Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kika46

kto ma obowiazek przekazania dokumentow do zus po ustaniu zatrudnienia

Polecane posty

Gość kika46

mam umowe do dnia porodu, czyli wiadomo ze w dniu porodu moja umowa wygasa. Kto ma obowiazek przekazania dokumentow do ZUS i jakie to dokumenty by otrzymywac zasilek macierzynski. Jaki jest na to czas?

Gość kika46
oczywiscie chodzi mi o to czy musze to zrobic sama czy ma to zrobic pracodowca

Gość ten film mnie
ty to masz przekazac nie wiem jaki czas ale jest to kartka ze szpitala zaswiadczajaca o porodzie i o przyslugujacym urlopie macierzynskim, i do tego akt urodzenia

Gość kika46
a wiesz moze czy trzeba to zrobic samemu czy mozna na przyklad przez męża, mamę, bo jak wiadomo, po porodzie ciezko sie wyrwac i zostawic dziecko....

Gość 222222222222222222222222222
zadzwoń do swojego oddziału zus i się zapytaj, tutaj każdy ci co innego napisze

Mam taką sama sytuacje jak Ty i juz dowiadywałam się wszystkiego. Zaraz po porodzie mój chlopak idzie zapisac dziecko do urzędu, a po tym idzie z zaswiadczeniem i aktem urodzenia do Zusu, aby mi przyznali zasiłek na okres macierzynskiego. Dzwonilam takze to są dobre informacje.

urzekajacakafeterianka a jesteś pewna, że chłopak może sam zarejestrować dziecko? Obiło mi się o uszy, że z nieformalnego związku muszą być oboje rodziców, ale nie jestem pewna :)

Gość kika46
i jakie dokumenty sa jeszcze potrzebe??? bo oprocz zaswiadczenia o porodzie i aktu slyszalam ze musi byc jeszcze ten druk z3 i swiadectwo pracy -kopia

Gość kika46
no wlasnie to tyle ja tez wiem..... :P

Ja miałam umowę do dnia porodu i zasiłek macierzyński załatwiałam w Zusie sama. Musiałam dostarczyć świadectwo pracy, akt urodzenia dziecka, wypełnić wniosek o ten zasiłek i napisać oświadczenie, że urodziłam tylko jedno dziecko. Tyle. Poza tym zasiłek macierzyński musiałam załatwiać osobiście, bo musiałam podpisać stosowne papiery.

Gość kika46
i ten druk podobno wazny z3

Gość kika46
kokojambo- a pracodawcy musialas cos zanosic??? wiesz cos na temat tego druku z3

Gość Dziecko. Pracodawca
MA OBOWIAZEK świadectwo pracy oddać Ci niezwłocznie - w ciągu 3 dni. I g.... Ciebie obchodzi gdzie się mieści biuro. Tylko Ty NATYCHMIAST jak dostaniesz wypis ze szpitala - musisz to podać do Zakładu Pracy. Bo niby skąd pracowadca ma wiedzieć że już urodziłaś?

urzekajacakafeterianka A może niektóre osoby tutaj miały identyczną sytuację i wiedzą jak sprawa stoi :o Autorko najlepiej to zadzwoń do Zusu, bo w każdym oddziale może coś się różnić jeżeli chodzi o papiery.

Gość kika46
zadzwonie jutro owszem, ale tak zawczasy pytam jak to jest....bo wogole slyszalam, ze to pracodawca ma obowiazek zalatwienia tych formalnosci...

Gość Dziecko. Pracodawca
Tak, pracowdaca wypełnia Z3 - i oddaje do ZUS.

kika46 Żadnego druku Z3 czy coś podobnego nie musiałam składać o zasiłek. A pracodawcy musiałam dostarczyć zaświadczenie ze szpitala, że urodziłam, abym potwierdziła poród. Świadectwo pracy miałam na drugi dzień i pracodawca ma obowiązek niezłocznie po ustaniu twojego zatrudnienia wydać świadectwo :o

Gość do urzekajacakafeterianka
a w jakim oddziale ZUS się dowiadywałaś?

Autorko jakbyś nadal pracowała w tej firmie to po porodzie pracodawca zapewne przesłałby wszystkie papiery w związku z zasiłkiem, a ty byś tylko wnioskowała o urlop do pracodawcy. A skoro umowę miałaś tylko do dnia porodu to po porodzie sama musisz iść do Zusu z papierami;)

Gość Oj dziewczynki. Rodzić się wam
zachciało, a nie macie pojęcia o przepisach. Zakład Pracy wypełnia Z3 - bo tam podaje zarobki z 12 miesięcy. Bo niby skąd w Zus0-ie mają wiedzieć ile zarabiałaś? Te sprawy załatwia pracodawca.

Gość tenladyy
czyli jakby tak uporzadkowac: przy umowie do dnia porodu: pracownik dostarcza pracodawcy- zaswiedczenie o dniu porodu pracodawca wysyla do zus wypelniony druk Z 3. pracownica- dostarcza do zusu we wlasnym zakresie swiadectwo pracy, akt urodzenia dziecka i to zaswiadczenie o dniu porodu.

Ja do ZUsu nie musiałam dostarczać zaświadczenia ze szpitala. Dostarczyłam je pracodawcy na podstawie czego wydał świadectwo pracy i to wystarczy ;)

Gość Nie wiem jak jest u ciebie
w moim Zakładzie Pracy dziewczyna dostarcza mi zaświadczenie ze szpitala, a Zakład Pracy resztę papierów ( w tym ksero swiadectwa pracy ) oddaje do Zus. Zaś samo świadectwo oddaję dziewczynie.