Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chce go jak najszybciej

Ślub cywilny. potrzebuję pomocy

Polecane posty

Witajcie pisze tu bo wiem że któraż z pań mi pomoże. Jestem w ciąży w 5 tyg. i chcemy z chłopakiem wziąć ślub cywilny jak najszybciej wcześniej niż za 31 dni. Czy jest to możliwe ?

ja brałam 5lat temu i konieczne było odczekanie miesiąca. Koleżanka przyśpieszała, ale z powodów zdrowotnych- miała mieć ciężką operację za 3tyg, zdecydowali się na ślub i dostali zgodę na szybszy termin. Najlepiej zapytaj w swoim usc, bo to pewnie zależy od powodu i decyduje naczelnik

Gość jakie to polskie
Wydrukuj sobie świstek na drukarce :D

tak to wiem czytałam na innym forum. I tez czytałam że da się wziąć wcześniej tylko że trzeba więcej zapłacić i pisac jakieś pismo tylko jakie ? A ty jesteś rozwódką ? czy ? Dlaczego zdecydowałaś się n aślub cywilny ?

"W uzasadnionych przypadkach kierownik Urzędu Stanu Cywilnego może skrócić miesięczny termin oczekiwania na zawarcie małżeństwa. W tym celu należy złożyć odpowiedni druk podania wraz z uzasadnieniem. Decyzja o wcześniejszym terminie wydawana jest niezwłocznie po złożeniu podania. Od odmownej decyzji możliwe jest, w terminie 14 dni, zwrócenie się do sądu rejonowego o rozstrzygnięcie zasadności odmowy. Warto jednak pomyśleć o wcześniejszej rezerwacji terminu dla uniknięcia przykrych niespodzianek, szczególnie gdy narzeczeni postanowili wybrać popularny urząd lub najchętniej wybierane miesiące na zawarcie związku małżeńskiego." ale wątpię, żeby 5tc był uzasadnionym przypadkiem, co innego gdybyś była w 9 miesiącu to pewnie tak. Warto mimo wszystko się zapytać u źródła

to ja już nie wiem... Czekając te 30 dni na ślub cywilny... tak samo chyba mogę wziąć ślub kościelny Decydowaliśmy się na ślub cywilny ponieważ myśleliśmy że odbędzie się wcześniej...

mozliwe . idziesz do kierownika USC i piszesz podanie ze musisz szybko wziasc slub, np. z powodu ciazy.

Gość faktycznie dobry powód
hhahahahaahaa

kościelnego w miesiąc nie załatwisz- kilka tygodni trzeba "wisieć" na zapowiedziach, nauki przedmałżeńskie itd.

każdy mówi inaczej... Pojedziemy i się dowiem co i jak. A jesli rok temu poroniłam ? I moja ciąża znowu może być zagrożona ?

Gość niestety musze Cie
zmartwic, ale ciąza nie jest powodem dla którego Kierownk SC zezwoli na skrócenie miesięcznego teminu

Gość ggttgrgtr
taki powód to nie powód (że jestes w ciązy-tym bardziej poczatkowej). ślub koscielny tak szybko nie da sie wziąć - muszą byc zapowiedzi a to też jest kilka niedziel.

nie ? W tamtym roku właściwie ponad... byliśmy u księdza w październiku i pod koniec listopada mógł dac nam ślub... ale niestety... :( stało się... poroniłam i jego rodzice na ślub się nie zgodzili.

Gość wyjazd za granice
może być powodem, ale nie ciąża, musisz sobie załatwić lewego krewnego który umarł albo coś :P

Gość niestety musze Cie
nie to nie powód moze dla księdza tak, ale nie dla USC

Więc co nam radzicie ? Ślub cywilny ? Czy od razu ślub kościelny ?

Gość ggttgrgtr
ale nie rozumiem dlaczego nie możesz poczekać "normalnie" na spokojnie tego miesiąca? i zalatiwć formalności.

Gość nie jestem pewna
Bo chcieliśmy jak najszybciej ale w takiej sytuacji poczekamy.

www.cedry-wielkie.pl/LEWA/CoiJakUG/USC/skrocenie.doc ciaza jest powodem do skrocenia terminu

Gość nie jestem pewna
też mam taką cytuację jak autorka i wlaśnie dlatego chcielismy wziąść ślub jak naszycbciej ale w takiej sytuacji poczekamy jak pisałam wcześniej

Gość ggttgrgtr
ae wierz mi 3 tyg czy 4 na prawdę dużo nie zmienią:) tym bardziej że nie masz już terminu a:) kochana po mału zacznij zbierać dokumenty - uwierz mi nie załatwisz ich w ciagu jednego dnia - i to zarowno do cywilnego jak i do konkoradtowego. Ciesz się ciążą i po mału na spokojnie idz sobie zaklep terin (USC lub do księdza). Jestem 3 tyg po slubie wiem ile jest formalnosc.

Gość ggttgrgtr
sory za literówki.

Każdy mówi co innego jutro pojedziemy i wszystkiego się dowiemy.

Gość niestety musze Cie
ciąża moze byc powodem ale nie musi patrz art 4 KRiO

ggttgrgtr więc co mi radzisz ? Wiąśc od razu ślub kościelny ? czy cywilny ?

a po co wam jak najszybciej slub ??? zeby dziecko nie bylo ''nieslubne'' czy jak to sie mowi ? hahahah kolejni polscu zasciankowi i przesadni tradycjonalisci... ło rany rany ...

Gość ggttgrgtr
Nie wiem, ja jestem osobą wierzącą i chcialam ślub kościelny ze skutkiem prawnym - czyli konkordatowy. Musisz sama zadecydować kwiestia sumienia i poglądów. Wiem jedno duzo znajomych którzy najpierw wzieli cywilny a "mieli" później wziąć koscielny po prostu tego do dnia dzisiejszego nie zrobiła - bo tak to już jest jak dziecko jest. Ja Ci tylko mogę poradzić, nie śpiesz się - pośpiech = stres a po co Ci to:)

wszyscy ktorzy biora slub cywilny i mowia ze pozniej ''wezma'' slub koscielny tylko tak mowia na odczep sie. tak naprawde tylko cywilny jest wazny i potrzebny a koscielny biora tlyko dla szpanu bialej sukni i innych cyrkow ktore sie wg chorej tradycji odwala ;]