Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ratatatatta

Jakie są dostępne świadczenia z tytułu urodzenia dziecka????

Polecane posty

Gość Ratatatatta

Jak wyżej. Interesują mnie wszystkie możliwości. Wiem o becikowym i jednorazowej zapomodze z tego tytułu... Jest też coś takiego jak świadczenie z polisy ubezpieczeniowej???? Proszę o podpowiedź - to moje pierwsze dziecko ....

Gość przyszla mamama
o jakiej jednorazowej zapomodze mowisz? skad sie ja dostaje?...z gminy? a jesli mieszkam w miescie to Uzrad Miasta tez mi wyplaci takie swiadczenie?

o jakiej jednorazowej zapomodze mowisz o zapomodze zwiazku z urodzeniem dziecka dla najbiedniejszych. dostaniesz ja jesli twoje dochody nie przekrocza 504 zł na członka rodziny

Gość przyszla mamama
tzn wspolne dochody z mezem tak? sa brane pod uwage.?

To jest właśnie ten drugi 1000 zł jeżeli przysługuje ci zasiłek rodzinny ;) Tak jak agata napisała. Dochody nie mogą przekroczyć 504 zł. Poza tym jeżeli jesteś ubezpieczona idywidualnie to też z tytułu urodzenia dziecka dostaniesz pieniądze. Z tym, że ubezpieczyciele mają okresy karencji.

Gość Ratatatatta
myślę, że tak.... tylko tu jest kwestia zarobków http://www.babyboom.pl/ciaza/porod_i_polog/becikowe_i_dodatek_z_tytulu_urodzenia_dziecka.html Ja wole się upewnić co z tymi świadczeniami, żebym znów nie obudziła się z ręką w nocniku... Czuję się dobrze, a poszłam na zwolnienie , bo lekarz mnie namówił.... "Po co ma Pani pracować L4 jest 100 % płatne..." Brzmi pieknie, szkoda, że w praktyce wyszło jak wyszło... zadłużę się przez ciąże i tyle ;|

Gość Ratatatatta
@ kokojambo Okres karencji za co?

Gość Ratatatatta
@kokojambo L4 w ciąży jest 100% płatne Niby tak..... 37,88 zł/1dzień = tyle brutto zarabia kobieta w ciąży!!!! I zwolnienie miałam na 25 dni! 25 dni * 37,88 zł = 947 zł od tego pobierają 18 % składek emerytalno-rentowych (których nigdy nie zobaczę!!!) 947 zł - 18% = 776,54 zł Na konto wpłynęła mi suma 777 zł!! okazuje się że wypłacili mi nawet z 0,46 gr nadwyżki!!!!!!!!!!!!! Porażka! Z zakładu pracy dostawałam 1 400 zł razem. a tu pawie połowa mi odeszła!!!!!!!!!!

Gość Ratatatatta
Pytanie odnośnie agata_bbb jesli jestes ubezpieczona pod tym wariantem - to tak. - Czyli muszę sprawdzić polisę, czy tam jest jakiś podpunkt odnośnie urodzenia dziecka.... Hm... ciekawe... w PZU na pewno jest... ciekawe jak w innych....

Ratatatatta zwolnienie w ciąży jest 100% płatne- średnia z 12mies., a ja dostaję nawet o jakieś 100zł więcej niż przed ciążą, bo mniej składek odciągają. Może miałaś jakieś premie uznaniowe, które przy zwolnieniu się nie liczą?

Gość antywirusy
wasze dochody dzielisz na 3 jeśli macie jedno dziecko i jeśli dochód netto nie przekroczy 504 na osobe to wtedy należy ci się zasiłek rodzinny i ten drugi 1000.

Gość przyszla mamama
jak to premie sie nie licza przy wyplacaniu chorobowego? napewno? czyli jak zarabiam 2000 brutto i premii uznaniowej mam 1000 to ZUS bedzie mi placil tylko z tych 2000?

Gość Ratatatatta
na umowie netto mam 984 z groszem... I "p r z e m i ł a" Pani w ZUSie powiedziała mi, ze nie dostanę tyle w życiu! Bo 18% zajmują składki... ech

Gość mały niejadek:(
a mąż też tyle ma na umowie?

Gość ja jak był...
ja też jak byłam na L4 w ciąży to dostawałam więcej niż jak pracowałam a jak jest z tymi premiami jestem teraz na macierzyńskim i zawsze na święta dostajemy premie świąteczne czy ja ją dostane???????

Gość Ratatatatta
Nie mam męża. Jestem w konkubinacie. Ale on jest też ma najniższą krajową na umowie, na szczęście na rękę dostaje więcej....

z premiami jest różnie w zależności za co są i to ustala pracodawca. Jeśli za np. dobre wyniki sprzedaży to będąc na zwolnieniu nie osiągasz takowych wyników i premii nie będzie. W mojej firmie nic nie ucinali i wszystkie premie się liczyły. Trzeba tam się dowiadywać

Gość Ratatatatta
Kochane, a macierzyńskiego też dostanę tylko tyle?????

Gość mały niejadek:(
wiec jeśli to konkubinat nie zalegalizowany to dzielisz swój dochód na dwoje czyli dostaniesz zasiłek i całą reszte :) Powiem ci tylko że moja koleżanka też tak mieszka ze swoim facetem i jak poszła złożyć wniosek o zasiłek i skłamała że nie mieszka z ojcem dziecka to chcieli go w jej imieniu zaskarżyć o alimenty.

Gość Ratatatatta
no tak... hm... a ile wynosi macierzyńskie???? Bo 100 % nie wiele mi rozjaśnia.... 100% wynagrodzenia netto? Czy znów pobierają jakieś składki?????

Gość Ratatatatta
w zasadzie to nasz przychód miesięczny jest bardzo mały... bo Piotr też ma najniższą krajową.... Wcześniej pracował "na czarno".... ech Polska pod względem wałków jest okropna/....

Ratatatatta ja bym na Twoim miejscu sprawdziła, czy Cię nie oszukali. Mi od kwoty netto nie odliczyli żadnych składek, wręcz przeciwnie dostaję więcej na zwolnieniu i macierzyńskim powinnaś dostać średnią z ostatnich 12-stu miesięcy bez żadnych potrąceń, chyba że jest to ta wspomniana premia, która nie zawsze się liczy

Gość Ratatatatta
A jak mogę to sprawdzić??? Baba w ZUSie byla cholernie nie miła i za przeproszeniem "zjebała" mnie że zawracam jej głowę! Powiedziała jasno, że potrącili mi 18% składek emerytalno rentowych w efekcie za 25 dni zwolnienia dostałam 777 zł

a dlaczego zus Ci płacił za zwolnienie? Przez 33 dni płaci pracodawca u mnie w firmie to jest tak, że kadrowa wyliczyła, ile powinnam dostawać, oni mi tyle płacą i ZUS im oddaje(firma musi zatrudniać powyżej 20 czy 30 osób)

Gość ja przed ciążą
dostawałam 1500 zł a na l4 mam 1650-1700 zł składek mi nie odciągają, pieniądze dostaje nie z zusu a od pracodawcy jak co miesiąc

Gość Ratatatatta
Za pierwsze dostałam z Zakładu Pracy. Dalej płaci ZUS. Przecież dalej jestem zatrudniona w mojej firmie skąd te składki!!!