Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy warto sie przeprowadzac

Czy warto przeprowadzac sie do Polski?

Polecane posty

Mieszkam w Niemczech od ponad 10 lat, mam tu meza - Niemca, i w ogole tu jest moje zycie. Ale kilka razy do roku przyjezdzamy do Polski do mojej rodziny, a to na Wielkanoc, a to na Boze Narodzenia, na Wszystkich Swietych co drugi rok. Moj moz chcialby sie przeprowadzic do Polski, bardzo mu sie tam podoba, smakuje mu jedzenie i w ogole jest zachwycony. Chociaz sama nie wiem czym on sie tak zachwyca, jak wyjezdzalam z Polski to cieszylam sie ze wreszcie sie wyrwalam z tego gowna. Ale teraz sama nie wiem, troche sie zmienilo. Maz namawia mnie na przeprowadzke. Obecnie mieszkamy w Mnchen, jestesmy przed czterdziestka. Moj maz raczej nie bedzie mial problemow ze znalezieniem pracy, pracuje w duzej korporacji i oni moga mu isc na reke i wyslac go do swojego odzdzialu w Polsce, ale boje sie o siebie czy ja znajde prace, w Polsce naprawde ciezko o prace. Ale z drugiej strony to byla bym blisko rodziny, wrucila bym do starych znajomych. Myslice ze warto?

w Munchen, kafeteria nie uznaje umlaltow

Gość gloom33
wiec zycie w Polsce jest dużo łatwiejsze niz 10 lat temu ludzie zarabiają dużo wiecej . Wszystko przyspieszyło zwłaszcza po tym gdy POlska znalazła sie w UE w 2004 roku RZecz w tym ze i tak jest gorzej niż w Niemczech . JEsli jestes w stanie sie pogodzic z tym to mozesz sie tu przeprowadzić . Z pracą nie ma raczej wielkich problemow . Pamietam ze w 2000 roku bezrobocie wynosiło około 20 % obecnie jest to 10 % . Nie jest to jednak poziom Holandi gdzie bezrobocie wynosi 4 % W Hiszpani wynosi 20 %

Gość gloom33
wiem ze jako przyjezdny nie wiele wiesz o Polsce . W koncu znasz ją tylko z ulicy i jako turysta . MAm nadzieje ze to ci cos przybliżyło

Tak, wiem nie wiele, a wlasciwie to tyle co pamietam z przed 10 lat no i to ze teraz jest lepiej, ale naprawde ile jest lepiej to tak naprawde nie wiem. No moze i nie trudno o prace, ale ile zarobie jako nauczcielka niemieckiego w Polsce (w Niemczech ucze polskiego) ? nie chce pracowac za jakies grosze majac w Niemczech godna place za swoja prace.

Gość facetoo
Spricht Dein Mann polnisch? wenn nein, dann nach ein paar Monaten seit Ihr wieder in Mnchen zurck. Mnchen ist eine herrliche Stadt. Ich bin da schon mindestens 20 mal gewesen, zum Teil dienstlich, zum Teil Privat. Ich habe Drben, einen Helmut gekannt, der auch kein polnisch gesprochen hatte. Es hatte ihn genervt, dass er sich mit Niemanden unterhalten konnte. Nach 3 Jahren ist er nach Westfalen zurck gekehrt. Ich werde im nchsten Jahr wieder nach Baden zurckkehren.

Gość jako nauczycielka w szkole
zarobisz ok 1500 zl, lepiej w jakims studium jezykowym, szkole jezykowej, a najlepiej wychodzisz dajac prywatne lekcje. A czy wracac? Zalezy,czego oczekujesz. Ja np za zadne pieniadze nie miaszkalabym w Niemczech ( znam je dobrze), wszedzie, byle nie tam . Czysto, bezpiecznie, dostatnio - ale mi mentalnosc niemiecka nie lezy, no ale to indywidualna sprawa. Jesli macie na tyle kasy, zeby sobie tu kupic dom i go wyposazyc, mozecie zyc na poziomie nie gorszym od niemieckiego. W sklepie dostaniesz wszystko.

Serca nie oszukasz. Polska zawsze i na wieki nie tylko dla nas krajem Polską... to ojczyzna, to język, to nasz "mój" .... DOM DUSZY MEJ. To plączące wierzby, to sklepy, to rynki, to ulice. To najpiękniejsze w świecie nasze dzielnice. To nasz język, bo rzekł cudzoziemiec: jam głos polski ukochał, a rodak jego i syn głosu jego uciekł... bo głupi!

Gość Fiutek099
Ja mieszkałem w Polsce 8 lat po 8 miesięcy w roku. Każdy Polak ma kompleksy, większość mowi co innego co myśli, są nieczciwi, materialiści, zwracają uwagę na prestiż i mają skrzywioną moralność, żałoba, prezenty, pokaż z samochodem, domem, zazdrośni, itp. Nie zwracają uwagi na potrzeby duchowe i emocje innych. Kradzież to nic innego jak występek. Dlatego stanowczo odradzam wracać do Polski z psychopatami, którzy tylko stękają i są niezadowoleni. A W Monachium macie raj! Nie jestem prorokiem, ale za kilka miesięcy będziecie szczęśliwy powrotu do Mnchen. Hoch lebe Deutschland!

Gość Fiutek099
zobaczycie, że wam porysują gwożdzeim samochód, będą wyzywać od szwabów, a wasze dzieci wrócą codziennie z płaczem ze szkoły, bo to szwaby. Polacy to najgorszy naród w Europie! Stanowczo odradzam!!!!!!!!!!

Gość fiutku fiutku
Czy naprawde nie spotkales nieuczciwych , niezyczliwych albo zawistnych Niemcow? Bo ja tak i ciagle spotykam. Znam nawet Niemca, ktory uciekl z Niemiec z powodu niemieckiego ordnung. Jak dla mnie, Niemcy to malostkowy i bez wyobrazni narod.

Gość gość
Ja polecam przeprowadzkę do Warszawy . Jest to miasto z wieloma możliwościami rozwoju, dużymi perspektywami . Jestem tu od kilku lat i naprawdę dużo udało mi się osiągnąć . Jeżeli chodzi o samą przeprowadzkę to trzeba pamiętać o odpowiedniej firmie ,która w tym pomoże. Ja polecam http://warszawa.przeprowadzki.pl/ , mi bardzo pomogła, większość czynności za mnie zrobiła , prawie nie odczułam tej przeprowadzki :(

Gość gość
Czy naprawde nie spotkales nieuczciwych , niezyczliwych albo zawistnych Niemcow? Bo ja tak i ciagle spotykam. Znam nawet Niemca, ktory uciekl z Niemiec z powodu niemieckiego ordnung. Jak dla mnie, Niemcy to malostkowy i bez wyobrazni narod. >>>>>>>>>>>>>> zgadza sie :) nawet Niemcy uciekaja ze swego nudnego kraju bo twierdza ze normalnego spokojnego zycia procz pracy domu i tak w kolko ,u nich nie zaznasz :) znam mnostwo Niemcow mieszkajacych w Polsce ani mysla o powrocie do tego getta :)

Gość gość
Jak do Polski to najlepiej do Warszawy. Nowe mieszkania, które powstają w stolicy są super zlokalizowane - blisko szkoły, parki, przystanki, uczelnie, restauracje itp. Warto się zainteresować szczególnie inwestycją na tarchominie zostawiam namiar dla zainteresowanych ;) http://www.bliskitarchomin.com/

Gość mirek987
Oczywiście, że warto. Jakby ktoś szukał mieszkania w Polsce to polecam Warszawę i inwestycję grójecka 216. Duży wybór mieszkań w super lokalizacji ;) http://www.grojecka216.com/

Dla rodziny bym zrobił wszystko. Ja na Pani miejscu bym się przeprowadził. Pracy w Polsce jest dużo więcej niż kiedyś wieć myślę że nie powinno być problemów, potrzeba tylko chęci. Jeśli Potrzebowała by Pani firmy przeprowadzkowej to mój Brat prowadzi takie usługi 509 - 191 - 217. https://przeprowadzki-warszawskie.pl

Gość kayette13
Fajnie mieszka się w Warszawie :)Mieszkam tutaj juz 6 lat - miałam 3 mieszkania. Teraz w końcu przeniosłam się na "swoje" w czym pomogła mi mega spoko firma przeprowadzkowa Wiki transport prywatny - a nie ukrywam trochę rzeczy uzbierałam przez 6 lat. W Warszawie jest dużo możliwości i perspektyw, może i jest drożej niż w innych miastach ale z tego co rozmawialam ze znajomymi z Krakowa np to ceny są bardzo porównywalne.