Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żeby nie być frajerką

prowizja dla agenta nieruchomości

Polecane posty

Sprzedaliśmy z byłym mężem mieszkanie, które było moją współwłasnością - udziały równe po 50%. Umowę z pośrednikiem podpisałam tylko ja. Były mąż uchyla się od zapłacenia swojej części. Czy muszę zapłacić jego część? Pośrednik powinien wcześniej wyegzekwować podpisy od obu właścicieli, bo teraz próbuje wymusić na mnie podpisanie klauzuli, że w przypadku, gdy współwłaściciel nie zapłaci połowy prowizji zrobię to ja. Nie chcę tego podpisać. Czy formalnie jestem w porządku? Uważam, że moja część (kilkanaście tysięcy) to i tak duża kwota za skojarzenie kupujących i sprzedających.

Czy mają prawo wymagać ode mnie zapłaty za całość?

Musiałam skorzystać z agencji, przecież wszystkie ogłoszenia bezpośrednie są zaraz przechwytywane. Ja podpisałam umowę na sprzedaż nieruchomości, a tą nieruchomością jest mój udział w mieszkaniu. Pod względem prawnym nie muszę nic za męża płacić, ale sytuacja jest przykra. Dla agencji.

Już się dowiedziałam w innej agencji.

Gość dasdasadadadsa
jestes frajerka. po poerwsze kto przechwytuje mieszkania z ogłoszen bezposrednio??? ludzie szukaja własnie ogłoszen bezposrednio by nic nie płacic agencji. poza tym. TY WYNAJEŁAS AGENCJE I PODPISAŁAS UMOWE A NIE TWOJ MĄZ. prawnie wiec sprzedaliscie mieszkanie wspolne warte powiedzmy 100 000 (teorytycznie bo pewnie wiecej ale dla łatwego rachunku) i teraz jest prowizja dla agencji np. 4000 z tego. jakbyscie podpisali umowe z agencja wspolnie to byscie płacili po 2000 ale TYLKO TY PODPISAŁAS TA UMOWE. WIEC PRAWNIE AGENCJA TYLKO I WYŁACZNIE OD CIEBIE SCIAGNIE TE 4000. naprawde jestes az taką kretynka ze myslisz ze nic nie musisz? w do doatku kto dzis sperzedaje mieszkanie przez agencje chyba tylko ktos kto nie ma czasu sam dac ogłoszenia do netu.

Gość dasdasadadadsa
agencja ma mozliwosc prawnie sciaganc od ciebie ta kase jak ty nie bedziesz chciała dobrowolnie.

Gość kacperski
Agent? Agent w transakcji jest niezbędny. Przez 2 lata szukaliśmy klienta na halę magazynową. Ich pracownicy to samo zrobili w 3 tygodnie. Chodzi o Jartom. W przyszłości na pewno nigdy nie zabierzemy się samodzielnie za szukanie agenta.

Gość kierowca rosomaka
w świetle prawa stronami transakcji jesteś TY i AGENT NIERUCHOMOSCI