Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ratatatatta

wypłata chorobowego przez ZUS

Polecane posty

Gość Ratatatatta

Witam serdecznie! Mam pytanie co do wypłaty chorobowego z ZUSu. Dziś dostałam pierwsze pieniądze w wysokości 777 zł (na umowie mam 1 317zł). Mam już trzecie zwolnienie, a pieniądze wpłynęły dopiero.. i nie wygląda to tak kolorowo jak się zapowiadało, żebym dostała 100% wynagrodzenia! Czy mogę was prosić o pomoc? Czy ktoś może mi to objaśnić jak się to wylicza??? I L4 - 25.05-21.09 II L4 - 22.09-21.10 III L4 - 22.10-20.11 Proszę wyjaśnijcie mi dlaczego dostałam tylko 777 zł

a dlaczego miałabyś dostać 100% wynagrodzenia? jesteś w ciąży?

Gość Ratatatatta
a dlaczego 777 zł, a nie tak jak na umowie? Przepraszam , ale jestem laikiem w tej kwestii.

Gość Ratatatatta
@ XliloX Tak, jestem w ciązy....

Gość Ratatatatta
wkradł mi się błąd w cyferkach Oto moje zwolnienia: I L4 - 25.08-21.09 II L4 - 22.09-21.10 III L4 - 22.10-20.11

po pierwsze - w umowie jest kwota brutto. netto wychodzi jakieś 970 zł. po drugie - wynagrodzenie za czas przebywania na zwolnieniu lekarskim to 80% jego kwoty - czyli netto jakieś 780 zł - dokładnie jak u ciebie. po trzecie - tylko kobieta w ciąży otrzymuje 100% wynagrodzenia będąc na zwolnieniu lekarskim z tak zwanym kodem B

odpisywałam i umknął mi twój ostatni wpis, przepraszam... w takim razie albo się pomylili, albo na zwolnieniu lekarskim nie miałaś tego kodu. masz ksero?

Gość Ratatatatta
Tak, mam ksero jest kod B. Powinnam otrzymać 980 zł....prawda?

980 zł to brutto i pewnie jakieś zus-y ściągnęli z tego. Nie wiem jak oni to rozliczają ale na to wygląda. a za ile dni tego chorobowego Ci wypłacili??

Gość dkdkdkd
25.08-21.09 to nie jest pełny miesiąc

tak, dokładnie. ja jestem również na ciążowym zwolnieniu (ze względu na skurcze) i wynagrodzenie się zgadza jak do tej pory. dostarczyłam do pracy zaświadczenie o stanie ciąży i przesyłam zwolnienia. a przelew zawsze wychodzi od pracodawcy, jeśli chodzi o wypłatę przez ZUS, to jestem zielona w temacie...

dkdk>> ale te kilka di to ie powód, żeby różnica była prawie 200 złotych. policzyli dziewczynie 80%, ot i cała tajemnica niestety :(

Gość sgdfgdgdf
ZUS z chorobowego pobiera jeszcze składkę!

jeśli chodząc do pracy dostawała 980, to a zwolnieniu w ciąży pownnia dostawać dokładnie tyle samo.

nie wiem czy pobierają jakies składki od tego ale chyba faktycznie 80 % Ci wypłacili

Gość Ratatatatta
Na umowie brutto wynosi 1 317 zł. Wobec tego netto to 984,15 zł.... Nawet jezeli to nie pełny miesiąc.... to i tak jest za mało...:)

Gość sgdfgdgdf
składkę na chorobowe pobierają złodzieje

Gość Ratatatatta
Kurcze nie dość, że czekasz na te pieniądze Bóg wie jak długo.. to jeszcze sie pomylą ;| ech!

Gość gddddddddd
jak się pomylił - oni z kwoty chorobowego jeszcze pobierają składkę zdrowotną!

Gość Ratatatatta
ile? 20%?

Gość Ratatatatta
nic nie rozumiem! Na umowie moje wynagrodzenie brutto wynosi 1317 zł/mc co netto wychodzi 984,15 zł/mc Powinnam dostać kwote netto. składki zdrowotne pobierają z rżónicy między netto a brutto, przecież! Jakim prawem z ok. 980 zł/mc netto pobierają jakieś składki zdrowotne...

Gość Ratatatatta
Chciałam wszystkim podziękować za odpowiedzi i podpowiedzi... Bywam tu rzadko.... i widzę jakie bzdury czasem wypisują forumowicze :) Dziekuję za poważne potraktowanie:))

nie koniecznie powinnaś dostać 984,14 zł od zus-u. Wyliczenia ogólnie są ciut zawiłe. Są różnice w wypłatach ponieważ każdy miesiąc ma inna ilość dni i tu sa różnice. Ja zajmuję się płacami w firmie i ogólnie nigdy żadna kobieta na L-4 w ciąży nie dostała tyle samo co zwykle :-). pewnie się rąbnęli i jedyne co Cię ratuje to przejść się do zus-u i wyjaśnić sprawę bo szukanie porad tutaj to trochę głupie. mogę Ci wyliczyć ile firma by Ci wypłacała za L-4 ale jak to w zus-ie przeliczają to nie mam pojęcia

Gość Ratatatatta
W każdym razie 777 zł... to zdecydowanie za mało - doszliśmy wszyscy do tego samego:) Pójdę do zusu jutro z samego rańca.... Pewnie się powkurzam, ale w końcu wyje=aśnie:)

Idź i poproś o wyjaśnienie co i jak jest liczone i daj znać co mądrego powiedzieli :) pozdrawiam