobfity że gdy miałam miesiaczke nie mogłam chodzic do pracy bo lało się ze mnie strasznie i miesiączki trwały po 14-18 dni. Do tego doszły straszne bóle brzucha. Takie ze nie mogłam chodzic ani się ruszać. Wytrzymałm 6 miesięcy i posząłm na wyjęcie jej. teraz jestem na prezerwatywach. Mysle o kolejnej spirali ale boje się ze przezyje to samo co ostatnio. A wczesniej miałam dwie i nic mi nie było.

Gość ja mam Mirene
zalozona 2 miesiace po porodzie, juz drugi rok leci i jest super! Krwawienie prawie zerowe (doslownie 1 plamka w miesiacu), nic nie boli, ale musze powiedziec ze czasami ja 'czuje'. Takie dziwne odczucie, ze cos jest w srodku, ale zaden dyskomfort

Gość ciuffcia
No ja też miałam spirale do dnia jak poszłam na kontrole a ona była już w szyjce szczęscie ze seks był zadko bo na bank byłabym w ciąży

Gość ciuffcia
i teraz już nie zaufam wole brac tabsy