Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asiab64

URLOP MACIERZYŃSKI-prosze o pomoc

Polecane posty

Gość asiab64

Witam! Mam pytanie po jakim przepracowanym okresie należy się urlop macierzyński? Mam przepracowane 8 miesięcy-jest to moja pierwsza praca Jakie prawa mi przysługują?

Gość asiab64
Odpowiedzcie mi prosze.

Gość emilian
Niestety nie moge pomóc

urlop macierzyński zależy od tego, czy dziecko urodzisz, a nie od tego, ile pracujesz w firmie (mówimy oczywiście o umowie o pracę, a nie zleceniu)

Gość asiab64
mam umowe o prace na czas określony do grudnia 2011

Gość asiab64
czy ktoś zna się na przepisach

Gość asiab64
dlaczego??

bo pracujesz na czas okreslony, pracodawcy wlasnie w taki sposob sie zabezpieczaja zeby nie placic tego macierzynskiego jak mu pracownica w ciaze zajdzie

Gość a co masz ochotę na
widać jak się znasz. :O Z podanej strony ZUS: "Zasiłek macierzyński przysługuje także pracownicy zatrudnionej na podstawie umowy o pracę na czas określony, na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, z którą umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu."

Gość asiab64
nie znam się dlatego pytam :)

Gość asiab64
a jak jest płatny urlop macierzyński?

Gość a co masz ochotę na
to było do osobnika piszącego że ci się nie należy zasiłek macierzyński. :) Pracodawca ma obowiązek przedłużyć umowę do dnia porodu. A zasiłek płaci ZUS więc tak czy inaczej zasiłek się należy. wiec nawet gdy umowa wygaśnie to zasilek jest wypłacony.

Gość a co masz ochotę na
Zajrzyj do linków które ci podałam -jest tam napisane jaka jest podstawa wymiaru zasiłku -ten ZUSowy link. Za dużo do kopiowania.

Gość haloooooooooooooooooo
hej, może pomogę, jeśli masz umowę na czas określony do końca 2011 to: - jeśli zajdziesz w ciążę w najbliższym czasie to przysługuje Ci urlop macierzyński w całości, nawet jeśli zakończenie urlopu byłoby w 2012 roku, ale nie przysługuje Ci wychowawczy - umowa automatycznie zostaje przedłużona do dnia porodu nawet jeśli zajdziesz w ciążę a rozwiązanie nastąpi po zakończeniu okresu do jakiego jesteś zatrudniona, macierzyński też przysługuje, nie ma wychowawczego - macierzyński przysługuje w wysokości 100% średniej z 12 ostatnich miesięcy, a jeśli nie ma pełnego roku to rozlicza się z pełnych kwartałów - wszystko piszę z głowy bo trochę jestem w temacie, dopiero wróciłam z wychowawczego do pracy, jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi - zadzwoń do zusu albo do pipu tam powiedzą Ci wszystko bardzo dokłąanie jakie masz prawa itd

Gość haloooooooooooooooooo
macierzyński przysługuje jeśli pracujesz w ogóle ponad 6 miesięcy, czyli jeśli jest to Twoja 1 praca i pracujesz np 3 miesiące i urodzisz to go nie dostaniesz o ile dobrze kojarzę

Gość asiab64
oki dzięki za informacje