Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nat4

urlop macierzyński

Polecane posty

Koleżanka dziś mi powiedziała,że od nowego roku macierzyńskie i wychowawcze mają być tylko dla kobiet rodzących poraz !.Czy ktoś o tym słyszał?a może zawsze tak było?zmartwiłam się bo planuję drugą dzidzię na przyszły rok.Nie chcę zostać bez jakiejkolwiek kasy!!!

Gość co za bzdury opowiada
wierz dalej kolezance to daleko na tym zajdziesz

Gość dfsdfdsfdsgsdg
Koleżanka wzięła takie info z kosmosu :o Nie zniesiono macierzyńskiego tzn. kasy za macierzyński. Niech twoja koleżanka palnie się w tępy łeb.

acha,czyli wszystko jest ok,nie znam się na tym,to nie wiedziałam,czy to po każdym dziecku można korzystać u.m.Z wychowawczym jest tak sam rozumiem?

dobre -ale koleżanka poinformowana, że ho ho. Jedyne co się zmieniło, ale nie od nowego roku, ale od 2009 roku, to to, że długość urlopy kiedyś zmieniałą się w zależności, czy to był pierwszy poród, czy kolejny. Przy pierwszym było 18 tygodni, a przy kolejnym 20. Teraz zaś jest tak, że przy każdym dziecku ma się 20 tygodni, plus można wziąć urlop dodatkowy, na razie dwa tygodnie, w 2012 i bodajże 2013 4 tygodnie, a od 2014 6 tygodni. Przy urodzeniu dwojga dzieci przy jednym porodzie jest więcej macierzyńskiego, coś 8 miiesięcy wychodzi, nie pamiętam liczby tygodni. Wychowawczego jest trzy lata - do ukończenia przez dziecko 4 roku życia można brać.

NOWE PYTANIE:macierzyńskie to średnia wynagrodzeń z 12 miesięcy.A jeśli kobieta tyle nie przepracowała?tylko np.9,bo wcześniej nie wiedziała,że jest w ciąży i poszła do pracy?jak to się oblicza?

Pracowałam kiedyś na pół etatu i zarabiałam 450 zł.Umowa była na 10 miesięcy i na koniec dostawałam tylko 380 zł.macierz.,to średnia chyba z roku...