Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarna dusza

Lamia, Lilith czy Lamasztu

Polecane posty

Gość wyjec nocny
dobra dajcie spokoj, nie wazne co owo imie oznacza bo w kazdym jezyku mozna oznaczac co innego. Bez sensu tlumaczenie i doszukiwanie sie zrodeł. Wazne jak to brzmi. Lamia brzmi ladnie ale na corke w PL na pewno bedą wolac "lama" tego mozesz byc pewna.

Pisałam wyżej, że wzmianka wynika z błedu w tłum., o czym zresztą wspominał jeden ze znanych kabalistów z Inst. Żydowskiego w Wawie. Miał ciekawy odczyt na temat błędów w tłum. i błędów inter.

Gość ale kto tu
właściwie pisał o pochodzeniu niby chrześcijańskim? Nie mogę doczytać. W Demonologii jest dosyć obszerna wzmianka o Lilith jako upadłej, więc nie rozumiem o co ten spór?

Nawiązywałam do postu Anaid: "Akurat na religii, to o wielu rzeczach nigdy nie wspominano. A Lilith to swoistego rodzaju kobieta wyzwolona właśnie, która nie dała się zniewolić mężczyźnie, powiedziała zdecydowane nie. Była świadoma swojej urody, swojego ciała i swoich wartości, dlatego odeszła z miejsca, które jej nie pasowało i miała rację. A na religii nie wspomina się o niej, bo i po co sprowadzać młodzież na złą drogę? " Nie wspomniano, bo Lilith nie ma związku z chrześcijaństwem, tylko z judaizmem. Imię bardzo ładne i bohaterka, do której czuję sympatię:)

Gość ale kto tu
Ja jednak jeszcze raz wspomnę o tej nieszczęsnej księdze Izajasza. Tam jest wzmianka i tylko część biblistów uważa, że to błąd tłumaczenia są też tacy, którzy nie zaprzeczają istnienia demona. Poza tym wychodzę z założenia, że skoro w demonologii jest uznana jako upadły i zaliczana do demonów, to i chrześcijaństwo powinno respektować Lilith, jako że demonologia to doktryna religijna, a co za tym idzie również chrześcijańska.

Chrześcijaństwo nie posiada własnej demonologii, bo ta- jako nauka o demonach- jest ściśle powiązana z konkretnym kręgiem kulturowym. Korzysta czasem z hebrajskiej, choć to taki folklor wynikający z niedouczenia. Tak więc chrześcijaństwo nie musi uznawać istnienia Lilith (mitologia hebrajska nie jest żadną podstawą), krasnoludków, demonów z Bali i Zeusa. Mogą za to wierzyć w płonące krzaki i wielkie powodzie:)

Jednym słowem- dla każdego coś miłego:) Dyfuzjonizm religijny, który odpowiada za popularyzowanie takich kwiatków jak Lilith, popularne skojarzenia z buddyzmem i neopogaństwo ogarniające jak leci bóstwa, demony, świętych i diabli wiedzą kogo jeszcze to wątpliwej, jakości merytorycznej, New Age yzm.

Skoro mamy opętania, nękania i egzorcyzmy, to chyba powinna być też demonologia. Ale i tak mądrze piszesz aż miło 🖐️

Gość dum dum
prawdziwa z Ciebie "czarna dusza"... Lilith była pierwszą żoną Adama, wstąpił w nią demon, dziś słyszy się o niej, jako o demonie porywającym dzieci - masz mamuśko wyobraźnię :P

Gość neopoganka
Bo jest demonologia w chrześcijaństwie. Jest ona odłamem czy też działem teologii zwanej protologią - dział dogmatyczny. Tak na chłopski rozum, skoro w chrześcijaństwie teraz mamy dość duży popyt na egzorcyzmy i walkę z diabłem( zresztą od wieków człowiek był podatny na zło) czy złymi duchami, to skąd czerpać wiedzę o samych demonach - dowolność w nazewnictwie - czy walce z nimi? Należy praktykę spisać w pigułce nazwać odpowiednio i już mamy ściągawkę, jak i dlaczego należy walczyć w ten, a nie w inny sposób z danym demonem. Demonologia to odpowiednia nazwa, nie widzę w tym nic heretycznego ani nieodpowiedniego.

Gość neopoganka
Tylko że nasze chrześcijańskie egzorcyzmy nie są wcale skuteczne w walce ze złem. Bo odpowiednie osobistości nie są dokładnie przygotowane. Formułka i chlapnięcie wodą z kranu to raczej śmieszne, a nie poważne. A problem z opętaniami był i będzie.

Nastąpiło delikatne pomylenie pojęć. Protologia to dziedzina zajmująca się zagadnieniami dotyczącymi ogólnie człowieka czy początków istnienia świata. Stricte Demonologii, jako odrębnej dziedziny czy nauki w chrześcijaństwie nie ma i raczej nie zanosi się aby było. A podważanie rytuałów egzorcystycznych w wykonaniu powołanych do tego osób, to wielce niestosowne. Chyba że wypędzisz demona lepiej niż robi to duchowny? :-o

Mój przedmówca mnie uprzedził z wyjaśnieniami. W chrześcijaństwie nie powstała żadna demonologia i nie powstanie (trochę już na to za późno). Imiona demonów, które czasami pojawiają się w źródłach są zapożyczone. Ja w ogóle nie wierzę, ani w demony, ani w boga/ bogów, ufo, więc to dla mnie czysto teoretyczne, choć ciekawe zagadnienia:)

Bo tak pewnie byłoby przezywane dziecko, ale nie zmienia to faktu, że Lamia dla dziewczynki mi się całkiem podoba.